“Yapay zeka işinizi elinizden alacak!” söylemi son zamanların öne çıkan konularından biri.
Birçok yazımda benim de üstüne basa basa söylediğim gibi…
Bu söylemi duyduğunuzda aklınıza süslü püslü konularda ya da gündelik işlerin gelmemesi gerektiğini de ısrarla anlatmıştım.
Yapay zekayı ülkemizde genelde günlük basit işler için kullandığımız için böyle düşünüyor olmamız normal denebilir ama elimizin altındaki teknolojinin sınırlarının bu kadar dar olmadığını anlamamız gerekiyor.
Tabii bunun bir diğer sebebi de yapay zekanın genellikle İngilizce üzerinden ilerliyor olması ülkemize de gelişmelerin daha geç gelmesine sebep oluyor.
Henüz başlangıç seviyesinde olan yapay zeka şu an ki gösterdiği gelişimiyle bile bir çok mesleği tehdit ediyor…
Doğru kişilerin elinde sınırsız bir imkan sağlayan bu teknolojinin yakın zamanda tüm dünya düzenini değiştireceğini sadece ben değil bu konuyla ilgili uzmanlar ve herkes söylüyor.
Bugün yapay zekanın ‘Tıp’ta ne durumda olduğunu konuşalım istiyorum.
Önceki yazım, “ChatGPT Sözelci Çıktı…” da bahsettiğim yapay zekanın üniversite sınavındaki sayısal başarısızlığı aklıma geldi. (OKUMAK İÇİN TIKLAYIN)
“Daha sayısalı yapamayan yapay zeka nasıl doktorluk yapacak?” Diye bir soru sordum kendi kendime...
Bu trajik konunun üstüne böyle bir yazı yazmak beni heyecanlandırdı çünkü yapay zekanın bir sınırı yok.
Şimdi gelelim asıl konumuza…
Sizce yapay zeka, insanların ne zorluklarla kazanıp, senelerce okuyup mezun olan tıp öğrencilerinden hatta branşında uzman doktorlardan daha başarılı olabilir mi?
Yani daha açık sorayım. Yapay zeka uzman bir doktor gibi hastayı teşhis edip rahatsızlığının ne olduğunu ve çözüm yolunu bulabilir mi?
Genelde en çok yapılan şeylerden biri sağlıkla ilgili herhangi bir konuda ilk önce ‘Google Amca’ya sormamız.
İnternet her konuda ne kadar yardımcı olsa da sağlıkla ilgili çok fazla kirli ve yanlış bilgiler de bulundurabiliyor…
Merak ettiğiniz konuyu internetten araştırsanız bile konunun uzmanı doktorlara başvurmanız kesinlikle sizin açınızdan en doğrusu olacaktır.
Son zamanlarda yapay zeka uzmanları sınırları zorlayarak basit bir soru-cevap haricinde daha detaylı şekilde “ChatGPT” üzerinden testler yapıyorlar.
Bunu yapmak için uzman olmaya gerek yok elbette. Evinizde, oturduğunuz yerden bile yapabileceğiniz bu testin en önemli kısmı yapay zekayı gerçek bir doktor-hasta ilişkisini kurarak yönlendirmeniz…
Uzmanlar yapay zekayı iki farklı şekilde kullanmış…
Testin birinde hasta olmalarını söyleyip ona göre bir yol izlemesi istenmiş. İkincisinde ise doktor olması istenip hastayı teşhis etmesi istenmiş.
Sonuç gerçekten şaşırtıcı…
Her iki testi de başarıyla geçmiş. Yani bir hasta gibi derdini anlatıp ne gibi bir şikayeti olduğunu söylemiş. Aynı şekilde doktor gibi hastanın şikayetlerini dinleyip yine bir doktor gibi sorular sorarak hastanın teşhisini koymuş.
Çok detayına girmek istemiyorum çünkü bu yazıya o kadar şeyi sığdıramayacağımı biliyorum.
Üstünkörü bahsetmem gerekirse…
ChatGPT, tıbbi terimlerle desteklenerek gerçek bir hasta gibi doktor muayenesine giriyor ve derdini anlatıyor. Aynı şekilde gerçek bir doktor gibi hastanın şikayetleri ve test sonuçları üstüne doğru teşhisi koyuyor.
Buradaki dikkat edilmesi gereken husus basit soru-cevaplardan ziyade yapay zekanın sınırlarını zorlayıp neler yapabileceğini görmek.
Yıkarıda bahsettiğim olay, “Diagnostik Tıp” ilgililerin severek izlediği “House” dizisinin ve ülkemizde de “Hekimoğlu” uyarlamasıyla gösterime giren dizinin de aslında ana konusunu oluşturuyor.
Bu dizide başrolün çok uçuk kaçık, zeki ve alanında oldukça uzman bir doktorun, hastaya sadece göz gezdirerek bile doğru teşhis koyabilmesini konu alıyor…
Sizce yapay zeka da buna doğru gidiyor olabilir mi?
Yakın gelecekte yapay zeka bir hastaya sadece göz gezdirerek hastalığını teşhis edebilir mi?
Bir önceki yazımda video üretebildiğinden ve film sektörünü sekteye uğratabileceğinden bahsettim.
Müzik sektörüne kulaklarınıza inanamayacağınız şekilde giriş yaptığından da bahsettim.
Bir öğretmen gibi ders anlattığını ve çalıştırabildiğini de söyleyeyim.
Yazılım ve kodlama konusunda da neler yapabildiğini zaten duymuşsunuzdur...
Daha birçok meslek grubunun korkulu rüyası bu teknolojik devrimin nereye gideceği merak konusu.
İnsan zekasına, refleksine ve bilgisine erişmesinin önü ne kadar açık olsa da şimdiden böyle bir gelişme gösterip bu tarz konularda ne kadar ileriye gittiğini görmek, yakın gelecekte bizi ne gibi sürprizler beklediğini merak ettirmiyor değil.
Bakalım yapay zeka damar yolu açabilecek mi? Ya da tansiyon ölçebilecek mi?
Bu tarz gelişmelerin takipçisi olamaya devam edeceğiz…
Yorumlar
Kalan Karakter: