Katar'da düzenlenen Dünya futbol şampiyonası, artık günümüz için futbol oyununda bazı farklılıkları da gündeme getirdi.
FIFA'nın hakemlere uygulattığı, topun oyunda olmadığı sürenin oynatılması hususu; müsabakaların total oyun sürelerini bayağı etkiledi.
Hattâ, hafta sonu oynanan süper lig maçlarında bazı maçların neredeyse 120 dakikaya dayandığına şahit olduk.
Buradan hareketle, süper lig ve alt lig müsabakalarının, izleyici ve taraftar adına can sıkıcı tarafı olan oyuncu yere yatmalarının da; TFF tarafından bir düzenlemeye gereksinimi olduğunu belirtmek gerekir.
Avrupa liglerinde görmediğimiz bu yere yatma ve kalkmama sıkıntısı oyunun temposunu düşürmekle kalmadığı gibi; sık sık duraklamalar nedeniyle futbol seyir zevki ile iştahını engelliyor.
Al gülüm ver gülümlü hazırlık pası yapılan oyun dilimlerinde dahi; faullü ikili mücadeleler sonrası, ahhh çeken kendini yere bırakıyor.
Dolayısıyla; bu sorun ve anlayış hatırlı bir uygulama ile önlenemezse; süper lig ve alt liglerimizde 90 dakikalık futbol müsabakaları bundan böyle 120 dakika olarak oynanır.
Sorunun kaynağına çözüm bulunmazsa; topun oyunda olmadığı süreyi oynatmak çare olmaz.
Dünya kupasında tanık olduğumuz bir başka oyun içi yeniliği de; duran top kullanımı sırasında ceza sahası önüne çekilen çizgi defans anlayışıydı. Özelikle cepheden ve kenarlardan yapılan serbest vuruşlara birçok takım savunmasını çizgi halinde ceza yayı üzerinde oluşturarak önlem aldı. Bu yeniliğin de liglerimizde uygulamaya girdiğini gözlemleyebiliyoruz.
Bunların dışında, günümüz futbolunun gerektirdiği fizik güç ve kondisyon toleransını sağlamak adına 5 oyuncu değişim hakkının sağlanmış olması, teknik adamların elini rahatlattı.
Hattâ, oyun uzamalara giderse 6. oyuncu kullanma hakkı da uygulamaya dahil edildi.
Oyuncu değişim sayısının arttırılması fizik güç ve kondisyona dayalı futbol oyununda devamlılığın sağlanması ve uzayan oyun sürelerinde temponun düşmeyip, ritmin bozulmaması adına çok önemli bir gelişme.
Neredeyse 90+'lık bir futbol oyununda kaleciyi de düşünürsek takımın yarıdan fazlası tazelenmiş oluyor.
Son olarak,
Dünya kupasında şahit olduğumuz VAR uygulamasının uygulanış ve yorumlanış biçiminin bizim liglerimize de örnek olmasını umuyorum.
Dünya hakemleri sahadaki gerçek karar vericinin VAR değil; kendileri olduğunu futbol alemine ilan ettiler.
Yorumlar
Kalan Karakter: