Seçil Semiz Özcan / Nöbetçi Gazete
İş Sağlığı ve Güvenliği kanununda 12 yıldır ertelenen kanun maddeleri geçtiğimiz haftalarda yürürlüğe girerek yasalaşmış oldu. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun ertelenen kanun maddeleri Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) oylamayla yürürlüğe girdi.
Bu düzenlemeyle birlikte kamu ve özel sektör az tehlikeli sınıftaki işyerleri için İSG hizmeti zorunluluğu getirildiğini söyleyen SGK Uzmanı Ersin Bayav “Ayrıca geçici olarak yürürlükte olan C sınıfı iş güvenliği uzmanlarının tehlikeli sınıftaki işyerlerinde hizmet vermesi, B sınıfı iş güvenliği uzmanlarının da çok tehlikeli sınıftaki işyerlerine hizmet vermesi devre dışı kaldı” dedi.
Yetkili kurum/üniversite sertifika programına kayıt olmak ve başarılı olmak şart!
İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin az tehlikeli ve 50 den az çalışanı olan işyerlerinde alacakları eğitim sonrası bu hizmeti yürütme yetkisinin bulunduğunu vurgulayan Ersin Bayav, bazı durumlara da dikkat edilmesi gerekenler hakkında şu bilgileri verdi;
“Bu sertifika ile 50 den az çalışanı olan "az tehlikeli" işyerlerinde İSG faaliyeti yürütülebilir. 50'den fazla çalışanı olan işyerlerinin az tehlikeli olması halinde sertifika ile bu hizmetler yürütülemez.
Sertifika sahibi olsa da işyerinde çalışmayan veya işveren / işveren vekili olmayan çalışan ve diğer kişiler bu hizmeti yürütemez. Sertifika ile işveren ve işveren vekili İSG KATİP’den gerekli atamaları yapmaları gerekir.
SGK kayıtlarında işveren vekili olarak kayıtlı olması gerekir. İşveren vekili olarak kayıtlı değilse SGK'da bu değişiklik yapılmalı ve İSG Katip ataması bundan sonra yapılmalıdır.
İşverenin alt işveren çalışanları varsa 50 sayısının tespitinde dikkate alınmaz.
Belgeyi alabilmek için yetkili kurum/üniversite sertifika programına kayıt olmak ve eğitimi başarılı olmak gerekiyor. Sertifika sahibi işveren veya işveren vekili yeni bir işyeri açması veya başka bir işyerinde çalışmaya başlaması durumunda yeni işyerinde İSG Katip ataması yapması gerekir. Site ve Apartman yöneticisi de İSG faaliyetlerini bu kapsamda yönetebilir.”
İşyerinin kapsam dışına çıkması, tehlike sınıfının değişmesi gibi durumlarda bu belge ile İSG hizmetleri yürütülemeyeceğine dikkat çeken Bayav, ”Belgenin olması İSG hizmetlerinin yapıldığı anlamına gelmez. İSG Katip atamasından sonra işveren veya işveren vekilleri gerekli önlemleri almakla yükümlüdür” dedi.
Bayav aynı zamanda “Asıl işveren veya alt işveren ayrı ayrı eğitim almak zorundadır” açıklamalarında bulundu.
50 den daha az çalışanı olan az tehlikeli işyerleri ANADOLU ÜNİVERSİTESİ'NDEN alacakları sertifikayla iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini ortak sağlık biriminden hizmet almayarak ücretsiz olarak işverenler yada işveren vekilleri yerine getirebileceğini söyleyen Bayav, sertifika almak için ANADOLU ÜNİVERSİTESİ'NE kayıt olma zorunluluğu olduğunu söyledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: