Seçil Semiz Özcan / Nöbetçi Gazete
Türkiye’de son zamanlarda yaşanılan en önemli problemin sahipsiz hayvanlar sorunu olduğunu dile getiren Melike Baysal, ağustos ayında çıkan yasadan sonra, sokaktan hayvanların toplanılmak istenmesinin yanı sıra, belediyelerin bakımevi kapasiteleri ile ilgili de sorunlar yaşandığını ifade etti. Bugün gelinen noktada tüm Türkiye’de kısırlaştırmaların azaldığını belirten Başkan Baysal, belediyelerin de bu sebeple zor durumda olduğunu aktardı.
Bursa’nın Büyükşehir ile birlikte toplamda 18 belediyesi olduğunu söyleyen Başkan Baysal, kentin mevcut bakımevlerindeki tüm kapasitesinin dolu olduğuna dikkat çekti. Kısırlaştırmaların da yapılamadığını belirten Baysal, “Bunun da en önemli nedeni mevcut kanunla birlikte kısırlaştırma yapılan köpeklerin tekrar yerine bırakılamıyor olması. Sahiplendirmeyle ilgili çıkarılan zorluklar, vatandaşları köpek sahiplenme konusunda tereddüt yaşamalarına neden oluyor. Biz Bursa Veteriner Hekimleri Odası olarak bir an önce 7527 sayılı kanunun Anayasa Mahkemesi’nden dönmesini, 5199 sayılı kanunun etkin olarak işletilmesini öneriyoruz” İfadelerini kullandı.
“VETERİNER HEKİMLERİN GIDA KONUSUNDAKİ AÇIKLAMALARI İNSANLARI ŞAŞIRTIYOR”
Toplumda veterinerlik mesleğine dair yanlış algıların olduğuna da dikkat çeken Baysal, mesleki çalışma alanlarının tam olarak bilinmediğini dile getirdi. Bir veteriner hekim, gıda konusunda açıklama yaptığında insanların şaşırdığını söyleyen Baysal, veterinerlik mesleğinin ülke ekonomisi için çok değerli olmasına rağmen, hayvancılıkta gerekli değerin yaratılamaması konusu üzerinde düşünmek gerektiğini ifade etti.
“VETERİNER HEKİMLER İŞSİZ, GENÇ VETERİNER HEKİMLER UMUTSUZ!”
Başkan Baysal, Türkiye’de veteriner hekim istihdamının azalmasının, hayvancılık politikalarının üretilememesine ve hayvansal gıdaya ulaşımdaki sorunlara da sebep olduğuna dikkat çekerek, bir an önce bu konuyla ilgili önlem alınması gerektiğini bildirdi.
Donanımlı ve tecrübeli veteriner hekimlerle birlikte, hayvancılık politikaları, sağlıklı hayvansal gıdaya ulaşım, güvenli gıda gibi konuların masaya yatırılması gerektiğini dile getiren Baysal, sözlerine şöyle devam etti:
“Türkiye’de 32 tane veteriner fakültesi var. Veteriner hekimliğin gerçek anlamda ülkeye katma değer yarattığı ülkelerde ise 5’ten fazla veterinerlik fakültesi yok. Avrupa ülkeleri arasından en fazla veteriner fakültesine sahip olan ülkelerden biriyiz. Bugün tüm veteriner hekimler muayene açmaya çalışıyor. Veteriner hekimlik, serbest veteriner hekimlik üzerinden hizmet vermeye çalışıyor ve bu durum bir mesleğin geleceği konusunda umutsuzluğa neden oluyor.”
Veteriner hekimlerin işsiz, genç veteriner hekimlerin de umutsuz olduğunu söyleyen Melike Baysal son olarak, hem temel, hem de akademik eğitimin çok değerli olduğunu ifade ederek, veteriner hekimliklik mesleği konusunda kapsamlı politikaların hayata geçirilmesi gerektiğinin mesajını verdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: