İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda görevli olan Prof. Dr. Alper Şener, Avrupa coğrafyasında 'istilacı sivrisinek' olarak bilinen 'Aedes Aegypti' türünün yaygınlaşmaya başladığını ifade etti. Bu durumun Türkiye ve Avrupa'da daha az görülen veya hiç görülmeyen Zika, Chikungunya, Dang, Batı Nil Ateşi gibi viral hastalıkların sivrisineklerle bulaş ihtimalini artırdığını söyleyen Prof. Dr. Şener, sivrisineklerle mücadelede zamanında hareket etmek ve önlemler almak gerektiğini belirtti.
Prof. Dr. Şener, yeni ve eski birçok sivrisinek türü aracılığıyla bulaşan hastalıklarla karşılaşıldığını ifade etti. Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de yerli sıtma olgularının yaklaşık 12 yıldır görülmediğini belirten Prof. Dr. Şener, Türkiye'nin hem yerleşik sivrisinekler hem de 'istilacı sivrisinekler' ile karşı karşıya kaldığını söyledi. Avrupa Hastalık Kontrol Merkezi'nin 'Aedes Aegypti' adı verilen istilacı sivrisinek türleriyle ilgili bir uyarı yayınladığını da belirten Prof. Dr. Şener, bu sivrisineklerin Avrupa Birliği coğrafyasında ve dolayısıyla Türkiye coğrafyasında risk oluşturmaya başladığını ifade etti.
Sivrisinekle bulaşan viral hastalıkların tedavisinin olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Şener, sadece sivrisineklerle mücadelede hızlı hareket etmek ve önlemler almanın önemine dikkat çekti. Pencerelere sineklik takmak, yatak çevresine cibinlik kurmak ve sivrisinek kovucu solüsyonlar kullanmak gibi önlemlerle bireylerin kendilerini koruyabileceklerini belirtti. Ayrıca, kentleşme ve atık su rehabilitasyonuyla ilgili sorunların sivrisineklerin yaşam alanlarını genişlettiğini söyleyen Prof. Dr. Şener, dış mekanlarda da önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Alper Şener'in açıklamaları, 'istilacı sivrisineklerin' Avrupa'da yaygınlaşmasıyla birlikte artan viral hastalık risklerine dikkat çekti. Sivrisinekle bulaşan hastalıkların önlenmesi için toplumda farkındalığın artırılması ve sivrisinekle mücadeledeki önlemlerin etkin bir şekilde uygulanması önem arz etmektedir.
Yorumlar
Kalan Karakter: