Çocuk yetiştirmek bir insan inşa etmektir. Bu nedenle anne ve babalar yeryüzünün en büyük inşaat ustalarıdır. Fakat Türkiye’de yapılan araştırmalara baktığımızda babaların, çocuklarıyla annelerinden daha az ilgilendiğini görüyoruz.
Oysaki çocuklarıyla daha çok zaman geçiren babalar, onların gelişmesine birçok yönden olumlu katkı yapıyor. İşte tam da bu sebeple “Baba ilgilenir çocuk gelişir" mottosu ile yola çıkan Bursa Babalar Topluluğu (BUBA) bu konuda önemli bir farkındalığa imza attı. Bursa’da kurdukları toplulukla, daha çok babaya ulaşarak çocukların gelişimlerinin en üst seviyede gerçekleşmesini desteklemek istiyorlar.
Bursa Babalar Topluluğu (BUBA) gönüllüsü Psikolojik Danışman Murat Girgin’e ulaşarak gönüllü babaları yakından tanımak istedim.
İnanıyorum ki, Murat Bey ile gerçekleştirdiğimiz bu röportaj birçok babaya ilham olacak ve birçok baba, baba adayı, bu topluluğun bir parçası olmak için o ilk adımı atacak.
Haydi gelin hep birlikte BUBA’yı yakından tanıyalım...
Bursa babalar topluluğu ne zaman, nasıl kuruldu Murat Bey?
“29 Ekim 2019 yılında Baba Destek Programından (BADEP)’ten mezun olan babalar ve bütün çocukların gelişimini desteklemek için gönüllü olan babaların bir araya gelmesiyle kuruldu.”
Peki bu topluluğun en önemli amacı nedir?
“BADEP eğitimi sırasında ve kendi yaşamında edindikleri ilgili babalık kazanımlarını sürdürmek, üyeleri arasında sosyal destek ağını oluşturmak, ilgili babalık normlarını yaygınlaştırmak, yerel ve ulusal düzeyde babalık üzerinde belirleyici olan uygulama ve düzenlemeleri etkilemek ve bu konularda yerel iş birlikleri kurmak, ilgili babalığın önemine dikkat çekmek ve bu konuda gündem yaratan faaliyetler gerçekleştirmek amacıyla kurulduğumuzu söyleyebilirim.”
Kaç üyeniz var ve üyelerinizle birlikte vermek istediğiniz mesaj nedir?
“Mesajımızı 'İlk iş babalık' ve 'Baba ilgilenir çocuk gelişir' olarak özetleyebiliriz. Şu anda mevcut üye sayımız da 170. ”
Bu zamana kadar yaptığınız çalışmalarla ilgili bilgilendirmelerde bulunabilir misiniz?
"Çocuk yaşta erken ve zorla evlilikler sosyal sorumluluk projesi kapsamında mahallemizdeki kuaför, kasap gibi esnaflarla sohbet edip bilinçlendirme çalışmaları yaptık, afişlerimizi asıp yaygınlaştırılmasını sağladık. Babaları aileleriyle birlikte bir Bursaspor basket maçına götürerek güzel vakit geçirmelerini sağladık. Orhangazi göl kıyısında bir uçurtma şenliği düzenleyip babaların çocukları ve aileleriyle nitelikli zaman geçirerek eğlenmesini sağladık.
Eylül-Aralık ayı arası 12 tane Baba Destek Programı grubu tamamladık ve 170 baba katıldı. Baba Çocuk Drama Atölyesi yapıldı. Bursa'daki bütün belediyelere ve 290 muhtara ebeveyn destekleyici yerel yönetim ve muhtarlık uygulamaları önerileri verildi. Koza Kadın Derneği ile ilgili babalık üzerine podcast yapıldı. Çocukların erken yaşta zorla evliliklerinin sonlandırılması semineri 20 babaya gerçekleştirildi."
Gerçekleştirdiğiniz atölye çalışmaları var mı?
“Anne, çocuk ve baba çocuk drama atölyeleri dışında babalarla sosyal sorumluluk projeleri ve gezi etkinlikleri düzenledik."
Peki topluluk olarak hedefiniz nedir?
"BUBA olarak babaların çocuklarını destekleyici demokratik tutumlar geliştirmesini sağlayarak çocukların gelişim ve iyi olma halinin en üst seviyede gerçekleşmesini desteklemeyi hedefliyoruz. Babaların çocuklarının bakımında ve gelişiminde sorumluluklarını fark etmelerini ve buna uygun tutumlar geliştirilmelerini, çocukları ile karşılıklı ve yakın bir ilişki kurmalarını, çocuklarına zaman ayırmalarını, onlarla etkileşim içinde olmalarını, şiddetin hiçbir türünü uygulamamalarını, çocuklarının eğitim süreçlerine katılmaları da hedeflerimiz arasındadır. Daha çok babaya ulaşmak istiyoruz ve ilgili babalık başlığındaki farkındalık çalışmalarında yer almalarını sağlamalarını hedefliyoruz."
Nöbetçi Gazete aracılığıyla buradan babalara ve baba adaylarına mesajınız var mıdır?
“Babalar ve baba adaylarının toplumsal cinsiyet rolleri konusunda bilinçlenmelerinin gerekliliği, bununla beraber kadın ve erkek işleri olmak üzere ayrım yapmadan ev atmosferine iyi gelecek roller almaları gerekliliği ve çocuklarıyla nitelikli zaman geçirerek ilgili babalık yolunda minik adımlar atmaları mesajlarını verebilirim.”
Yerel yönetimlere yönelik bir mesajınız var mı?
"Yuva, oyun evi ve kreş gibi hizmetlerin yaygınlaştırılması,
Özel ihtiyaçlara sahip çocuklar için uzmanlardan oluşan bir yönlendirme sisteminin kurulması,
Tüm çocukların erişebileceği ve güvenle oynayabileceği oyun alanlarının artırılması,
Çocukların birincil yakınları olan ailelerin ve bakım verenlerin farkındalıklarının ve bilgi düzeylerinin artırılması,
Anne-babalara yönelik bilimsel temelli eğitim programları uygulanması,
Annelerin ve babaların doğum sonrası sosyal hayata ve istihdama geri dönebilmesi için desteklenmesi, babaların ev içi sorumlulukları paylaşımı için esnek çalışma ve babalık izni uygulamalarının yaygınlaştırılması,
Doğum paketi gibi uygulamaların düzenli olması,
Yerel eşitlik birimlerinde ve kent konseyi planlamalarında ilgili ve sorumlu babalık yaygınlaştırması ,ataerkil erkeklik pratikleri dönüşümlerinin eylem planlarına alınması,
Kanıta ve veriye dayalı, bilimsel temelli belediyecilik için çocuk ve ebeveynlere sunulan hizmetlerin, herkese açık ve erişilebilir olması, bilimsel bilgilere uygun şekilde üretilmesi, etkililiğinin ölçülebilir ve değerlendirilebilir olması,
Tüm bu hizmetlerin sürdürülebilir olması ve uzmanlıkla yürütülebilmesi,
Yerel yönetimlerin alanda uzman sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin ilgili birim ve bölümleri ile işbirliği içinde olmalı."
Son olarak, tüm babaları topluluğa davet eden Murat Girgin, üye olmak isteyen babaların, Bursa Babalar Topluluğu instagram adresinden kendilerine ulaşabileceklerini ifade etti.
Yorumlar
Kalan Karakter: