Gizem Özer / Nöbetçi Gazete
Sağlıklı şehir kavramını yaygınlaştırmayı hedefleyen Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği, Osmangazi Belediyesi’nin ev sahipliğinde Kent ve İklim Paneli düzenledi. Panelde şehirlerin sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda iklim krizine karşı atması gereken adımlar masaya yatırıldı.
Panele Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren ve çok sayıda katılımcı katıldı.
Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Kılıç Kalkan ekibinin muhteşem gösterisiyle devam etti.
“BURSA SAĞLIKLI BİR KENT Mİ”
Açılış konuşmasını yapan Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın iklim krizi ve çevresel sorunlara dikkat çekerek, “Bu paneli önemli bir adım olarak değerlendiriyorum. Bursa ‘Sanayi kenti mi yoksa kültür kenti mi’ diye sorular soruluyor. Bu sorudan önce ‘Bursa sağlıklı kent midir bu sorusunu sormamız’ gerekiyor. Bu önemli şehir kimlik arayışındadır. Bursa’nın sağlıklı bir kent olup olmadığına dair araştırmalıyız ve buna yönelik planlamalar yapmalıyız. 2024’ün sonuna geldik su kriziyle karşı karşıyayız. Nilüfer Barajı’nda sadece 45 günlük suyumuz kaldı. Gemlik Körfezi’nde müsilaj sorunu yaşadık, hava kirliliği ise alarm veriyor. Bu durumların caydırıcı etkisi olmadığının farkındayız ancak biz, sürdürülebilir bir gelecek için adımlarımızı bugünden atıyoruz” dedi.
“57 BİN AĞACIN KESİLMESİNİ ÖNLEDİK”
Osmangazi Belediyesi olarak çevreci projelere ağırlık verdiklerini belirten Başkan Aydın şunları kaydetti:
“Ambalaj atıklarının toplanmasıyla 57 bin ağacın kesilmesini önledik. Mobil araçlarımız ile 160 ton atık yağ topladık, 6 ton atık pili bertaraf ettik. Damlatma sulama ile su tasarrufu sağladık. Türkiye’nin en büyük beşinci ilçesi olarak, köy yaşamını yeniden canlandırmayı hedefliyoruz. Her alanda dirençli şehirler inşa etmek için çalışıyoruz.”
“KÖMÜRE DAYALI TERMİK SANTRAL YATIRIMLARINI ARTIRAN TEK ÜLKEYİZ”
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ise Azerbaycan’ın Bakü şehrinde düzenlenen COP29 İklim Zirvesi'ni değerlendirdi. Başkan Tugay, sıcaklık artışını 1.5 derece ile sınırlama hedefinden uzaklaşıldığını vurgulayarak, karbon azaltımındaki yetersizliklerin altını şu sözlerle çizdi:
“Türkiye, kömüre dayalı termik santral yatırımlarını artıran tek ülke. Yıllık 508 milyon ton karbon emisyonuyla dünya sıralamasında 15. sıradayız.”
“4 MADDEYİ ANAYASAL ÖNCELİK GİBİ ELE ALMALIYIZ”
Türkiye’nin ciddi bir su ve gıda yönetim planına ihtiyaç duyduğunu da vurgulayan Başkan Cemil Tugay, “Su, gıda, enerji ve toprak sağlığını anayasal öncelik gibi ele almalıyız. Bazı bölgelerimiz alarm veriyor ve gelecekte yaşanamaz hale gelebilir. Havza bazlı su yönetim projelerine odaklanmalı, stratejik gıda üretimini artırmalıyız. Kendine yeten kentler ve havzalar olarak şehirlerimizi hazırlamalıyız” diye konuştu.
Panel, sağlıklı şehirlerin yol haritasını çizmeye yönelik oturumların ardından sona erdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: