Hani bir ata sözümüz var anımsayacaksınız!
Deveye sormuşlar “Boynun neden eğri?” diye...
O da “Nerem doğru ki!”demiş.
Diğer illeri bilemem ama ilimizde sağlık hizmetleri alımı ve sunumunda durum bu ata sözünden pek farklı değil ne yazık ki.
Yaşanan sıkıntıları defalarca yazdık, paylaştık, duyurmaya çalıştık...
Kah bir adım ileri gittik, kah bir adım geri...
Hatta bazen iki adım geriye gidişler de olmadı değil!
Kamu hastanelerinin fiziki koşullarının azlığı, yetersizliği, hekim, personel eksikliği...
Ha şimdi!
Personel eksikliği derken...
Bugünlerde ASM’lerde de (Aile Sağlığı Merkezi) hemşire ve ebe sıkıntısı baş gösterdi...
Bursa Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Zeynep Özsevimli hemşire ve ebe eksikliğinin özellikle ilçelerde yaşandığına dikkat çekti.
Hemşire ve ebe eksikliği nedeniyle hizmet sunumunda aksamalar meydana geldiğini ifade eden başkan Dr. Özsevimli, her gün Whatsapp gruplarında bir çok meslektaşının hemşire ve ebe aradığına dair paylaşımlarda bulunduğunu söyledi.
Başkan Özsevimli, bunun nedenini kamu hastanelerinde ve İlçe Sağlık Müdürlüklerinde görev yapan ebe ve hemşirelerle, ASM’lerde çalışanlar arasındaki maaş farklılığından kaynaklandığını vurguladı.
Özlük hakları ile ilgili hala sıkıntıların yaşandığına değinen Dr. Özsevimli, üst solum yolları enfeksiyonu hastalıklarında da çok ciddi artışların olduğunu kaydetti.
“PANDEMİ TEDBİRLERİNE GERİ DÖNMELİYİZ!”
Öte yandan Bursa Eczacı Odası Başkanı Adnan Erakın, üst solunum yolu enfeksiyonlarındaki yoğun artış nedeniyle bu tip hastalıkların temel ilacı olan antibiyotiklerin bulunmasında ciddi sıkıntıların yaşandığına değindi.
“Antibiyotik yok!” diyen başkan Erkan şöyle konuştu:
“Aralık ayında ilaç yok oranı yüzde 22’ler civarındaydı. Ocak ayında ise bu oran yüzde 17’lere geriledi. Ancak alt ve üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıklarında yaygın salgınların yaşanması nedeniyle antibiyotiklerde ciddi yokluklar söz konusu. Sınırlı sayıda, yeterli değil. Sistemden stok açıldığı gibi hemen bitiyor. Açıldığı zamanda bir kutu, beş kutu gibi az sayıda stok açılıyor. Hem yetişkin hem de çocuklar için kullanılan antibiyotiklere erişmekte hastalar zorluk çekiyor. Enfeksiyon hastalıklarında yaşanan artışlar giderek daha da fazlalaşıyor. Bunun önlenmesi için pandemi döneminde uygulanan tedbirlere geri dönmeliyiz. Yani maske, mesafe, hijyen kurallarına özellikle toplu yerlerde dikkat etmemiz, uymamız gerekiyor.”
Bu arada kamu ve özel hastanelerin acil servisleri hınca hınç dolu, yoğun bakım ve kliniklerde hasta yatağı bulmakta ise zorluk çekiliyor...
Anlayacağınız üzere “Bindik bir alamete gidiyoruz kıyamete...”
Hayde!
Yorumlar 5
Kalan Karakter: