Ülkemizde kadına ve çocuğa yönelik gerçekleşen şiddet tablosu her geçen gün ağırlaşıyor.
En az şiddet kadar zarar veren bir başka unsur ise, şiddete alışmak; şiddeti kanıksamak ve görmezden gelmek oluyor.
Şiddetle mücadele edilmesi noktasında yapılması gerekenlere dikkat çekmek için; Osmangazi Belediyesi, Osmangazi Kent Konseyi ve Koza Kadın Derneği tarafından farkındalık söyleşisi düzenlendi.
Ördekli Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen bu önemli söyleşiye katılım çok az oldu!
Şiddetle mücadele noktasında üretilen çözümleri, yerel yönetimlere ve kamuoyuna duyurma noktasında kilit rol oynayacak olan basın da, ne yazık ki gereken önemi veremedi. Programa konuşmacı olarak katılan feminist ve aktivist Avukat Hülya Gülbahar sözlerine, kadınlar ile erkekler arasında çok derin bir eşitsizlik olduğunu vurgulayarak başladı.
Ekonomik, politik ve sosyal eşitsizliklerin şiddeti artırdığını söyleyen Avukat Gülbahar, şiddetle mücadele noktasında, erkek ve kadın eşitliğinin sağlanması gerektiğine dikkat çekti.
Türkiye’de kadına yönelik şiddetin yüzde bin 400 artığını açıklayan Avukat Gülbahar, bu oranın ülkede tartışılması gerektiğini vurgulayarak, şiddeti önleyici yasaların da bir an önce hayata geçmesi gerektiğini ifade etti.
Kadınlara gerek özel, gerekse de sosyal hayatlarında şiddetin önünü açan ve şiddeti besleyecek faktörlere karşı uyanık olmaları gerektiğini öğütleyen Gülbahar, psikolojik şiddetin hafife alınmaması gerektiğini dile getirerek, kadınlara kendi kararlarını almaları noktasında güçlü bir duruş sergilemelerini tavsiye etti.
Ülkede kadın politikalarının güçlendirilmesi gerektiğine özellikle vurgu yapan Avukat Gülbahar, Türkiye’de çok acil olarak kadın danışma merkezlerine ve sığınaklara ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Avrupa Konseyi’nin bu konudaki kriterinin 10 bin nüfusa, 1 sığınak olacak şekilde planlandığını dile getiren Gülbahar, Türkiye’de ise belediyeler kanununa göre, 220 tane kadın sığınma evinin olması gerekirken, bu sayının yalnızca 32 tane olduğunu da sözlerine ekledi.
Bursa Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Derya Şimşek Aksakal ise kadın erkek eşitliği konusunda yerel yöneticilerin eksiklikleri olduğunu söyledi.
Osmangazi Belediyesi’nden örnek veren ve belediyede tek bir tane bile kadın belediye başkan yardımcısı olmadığına dikkat çeken Aksakal, Büyükşehir Belediyesi’nde de genel sekreter ve yardımcılarının hep erkeklerden oluştuğunu söyledi.
Bu konuların sürekli dile getirilmesi,eşitlik konusunda farkındalığın yükseltilmesi için sık sık çağrı yapılması gerektiğini de ifade eden Aksakal, kadın ve erkek eşitliğinin sağlanması hususunda yerel yöneticilere önemli görevler düştüğünün mesajını da verdi.
Son olarak İstanbul Sözleşmesi’nin Türkiye’de yaşayan tüm vatandaşlar için hayati bir öneme sahip olduğu dikkat çekilirken, Mor Çatı Yayınlarına ait Kadın İncelemeleri Dizisinin “Geleceğim Elimde” kitabının da herkesin mutlaka okuması gerektiği tavsiye edildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: