Malumunuz, hekimler aylardır mali ve özlük haklarında yeni iyileştirmeler yapılması için çeşitli etkinlikler ve eylemler düzenlediler…
Uzun süreden bu yana da bekliyorlardı…
Ha bugün ha yarın derken…
Bu hafta içinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından, “Önümüzdeki günlerde ilçelerimizden başlayarak sözleşmeli kadro yaygınlaştırılacak. Yeni uygulamada sözleşmeli doktor daha yüksek özlük haklarına sahip olacak…” diye paylaşımda bulundu…
“Kıyamet koptu!”
Hekim Sendikaları, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHDF), Türk Tabipleri Birliği yaptıkları açıklamalarda tepkilerini dile getirdiler…
***
“Hekimleri baskı ve tehditle yönetmeye çalışıyorlar…” ifadesini kullanan Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Tufan Kumaş, “Amaç iyileştirme ise bunun yolu basit. İstediğimiz temel maaşlarımızdaki düzenlemedir. 31 sayfalık yönetmelik yazılacağına, kanun maddesine eklenilecek tek bir cümle ile sorun çözülebilirdi…” dedi.
Söz konusu düzenlemenin hekimler arasında birlik ve beraberliği bozacağını savunan başkan Dr. Kumaş, “İstihdam modeli doğru değil!” diyerek güvenceli çalışma istediklerini söyledi.
***
Aslına bakarsanız yeni ek ödeme yönetmeliğinde performansın adı “teşvik” olarak değiştirildi.
Ne kadar iş o kadar para…
Hekimler ve sağlık çalışanları için değişen pek fazla bir şey yok yani.
Kısacası “ödül” ve “teşvik” esaslı yeni modele geçildi…
Performansın eskiyen yüzü biraz daha değiştirilerek “tornistan” edildi gibi…
Neyse…
***
Hekimlerin iş yükü, çalışma koşulları, özlük haklarının iyileştirilmesi gibi asıl soruna odaklanmayıp pansuman yöntemlerle sıkıntıların giderilmeye çalışılmasının hatalı bir mantık olduğunu vurgulayan başkan Kumaş şunları anlattı:
“İstediğimiz ek ödeme değil, emekliliğe de yansıyacak tek kalem maaştı. Sözleşmeli hekimlik modeline karşıyız. Sağlığa ticaret gözüyle, hekime de ‘hastaneye ne kazandırır’ diye bakılmamalı... Hekim hasta sağlığına, toplum sağlığına katkı sunar. Parasal karşılığını, hekim performansını değerlendirmek yanlış. Üniversitelerde ne alacağımızı bilmiyoruz. Güvence yok, eşitsizlik, belirsizlik var… Üstelik çıkan yönetmeliği ne mutemetler, ne de hukuk danışmanları bile anlayamadı… Düzenleme, iyileştirme bu şekilde olmamalıydı… İyileştirme falan yok! Tıpkı performans sisteminde yaşadığımız sıkıntıları zamanla bu uygulamada da göreceğiz. Bu düzenleme mutsuz çalışanların sayısını daha da arttıracak…”
***
Bu arada tıp fakültelerinin tercih edilmediğini de sözlerine ekleyen Kumaş, “Haber sitelerinde ve bazı paylaşımlarda okuduk. Tıp fakülteleri tarihin en düşük sıralamalarıyla öğrenci aldı. Son yıllarda yaşanan düşüşün yanında bu yıl 10 bine varan düşüşlerin olduğu ifade edildi. Çok düşündürücü bir durum…” diye konuştu…
İstifa eden, emekliliği geldiğinde hemen ayrılan, çalışma ortamlarından bunalıp özele geçen ya da yurtdışına giden hekimleri düşünürsek…
Bir de bunlara tıp fakültelerinin tercih edilmediğini eklersek…
İlerleyen yıllarda ülkemizde hekim bulmakta zorlanacak mıyız acaba?
Eyvah eyvah!
Bir meslek ölüyor mu, yok mu oluyor?..
Yorumlar
Kalan Karakter: