Genç ve dinç kalabilmek için beyine yeterli ve doğru takviyeleri vermenin önemine dikkat çekerek doğru ve sağlıklı bir diyetin gerekliliğini savunan Diyetisyen Riyaza Tair Nöbetçi Gazete'ye yaptığı açıklamada, sağlıklı bir beynin sırrının 'yaşam sitilimiz' olduğunu belirtti. Alışkanlıklar, hobiler, stres yönetimi, uyku düzeni vb. faktörlerin yanı sıra düzenli ve sağlıklı beslenmek de çok önemli. İşte sağlıklı beslenmenin beyin üzerindeki etkileri...
"BEYNİMİZ NE KADAR DİNÇ OLURSA O KADAR GENÇ KALIRIZ"
Tair, beyin üzerinde beslenmenin olduğu kadar fiziksel aktivite yapılmasının da beyin üzerinde olumlu etkileri olduğuna dikkat çekerek, "Beynimizde diğer organlarımız gibi yediklerimizden beslenir. Bununla birlikte fiziksel aktivite yapılması, beyni dinç tutacak bulmacalar çözmek, yeni beceriler edinmek de sağlıklı beynin sırları arasındadır. Beynimiz ne kadar dinç olursa o kadar gençleşiriz. Bunu sağlamak içinde en başta Omega 3'den zengin besinler. E, B ve D vitamininden zengin besin grupları. Antosiyanin maddesi. (yaban mersini), zerdeçal, kakao gibi besinler tüketilmeli" ifadelerini kullandı.
BİLİŞSEL ZAYIFLAMANIN ÖNÜNE GEÇEBİLECEK BESİNLER NELER?
Konuşmasında bilinçli, tok ve daima hazır bir beyne sahip olmanın yolunun bol sebze ve meyveden geldiğine değinen Tair, "Ceviz, balık, avokado, keten tohumu, yağlı tohumlar gibi omega 3 kaynakları. Yaban mersini içerdiği antosiyanin maddesinin yeni hücre oluşumuna katkısı vardır. Yeşil çay içerisindeki maddeler beyinde yeni hücre oluşumunu destekler. Zerdeçalın zarar görmüş beyin hücrelerini tamir etme özelliği var. Lahana, ıspanak, brokoli, yeşil yapraklı sebzeler; K vitamini, folik asit ve beta karoten gibi beyin dostu besin ögelerince zengindirler" dedi.
"FAST FOOD VE ŞEKERİN BEYNE ZARARLARI BÜYÜK"
Tair açıklamasının devamında, "Felç olma riskinizi en aza indirmek için Fast Food tüketiminden kaçınılması gerekiyor. Yediklerimizin ortalama beşte birini şeker oluşturuyor ve bu da enerjinin doğrudan beyne gitmesiyle, beynin işleyişini tamamen glikoz düzeyine bağlı kılıyor. Eğer şeker tüketimimizi kontrol edemezsek, zihnimiz çok daha karışık olacaktır" ifadelerine yer verdi.
"DOKTOR TAVSİYESİ ÖNEMLİ"
Kullanılacak vitamin ve takviyelerin içeriklerine dikkat edilmesinin altını çizen Tair, "Son zamanlarda özellikle 50 yaşın üzerinde bir çok kişi beyin sağlığı için takviye ilaçlar kullanmaya başladı. Çocuklarında herhangi bir hastalık olmamasına rağmen, çocuklarının beyin gelişimi ve sağlığı için takviye ilaç kullanan, kulaktan dolma bilgilerle çocuklarına ilaçlar veren ailelerin sayısı arttı. Eğer doktorunuz tavsiye etmemişse vitamin ve gıda takviyelerinin kullanımının yararı olmadığını söylemeliyim. Eğer vücudunuzda herhangi bir vitamin-mineral eksikliğine ya da emilimine yönelik bir problem yoksa bu tarz gıda takviyelerinin kullanımı yarardan çok zarar verebilir" şeklinde konuşmasını tamamladı.
Yorumlar
Kalan Karakter: