Geçtiğimiz mayıs ayında yayınlanan Tasarruf Tedbirleri Genelgesi birçok konu başlığı ile tüm kamu kurum ve kuruluşlarına gönderildi.
Amaç harcamalarda; tasarrufun sağlanması, bürokratik işlemlerin azaltılması ve kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamak...
Kırtasiye malzemelerinden demirbaş alımlarına, elektrik, su gibi harcamalardan personel giderleri ve görevlendirmelerine kadar birçok başlık mevcut.
Kamu kurum ve kuruluşlarda söz konusu Tasarruf Tedbirleri Genelgesine ne kadar riayet ediliyor veya edilmiyor bilemiyoruz ama...
İlimizdeki bazı kamu hastanelerindeki 4/D’li personelin görev yerlerini değiştirerek Tasarruf Tedbirleri Genelgesine uyulmaya başlandı.
Birkaç hafta önce bu uygulama Çekirge Devlet Hastanesinin acil servisinde de yürürlüğe girdi...
“Girdi!” ancak 4/D’li personelde endişe arttı...
Neden mi?
Buyurun çalışan personelin ağzından paylaşalım ve daha sonra da nedenini aktaralım size...
***
“Acil serviste çalışmaya devam etmek istiyoruz...” diyen 4/D’li personel yeni uygulamayla düzenlerinin bozulduğundan yakınarak gönderdikleri mailde şu bilgilere yer verdiler:
“4/D’li sürekli işçi kadrosundayız...Yıllardır hastanenin acil servisinde çalışıyoruz. Aile hayatımızı ve planlarımızı ona göre yaptık... Çocuklarımızın okul hayatı, yaşlılarımızın bakımını eşlerimizle birlikte ona göre düzenledik. Geçtiğimiz hafta hastane idaresi hiçbir gerekçe sunmadan acil servisteki görevimizden alındığımızı ve başka bir serviste çalışacağımızı söylediler. Bütün düzenimiz alt üst oldu. Bizler acil servisteki görevimize devam etmek istiyoruz. Ve bir çok arkadaşımız hastane idaresine dilekçe verdi. Sonucunu bekliyoruz...”
***
Sürekli işçi kadrosundaki 4/D’li işçilerin bu kaygılarını anlayabiliyoruz elbet...
Öncelikle ciddi anlamda bir maddi kayıpları söz konusu...
Konuyu yetkililerle görüştük...
Şöyle ki; acil serviste gece aktif çalıştıkları için neredeyse iki kat daha fazla nöbet ücreti alıyorlar...
Devlet yeni tıbbi sekreter ataması yaptı.
Yeni gelen personeller acil servislere veriliyor...
Çünkü gelen personel devlet memuru olduğu için normal mesai alıyor.
Yetkililer şunları anlattı:
“Örneğin devlet memurları 24 saat çalışsa da gece farkı diye bir ekstra ücret almıyorlar. 4/D’li sürekli işçiler iş kanunu çerçevesinde en fazla 12 saat çalışabiliyor. Akşam 20.00 ile sabah 06.00 arası gece çalışması sayıldığı için yaklaşık iki kat daha fazla ücret ödeniyor. Bu da tasarruf tedbirleri kapsamında çalışma düzeni için gündüze çekmek durumundayız.Yani sabah 08.00 ile akşam 17.00 arasında çalışıyorlar. Bu kural veri giriş elemanları için geçerli. Ancak gece çalışan güvenlik ve temizlik personeli için durum aynı değil. Onlar gece çalıştıkları için fark alıyorlar. Çünkü veri giriş personelinin alternatifi tıbbi sekreterler var. Ancak güvenlik temizlik ve teknik personelin alternatifi olamadığı için yapacak bir şey yok. Tasarruf tedbirlerine uymak zorundayız.”
Evet bilgilendirme bu şekilde...
***
Sağlık Bakanlığına bağlı kamu kurum ve kuruluşlarında yaklaşık 7 farklı kadroda çalışan personel var...
4/A, 4/B, 4/C, 3+1...
Örneğin aynı işi yapan bir hemşire 40 bin TL, kadrosu farklı olan diğer hemşire ise 50 bin TL ücret alıyor...
Verdiğimiz rakam sadece bir örnek gerçek ücret değil...
Bu örnekleri çoğaltmak mümkün elbet...
Hakkaniyet, adalet, eşitlik...
Yorumlar 34
Kalan Karakter: