Sağlık alanına bir dokun bin ah işit...
Hastalar çaresiz ve mağdur, çalışanlar bıkkın ve yorgun...
Neresinden tutarsanız tutun elinizde kalıyor...
Adeta kangrene dönüşen sağlık sistemine palyatif çözümler çare olmuyor...
Hoş, palyatif çözümler de yok ya!
Neyse...
***
Sağlık Bakanlığının geçtiğimiz haftalarda hazırladığı Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik dün resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
“Yürürlüğe girdi!” ancak aile hekimleri tepkili...
Çünkü aile hekimleri söz konusu yönetmeliğin halk sağlığına yönelik büyük riskler taşıyacağı görüşündeler...
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr.Türkü Yağmur Nehir, dünkü görüşmemizde eylem hazırlığı içinde olduklarını söyledi.
Başkan Nehir, “Bizim üzerimizden sistemi döndürmeye çalışıyorlar. Amaç ikinci basamak sağlık hizmetlerinin yükünü azaltmak...” dedi.
Bütün İl Başkanları ile birlikte ortak karar alacaklarını belirten başkan Nehir, “Sağlık Bakanımız bizden iyi hekimlik yapmamızı istiyor. O yüzden 10 dakika süre ile hasta muayenesi yapmayı düşünüyoruz. Belki iş bırakma da olabilir... Tüm meslektaşlarımızla dayanışma içinde hareket edecek yasal ve toplumsal haklarımızı sonuna kadar savunacağız...” ifadelerine yer verdi.
Yeni yürürlüğe giren yönetmeliği aile hekimleri ve meslek örgütleri “Eziyet yönetmeliği” şeklinde nitelendiriyorlar.
Yeni yönetmeliğin sağlık sisteminde kaosa neden olacağını da savunan Dr. Türkü Yağmur Nehir, yönetmeliğin aile hekimliği etkinliğini ve kaliteyi düşüreceğine dikkat çekti.
***
Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Kadir Binbaş ise “Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu tehlikeli bir oyun oynuyor. Birinci basamağa yükleniyor ve ‘Gelirinizden keserim’ diyerek aba altından sopa gösteriyor” diyor...
Yönetmeliğin Aile Sağlık Merkezlerinde görev yapan sağlık çalışanlarının da motivasyonunu düşürdüğünü anlatan başkan Dr. Binbaş, şöyle konuştu:
“Yönetmelik, hastaları ikinci basamak devlet hastanelerine sevk edilmesini önlüyor. Hasta bir yılda 7’den fazla hastaneye giderse gelirimizden kesilecek. Hastaların hastalığına yönelik uzman hekim görmesi için elbette ki hastaneye yönlendirmek zorunda kalacağız. Kronik hastalar var, kontrolleri var... Hasta ve hekim arasında güven duygusu zedelenebilir...Bir çok ASM’nin fiziki koşulları yeterli değil. Sağlık Bakanlığının birinci basamağa ayırdığı yatırım geçen yıl ile aynı. Yönetmelikte bazı maddeler çok çelişkili ve karmaşık... Yayımlandığı şekilde yürütülebilmesi çok zor...”
***
Başkanların söylediklerine bakılırsa söz konusu yönetmelik aile hekimlerinin çoğunu sözleşme riski ile karşı karşıya bırakıyor...
Şayet aile hekimlerinden istifalar gündeme gelirse bu birinci basamak sağlık hizmetlerini durma noktasına getirebilir...
Anlaşılan o ki bu pilav daha çok su kaldıracak gibi..
Yorumlar 9
Kalan Karakter: