Söyleyecek çok şey olmasına rağmen ne bir fizikçi, ne bir matematikçi, ne de bir dizi eleştirmeni olduğum için yüzeysel biçimde hem biraz bilimsel, hem biraz eleştirel, hem de biraz inceleme tarzında bir şeyler söylemek isterim.
Dizinin Netflix'e çekilen versiyonu "Three Body Problem" dilimize çevrilmiş haliyle "3 Cisim Problemi" 21 Mart 2024 tarihinde izleyicileriyle buluştu.
Son zamanların en dikkat çekici yapımlarından olan bu dizi özellikle fizik, bilim kurgu meraklılarının ve benim de ilgimi çeken işlerden biri oldu. Çinli yazar "Cixin Liu"nun kaleme aldığı üçleme romanlardan ilki "The Three Body Problem" izleyiciye daha önce var olan ama perdeye uyarlanmış bir örneği pek bulunmayan bir deneyim sundu.
Kuantum, Fizik ve Matematik'i romanda olduğu gibi birbirine katıp karıştıran bu yapımın ilk kitabı "The Three Body Problem" 2008'de yayınlandı ve okurları tarafından yoğun ilgi gördü. Geçen yıl ilk olarak "Prime Video"da Çin versiyonu yayınlanan diziyi de herkes büyük ilgiyle izlemiş ve takip etmişti. Roman okurları ve diziyi izleyen kitleyi biraz birbirine düşürse de bu sene yayınlanan diziler arasında en çok izlenen projelerden biri olmayı başardı.
Netflix'e çekilen versiyonunun yapımcı ve yaratıcıları "Game of Thrones"un da yaratıcıları tarafından yapılması sizce bu kadar ilgiyle izlenmesini etkilemiş midir? Bence kesinlikle etkisi büyük çünkü GoD'da aldıkları başarı kesinlikle tesadüf olamaz.
Ama beni rahatsız eden ve biraz izlerken "Bu sahne ne böyle?" dedirten bir çok an olduğunu söylemem gerekiyor. Çünkü dizide kullanılan SCI efektleri gerçekten çok kötü. Evet yüksek bütçeli bir dizi, milyonlar döküldüğünü tahmin etmek zor değil ancak 2011'de yayınlanan Game of Thrones'un grafik ve efektleri daha iyiydi diyebilirim. Sonuçta o da çok büyük bütçeli bir işti ve 13 yıl öncesinden bahsediyoruz. Teknolojinin ne kadar hızlı ilerlediğini de göz önünde bulundurursak SCI anlamında benim gözümde biraz sınıfta kaldı diyebilirim.
Dizinin alt türüne gelecek olursak o da bir üçlemeyle karşımıza çıkıyor. "Cerebral / SCI - FI / Thriller" Türkçe'ye çevirecek olursak sırasıyla "Beyinsel / Bilim - Kurgu / Gerilim"
Dizide bu üç türü olabildiğince iyi işlemişler diyebilirim...
VR gözlük teknolojisinin şu anki halinden epeyce ileri seviyede olduğu aşikar olmakla birlikte günümüzde ilgililerin dikkatini çeken o teknolojiye en yakın VR gözlük Apple'ın bu sene 2 Şubat Cuma günü satışa sunduğu "Apple Vision" diyebiliriz ama o bile dizideki VR teknolojisinden çok çok geride kalıyor. Dizideki teknolojinin tat, koku alma ve bulunduğun ortamda hissettirme konusunda ne kadar ileri seviyede olduğunu görüyoruz. VR gözlük ile tat ve koku deneyleri yapılsa da aynı hissiyatı alabilmemiz için ancak beynimizin o bölümünü etkileyebilmesi gerekiyor yani şu an için tak-çıkar yaparak anlık deneyimleyebileceğimiz bir teknolojiye sahip değiliz.
Son zamanlarda bir çok alanda kullanılmaya başlanan ve üniversitelerin bile bölüm açmaya başladığı konuya gelelim. "Yapay Zeka"...
Senelerdir üzerinde bir çok uygulamalı ve deneysel çalışmalar yapıldığını biliyoruz, duyuyoruz ve görüyoruz. Ancak dizideki yapay zekanın yine diğer konulardaki gibi ne kadar ileri seviyede olduğunu farketmek zor değil.
"Sophon" adını verdikleri bir bilgisayar teknolojisi ve yapay zeka teknolojisin birleşimi olan bilgisayar o kadar ileri seviyede ki, açıldığı zaman dünyayı çepeçevre kaplayıp tüm insanların ve yaşam formlarının anlık neler yaptığını biliyor olması hem korkutucu hem de heyecan verici diyebilirim. Ayrıca sistem kapatıldığında ise "Proton" boyutuna küçülmesi ayrı bir olay. Bilmeyenler için proton "Atom çekirdeğinde bulunan artı yüklü atomaltı parçacıktır." Yani atomu oluşturan parçalardan sadece bir tanesi.
Dizide uzaylı olarak ifade edilen ama kendilerine "Santi" diyen dünya dışı yaşam formu olduğunu, yukarıda anlattığım ve daha anlatmadığım teknolojiye sahip olduklarını görüyoruz. Santilerin ne kadar ileri teknolojide ve bizden çok ileride olduklarını biliyoruz.
Sizce şu an içinde bulunduğumuz dünyadan ve teknolojiden daha ileri bir gezegen ve yaşam formu mümkün mü?
Bir çok örneği bulunan "Güçlü güçsüzü her zaman ezer" düşüncesine sahip bu yaşam formu dizide dünyadaki herkese "You are bugs!" diyerek küçük düşürdüğünü gördük.
Diğer dünya dışı yaşam formlarına göre gerçekten çok geride miyiz? Tabiri caizse biz bir böcek miyiz?
Neyse...
Dizide anlatmadığım çok fazla detay ve konu olduğunu biliyorum ancak sayfalar süreceğini de biliyorum. En çok dikkatimi çeken konuları ve detayları sizlere aktarmak istedim. Tartışmaya ve konuşmaya açık bir sürü konuyu barındıran bu diziyi izlemenizi her ne olursa olsun tabii ki öneriyorum.
Dizileri ve romanı okumak istemeyenler için ama bilimsel tarafını merak edenler için ise başlığımda sorduğum soruya cevap olarak hiçbir problem yok. Örnekle desteleyecek olursam da...
Astronomlar, “Güneş’in eşlikçi bir yıldızı varsa bile Dünya’dan görünmeyecek denli uzakta, kahverengi bir cüce olmalıdır,” deyip konuyu kapatırlar.
En azından şimdilik!
Yorumlar
Kalan Karakter: