Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde yatarak tedavi gören ve “Human Albumın” isimli kan ürünü ilaca erişim sıkıntısı yaşayan bazı hastaların hayatlarını kaybettiğini öne sürdü.
Başkan Şahin ayrıca yine Uludağ Üniversite Tıp Fakültesi Hastanesinin farklı kliniklerinde tedavi gören onlarca hastanın da söz konusu “Human Albumın” isimli kan ürünü ilacı beklediğini ifade etti.
***
Evet, piyasada olmayan ilaç oranları her geçen gün giderek artıyor...
Ve bugünlerde ilaç yokluk oranı yüzde 15’ler civarında...
Hastalığın tedavisi ve hastaların sağlığına kavuşması için kullanılan bazı ithal ilaçların yokluğa girmesi hastaların hayatını mal oluyor...
İşte piyasada bulunmayan ilaçlardan biri de kanının sıvı miktarını sabit tutmak için kullanılan “Human Albumın” isimli ilaç.
İlaç depolarında yok, Sağlık Bakanlığı fiyat noktasında verebileceği ücreti veriyor ama...
Firmalar ihtiyacımız olan bu kan ürününü ülkemize getirmiyor...
Astronomik rakamlar istiyor...
Sağlık Bakanlığına bağlı bazı hastanelerde de tek tük bulunuyor...
Üniversite Hastaneleri ile Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler ilaç takası yapamadığı için hastalar hayatlarını yitiyor...
***
Başkan Şahin, söz konusu kan ürününe yaklaşık 4 aydan bu yana erişim sıkıntısı yaşandığına dikkat çekti.
Sağlık Bakanlığının konu hakkında bilgisinin olduğunu da hatırlatan Şahin şöyle konuştu:
“Human Albumın kan ürünü bir çok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Onkoloji hastalarına da uygulanıyor. Ancak aylardır piyasada yok. Örneğin aylık 200- 300 kutuya ihtiyaç duyulurken firma 20 -30 kutu gönderiyor. Bu da ihtiyacı karşılamaktan çok uzak. Maliyeti çok yüksek. Bin ile 2 bin TL civarında. Bazı hastalara 1 kutu yetiyor, bazı hastaların da 10 kutu kullanması gerekebiliyor. Uludağ Üniversite Tıp Fakültesi hastanesinde bu ilacı bekleyen onlarca hasta var ve bu ilaca erişemediği için de hayatını kaybedenler de oldu. Bu ürünü kullanan hastaların bir çoğu yatarak tedavi gören hastalar. İthalatçı ilaç firması sayısı da ikiyi geçmiyor. Talep var ama ilaç depolarında yok. Sağlık Bakanlığı verebileceği rakamı veriyor ama firmalar getirmiyor...”
***
Özellikle ithalatçı bazı firmaların euro kuru sebebiyle ülkemize ilaç getirmek istemediklerini yineleyen başkan Şahin, ilaçta düzenli güncelleme yapılmadığı sürece hem ilaç sıkıntısının devam edeceğini hem de ilaca ulaşılamamasından dolayı acıların yaşanılmasının kaçınılmaz olduğunun altını çizdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: