Bolu’daki otel yangını Türkiye’nin en ölümcül yangınlarından biri olarak tarihin utanç sayfalarında yerini aldı.
“Aile Yılı” olarak ilan edilen 2025 yılının ilk ayında, çoğu çocuk 78 canımız, göz göre göre hayatını kaybetti.
Kimseye zarar gelmeden pek ala önlenebilecek bir yangının; ihmal ve denetimsizlik yüzünden faciaya sebep olduğunu ülkece izledik.
Otelde duman izolasyonu yoktu, aileler yangın alarmı duymadı, yangın başladıktan sonra söndürme sistemi devreye girmedi.
Alev ve dumanlar arasında sıkışan vatandaşlar kaçış yolu bulamadı...
Nitekim yaşanan faciada, çarşafları birbirine bağlayarak 11 canı kurtaran Fatih Güler isminde bir vatandaş “Eğer alarm çalsaydı ve en ufak bir duman tespit edilseydi birçok insan kurtulurdu” ifadelerini kullandı.
İhmaller çok ama gelin görün ki, tek bir istifa dahi yok!
Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Burak Özgen de, Nöbetçi Gazete’ye yaptığı açıklamada, bu tarz yangınların felakete dönüşmeden kolay bir şekilde önüne geçilebileceğini dile getirdi.
Binaların yangından korunması hakkındaki yönetmelikte, yangından nasıl korunabileceğinin açıkça ifade edildiğini hatırlatan Başkan Özgen, “Otel sahipleri bu yönetmeliğe uysaydı 78 vatandaşımız şu an hayatta olacaktı” şeklinde konuştu.
Başkan Özgen ölüm oteliyle ilgili şu ifadelere yer verdi:
“Otelde bir yangın algılama sisteminin olması gerekiyordu. Bununla birlikte, yangından çıkan dumanın hapsedilmesine yönelik çeşitli mekanik cihazların uyumlu bir şekilde çalışması gerekiyordu. Böylece mutfakta çıkan ve önlenmesi çok kolay olan bir yangın, otelin yatak odalarına ulaşmazdı. Dolayısıyla vatandaşlar zarar görmeden rahatlıkla tahliye edilebilirdi.”
Bolu Belediyesi İtfaiye Ekipleri tarafından otelin yangına karşı güvenliğinin olmadığına ilişkin rapor verildiğini basından takip ettiklerini dile getiren Özgen, Grand Kartal Oteli’nin Turizm Bakanlığı bünyesinde bir tesis olduğunu da belirtti.
Bilirkişi raporunun şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşılması gerektiğine de dikkat çeken Başkan Özgen, Elektrik Mühendisleri Odası'nın yapı elektronik sistemleri başlığı altında bir yönetmelik hazırladığını da hatırlattı.
Bu yönetmeliğin uzun yıllardır Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesini beklediklerini söyleyen Özgen, söz konusu yönetmeliğin içeriğiyle ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Yönetmelikte, her binanın güvenlik sistemleriyle ilgili sorumlu bir elektrik mühendisinin görevlendirilmesi zorunluluğu var. Bu kontrollerle böylece olası bir tehlike varsa saptanabilecek ve önüne geçilebilecek. Binaların periyodik kontrollerinin kamu eliyle yapılması lazım.”
Nilüfer Belediyesi ile bu konuda protokollerinin olduğunu ve elektrikle ilgili bakımlarını Makine Mühendisleri Odası olarak gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Özgen, son olarak Elektrik Mühendisleri olarak diğer ilgili kurumlara destek olmaya hazır olduklarının mesajını verdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: