Dün ülke genelinde ilk kez Nöbetçi Gazete'nin duyurduğu “Bakan Koca’ya önemli mektup” başlıklı haber geniş yankı uyandırdı...
Malumunuz konu, güncellenmeyen ilaç fiyat kararnamesiydi...
Türkiye’deki ilaç firmalarının dernek başkanları Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya gönderdikleri mektupta geleceğe dair duydukları kaygıları dile getirdiler.
Hem kurun güncellenmesi, hem de yüz yüze görüşmek için randevu talep ettiler...
Konu daha sonra Maliye Bakanlığına gidecektir mutlaka...
Hadi hayırlısı!
***
Piyasadaki ilaç yoklarının her geçen gün arttığını söyleyen Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin ile bakan Dr. Koca’ya gönderilen mektubu konuştuk.
Başkan Şahin, “İlaç firmaları net bir şekilde devlete bu işin ekonomik olarak sürdürülemez olduğunu açıkladılar” dedi.
İlaç firmalarının böyle açıklamalarda bulunmaktan her daim imtina ettiklerini söyleyen Şahin, “Firmalar böyle bir açıklamayı yapma ihtiyacı hissettiklerine göre demek ki bıçak kemiğe dayandı...” ifadelerini kullandı.
Başkan Şahin umutsuz değil!
Bunu da“İlaç meta değildir. Yerine bir şey koyamazsınız, yerini hiçbir şey tutmaz. Her şeyin başı da sağlık olduğuna göre mutlaka ortak bir noktada uzlaşı sağlanacaktır. Böyle düşünüyorum.” cümlelerini kurarak anlattı.
***
Başkan Şahin’le konuşurken laf lafı açtı tabii...
Eczacıların yaşadığı sıkıntılardan da bahsetti...
Şahin, ülke genelinde hizmet veren yaklaşık 29 bin eczacıdan 3 bine yakınının normal kapanma değil, iflasın eşiğinde olduğunu söyledi.
Başkan Şahin şunları anlattı:
“Eczacılar, asgari ücret açıklandığında kara kara düşünüyor. İlacın fiyatından para kazanmıyoruz. Kredi hala verilmiyor. Giderler artıkça artıyor... Artık eczacılar ilaç alabilmek, borçlarını ödeyebilmek için evini arabasını satmaya başladı. Yakın çevremde bunun örnekleri çok. Böyle giderse ülke genelinde 3 bine, ilimizde de 200- 300’e yakın eczacı eczanelerini kapatmak zorunda kalabilir. Giderler artmaya başlayınca bir çok meslektaşım eczanesinde ailelerini çalıştırmaya başladı. Eskiden personelsiz eczane yoktu. Şimdi personelsiz çalışmaya başladılar. Aileden yardım alınıyor yani...”
***
Piyasada ilaç yokları artıyor...
İşini bulan hekim ya özele, ya da yurt dışına gidiyor...
Bunlara bir de sağlık personeli eklendi...
Randevu almakta hastalar zorlanıyor...
Ameliyat için sıra bekleniyor...
Kış aylarında hastalar hastanelerde yatak bulmakta sıkıntı yaşıyor...
Bindik bir alamete...
Neyse...
“Bir memleket halkının sağlığı, hakikatte bir devletin dayandığı bütün mutluluk ve gücün temelidir.”
Yorumlar
Kalan Karakter: