Gizem Özer / Nöbetçi Gazete
Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu'nun (IFAP) kuruluş tarihi olan 14 Mayıs tarihi, 1984 yılından beri her yıl 'Dünya Çiftçiler Günü' olarak kutlanıyor. Bugün tüm dünyada olduğu gibi şehrimizde de ‘Bursa Ürettikçe Türkiye Güçlenecek’ temasıyla çeşitli etkinlik gerçekleştirildi.
Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi Yıldırım Bayezid Salonu’nda yapılan Tarım Paydaşları Buluşması’na, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Vekili Erdoğan Ceylan, Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Kılıç, Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, Bursa Tarım Peyzaj A,Ş Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aydın Saldız, kadın kooperatifleri, ziraat odası başkanları, muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
“BURSA TARIM ALANINDA SÖZ SAHİBİDİR”
Bursa İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Erdoğan Ceylan, 14 Mayıs Çiftçiler Günü'nü kutlayarak kentin tarım verilerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Bursa’da üretimi ileri düzeye taşımak istediklerini belirten Ceylan, şunları söyledi:
“Bugün gerçekten önemli bir gün, milletin ve çiftçilerin günüdür. Salçalık domates, ahududu, böğürtlen de üretimimiz çok iyi gidiyor. Küçük hayvancılıkta 11. sırada yer alıyoruz. Biz bakanlık olarak tarım arazilerinin etkin kullanımı noktasında siz kıymetli çiftçilerle istişare içerisindeyiz.Bursa tarım alanında söz sahibidir. Bursa’nın bu durumu daha da ileriye taşıması gerekiyor. Tohum ve fidan üretimi olarak birinci sırada yer alıyoruz. Bu çıtanın yükseklere çıkmasını arzu ediyorum.”
“ÖNCELİĞİMİZ TARIMI VE HAYVANCILIĞI GELİŞTİRMEK”
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ise 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nü kutlayarak konuşmasına başladı.
Çiftçilerin ve üreticilerin ihtiyaçlarını dinlemeye odaklandığını söyleyen Başkan Bozbey, ”Pandemide bütün dünya şunu farketti ki gıda, tarım ve hayvancılık çok önemliymiş. Sanayisi gelişmiş, zengin ülkeler bile tohumuna sahip çıkıyor. Hayvancılığı ve çiftçiyi el üstünde tutuyor. Herkes önce kendi kendine yetmek istiyor. Biz de eskiden öyleydik. Artık Kanada’dan kırmızı mercimek, Mısır’dan kuru fasulye alıyoruz. Hayvancılıkta da durum aynı. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak önceliklerimizden biri, tarım ve hayvancılığı iyileştirmek olacak” dedi.
Başkan Bozbey, atıl durumda kalan toprakları ve üreticileri destekleyerek verimliliği artırmayı hedeflediklerinin de altını çizdi.
“KIRSAL BÖLGELERİN CAZİBESİNİ ARTIRACAĞIZ”
Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, Tarım Peyzaj A.Ş, Buski, Besaş ve Hagel iştirakiyle projeler üreteceklerini aktaran Başkan Mustafa Bozbey, “Kooperatifler için, üretici çatı birliğiyle, üretici koperatiflerimizi tek çatı altında toplayıp emek ve enerji kayıplarını azaltmayı, "Tarımsal üretimi araştırma, destekleme ve eğitim merkezi” ile hem ar-ge çalışmaları hem eğitim faliyetleri hem de ürün çeşitliliği ile verimliliği artırmayı,
“O köy bizim köyümüzdür” ile köylerin sosyal anlamda cazibelerini artırıp işgücünü korumayı hedefliyoruz” diyerek konuşmasını noktaladı.
“ÇİFTÇİYİ DESTEKLEMEK YERİNE KÖSTEKLEMEYE DEVAM EDİYORUZ”
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da dünyada tarım alanlarının sürekli daraldığını, nüfusun ise artmaya devam ettiğini vurgulayarak, gelecekte gıdanın en önemli konulardan biri olacağını dile getirdi.
Ülkemizin gıda pazarı haline geldiğine dikkat çeken Sarıbal, “Çok uluslu devletler bizlerin ne üreteceğine karar veriyor. Bugün 2 milyon çiftçiye düştük. 1 milyon çiftimiz bu sektörü bıraktı. Milli gelire tarım yüzde 6 katkı sağlıyor. Neresinden bakarsanız bakın yüzde 2’iken şu an yüzde 1’e düştük. 2022’den beri çiftçinin borcu yüzde 22 kat arttı. Çiftçiyi desteklemek yerine kösteklemeye devam ediyoruz. Dışa bağımlı hale geldik. Süt üreticimiz maliyetin çok altında satıyor. Eğer acil tedbir alınmazsa çiftçilerimiz kalmayacak. Avrupa’da çiftinin kazancı 30 bin dolar benim çiftimin ise 4-5 bin dolar arasında değişiyor” açıklamasında bulundu.
“KOOPERATİFLER KURMAK GEREKİYOR”
Son olarak konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Eski Başkanı Erdem Saker ise dünyadaki tarım stratejilerini anlatarak köy bazında kooperatif kurmanın önemine değindi. Saker, “Yabancılara Türkiye’de çay yetişiyor deyince şaşırıyorlar. Bizim ülkemiz 4 mevsimi yaşıyor. Bu değerlerimizi güzel kullanmak gerekiyor. Ülkemize tarımsal zenginlikler diliyorum” diye konuştu.
Başkan Bozbey, programın ardından çiftçilerin taleplerini dinledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: