Rapor, enerji fiyatlarının düşmesi ve enflasyonun gerilemesi gibi faktörlerin derecelendirme kurumlarının Türk ekonomisine olan beklentilerini artırdığını belirtiyor.
Türkiye'nin iç talebin ekonomik büyümenin ana itici gücü olacağı ifade edildi. 2024 için büyüme tahmini ise yüzde 3,8'den yüzde 3,7'ye çekildi. Raporda ayrıca, Türkiye'de enflasyonun bu yıl yüzde 44,8, gelecek yıl yüzde 40,8 olacağı öngörüsüne yer verildi. İşsizlik oranının ise bu yıl yüzde 10 ve gelecek yıl yüzde 9,9 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Küresel ekonomik büyüme tahmini de raporda yer aldı ve yüzde 2,6'dan yüzde 2,7'ye yükseltildi. Raporda, küresel ekonominin sürdürülebilir büyümeye ulaşmasının "uzun bir yol" olduğu vurgulandı. Enerji fiyatlarının düşmesi, enflasyonun gerilemesi, arz dar boğazlarının hafifletilmesi, Çin ekonomisinin toparlanması ve güçlü istihdamın ekonomik toparlanmaya katkıda bulunduğu belirtilirken, toparlanmanın geçmiş yıllara göre zayıf olabileceği ifade edildi.
Raporda, hükümetlerin destekleyici mali politikalarının küresel ekonomiyi desteklemede önemli bir rol oynadığı ve çoğu ülkenin artan bütçe açıkları ve kamu borçlarıyla karşı karşıya kaldığı da belirtildi.
Özellikle Almanya için raporda büyüme beklentisi keskin bir şekilde düşürüldü ve sıfır büyüme olarak revize edildi. ABD ve Çin ekonomileri için ise büyüme tahminleri artırıldı.
Bu bilgiler, OECD'nin Türkiye ekonomisi ve küresel ekonomik görünüm hakkındaki raporuna dayanmaktadır.
Yorumlar
Kalan Karakter: