Akıllı telefonla başlayan teknolojikleşme furyası akıllı robota kadar uzandı. Hayatımızın neredeyse her alanında ‘bir akla’ danışır olduk. Zaten elimizden düşmeyen telefonlarımızla ilişkilerimizi, iş hayatımızı, banka hesaplarımızı, sosyal hayatımızı düzenlerken bir de evimizin içindeki düzeni akıllı cihazlara teslim eder olduk.
Airfryer adı verilen akıllı fırınlar yemeğimizi pişiriyor, bir tuşa basıyoruz kahvemiz pişiyor, evin dışındayken veriyoruz komutu süpürge evin içinde dolaşıp temizlik yapıyor, akıllı telefonumuza söyleyiveriyoruz evin ısısı ayarlanıyor, Siri yahut Google Asistan zaten emrimize amade...
Tabii işin güvenlik boyutu da var ki görmezden gelindiğinde tahmin edemeyeceğiniz kadar büyük problemler yaşamak olası. Otelden kaçan robot süpürgeden de bahsetmiyorum. Bahsettiğim şey kablosuz bağlantıyla kullandığımız cihazlar... Öyle ki bu cihazlardan herhangi biri bulunuyorsa kendinizi evinizde pek de güvende hissetmeyin. Neden mi?
Kablosuz bağlantılarınız siber saldırılara açıksa hem konum bilginiz, hem de gizli kalması gereken tüm kişisel bilgileriniz artık yeterince gizli değil.
Yazılım güvenliği uzmanlarının bu konuda, “Akıllı cihazları yaşamımızın merkezine alırken tüm bu güvenlik hassasiyetlerini gözeterek tercihte bulunmamız gerekiyor. Aksi durumda güvenliğimiz ciddi tehlike altında” gibi uyarıları var.
Bunun yanı sıra çoğumuzun merak ettiği bir konu var: “Yapay zeka dünyayı gerçekten ele geçirebilir mi?”
Geçtiğimiz hafta Teracity Yazılım Şirketi Yönetim Kurulu Üyesi Yavuz Berker Akın’la bir araya geldiğimizde kendisine de bu soruyu yönelttim.
“Gelecekte devletlerin ve şirketlerin yapay zeka ile yönetildiği, insan hayatının tamamen yapay zeka tarafından yönetildiği bir döneme doğru ilerliyoruz. Apple'ın yeni çıkardığı Vision Pro gözlük gibi ürünler, bu yönde atılmış adımlardan sadece bir tanesidir. Bu gözlükler, kitapları tanıyarak özetlerini sunabilme gibi özelliklere sahip olabilir. İlerleyen dönemlerde ise yapay zeka ve teknoloji geliştikçe, gözlüklerin gözümüze lens olarak takılması gibi daha gelişmiş kullanımlar görebiliriz” dedi.
Hayda... Yani baya baya o günlere doğru gidiyoruz demek ki...
Akıllı cihazlar hayatımızın pek çok alanını kolaylaştırıyor, zaman yönetimi sağlıyor, ev işlerinde daha az efor sarf ediyoruz lakin daha az yorulmak, kendimize daha çok zaman ayırmak isterken can ve mal güvenliğimizi kendi ellerimizle elden çıkarıyor olabilir miyiz acaba?
Zaten akıllı cihazlar, akıllı robotlar derken bir de yapay zeka teknolojileri çıktı başımıza.
Demedi demeyin, editörlerin ve muhabirlerin suyu ısınıyor. Neyse, çok detay vermeyeyim de başımız yanmasın.
Yorumlar
Kalan Karakter: