Biliyorsunuz, geçtiğimiz ay Sağlık Bakanlığı kronik hastalara ait sağlık raporlarının geçerlilik süresini 31 Aralık 2023 tarihine kadar yine uzatıldığını duyurmuştu.
Pandemiden bu yana söz konusu raporlar ha bire uzatılıp duruyor...
Amaç hastanelerdeki yığılmaları önlemek ama...
Konu ciddi...
Konu riskli...
Konu insan sağlığı...
***
Anımsayacaksınız geçtiğimiz hafta Bursa Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Zeynep Özsevimli ile görüşmüştük.
ASM’lerin artan giderlerinden, cari ödeneklerin yetersizliğinden ve fahiş kira artışlarından bahsetmişti...
Hani bir söz var ya!
“Laf lafı açar!” diye...
Ha işte!
Başkan Özsevimli ile konuşurken mevzu raporlu hastalara geldi...
Şimdi o sohbetin devamını da paylaşayım sizinle...
Başkan Özsevimli, sağlık raporlarının sürekli uzatılmasının hasta sağlığı açısından tehdit oluşturduğunu söyledi.
Başkan Özsevimli bakın bu tehlikeyi nasıl açıkladı:
“Kronik hastaların sağlık raporları pandemiden bu yana sürekli uzatılıyor. Bu gerçekten hasta sağlığı açısından bir tehdit. Hastalar, hastanelerden randevu alamadıkları için raporları yenilenemiyor. Örneğin bir şeker veya bir kalp hastası 4 yıldır raporda yazılan ilaçları kullanmak zorunda kalıyor. Halbuki belki ilaçlarının değiştirilmesi belki de ilaç doz ayarlarının yeniden güncellenmesi yani ayarlanması gerekir. Vücut aynı ilaçlara direnç de gösterebiliyor. Ayrıca bir çok kronik hastalıkla ilgili yeni ilaçlar var. Örneğin bir hasta günde 3 kez ilaç içerken yeni ilaçlarla bunu tek doza düşürebilir. Ancak mevcut durumda hiç biri yapılamıyor. İnsanların çoğu özel hastanelere mahkum edildi...”
***
“Aslında rapor sürelerinin uzatılması hastaların da işine geldi...” ifadesini kullanan başkan Dr. Özsevimli hastaları uyararak, “Sağlık raporu olan hastaları bizler takip ediyoruz ama doğru olanı hastaların hastanelerden randevu alarak ilgili uzman hekime başvurmaları gerekiyor. Muayene, tahlil ve tetkiklerden sonra da raporlarını güncellesinler. Bu işi ertelemesinler ve kış dönemine bırakmasınlar. Yaz döneminde randevu almak belki daha kolay olabilir. Sağlıkları ve tedavileri için bunu yapmaları şart. Hastalık ilerleyince geri dönüşü zor olabilir...” dedi.
***
Sağlık hizmetleri sunumu ve alımında yaşanan olumsuzluklar bir türlü bitmiyor bitmiyor...
Hastalar da, çalışanlar da dertli ve mağdur...
Ağla gözlerim ağla!
Dr. Özsevimli raporlu hastaların yanı sıra normal hastaların da ilaca erişimde yaşadığı sıkıntılar ve artan iş yükünden de söz etti.
Özsevimli, “Hasta geliyor şikayetini anlatıyor, muayene ve tetkiklerini yapıp ilacını reçete edip gönderiyoruz. Hasta geri geliyor. Çünkü ilaç yok. Daha önce sisteme girmiş oluyoruz. Bazı ilaçların piyasada olmadığını biliyoruz. Ona göre reçete düzenliyoruz ama hepsini bilmemiz imkansız. Geri dönen hastalara tekrar reçete yazıyoruz. Sistemden tekrar işlem yapıyoruz. İş yükü artıyor, hasta mağdur oluyor.” diyor...
Naçizane önerimiz uzun süre sağlık raporunda yer alan ilaçları kullanan hastaların bir an önce branş hekimine giderek kontrollerini yaptırmaları...
Yorumlar
Kalan Karakter: