Türkiye’de bence asıl problem; önce hukuka aykırı olarak işler yapılır, sonra mağduriyet oluşmasın diye, hukuk yapılan işe uydurulur…
****
Ekonominin çarkları her geçen gün kırılıyor.
Yapı denetim sektörü de bunlardan biri.
Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Bursa Şubesi, 21 Eylül 2022 (bugün) sektöründe yaşanan ekonomik ve güncel gelişmeleri değerlendirdi.
Öncelikle yapı denetim sektöründeki ekonomik sıkıntıların neler olduğuna değinmek gerekirse, özetle artan maliyetler karşısında aldıkları ücretin yılbaşından bu yana değişmediğini söylemek gerekir.
Öyle ki; devlet enflasyon nedeniyle asgari ücrete bile zam yapmışken, yapı denetim firmalarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen hizmet ücretlerinde bir türlü artış sağlanamadığını ifade ettiler, Bursa Şubesi yönetim kurulu temsilcileri.
Yapı denetim firmalarının en büyük gider kalemi personel ücretleri. Giderlerin yaklaşık yüzde 70’ini oluşturuyor.
Her gün artan yakıt giderleri ise yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkmış.
Aslında sektör olarak tüm gider kalemlerine zam yapmaları fakat hizmet ücretlerine zam yapmamaları, kendilerini baya bir sarsmış durumda…
Öte yandan, yapı denetim firmalarının bu işi yapabilmesi için mevzuata göre yükümlülükleri bulunuyor.
Mesela en az 6 personel çalıştırmak zorundalar.
Minimum 3 araç ile hizmet vermek zorundalar. (Araç kiraları bile 3 katına çıkmış durumda…)
Hizmet verebilecekleri alanlar sınırlı…
Özetle Bursa’daki 110 yapı denetim firması da her sektörün olduğu gibi, kendilerinin de bu enflasyon farklarından kaynaklı mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.
Haklılar da…
****
KAPALI İMAR PLANI SORUNSALI!
Yapı Deneti Kuruluşları Bursa Şubesi Başkanı Esra İnhanlı ve yönetim kurulu üyeleri, sıkıntılarını basına anlattıktan sonra gelecek soruları cevapladılar…
Ben de 4 yıldır kapalı olan Güzelyalı İmar Planları’nın tekrar iptal olacağını hatırlatarak asıl merak ettiğim soruyu sordum…
“Güzelyalı İmar Planları kapalı olmasına rağmen, 4 yıldır yeni yapılar yapılmaya hatta bu inşaatlar bitirilerek satılmaya ve hatta insanların içlerinde oturması söz konusu. Bu yapılar aynı zamanda kaçak durumundadır ve yapı denetim firmaları tarafından denetlenerek yapılan yapılar değildir. Güzelyalı İmar Planları açıldıktan sonra ise ruhsat veriliyor ve iş resmiyet kazanıyor, fakat siz denetlemediğiniz yapıların sorumluluğunu alıyor musunuz? Size; projeye uygun olmasa bile minarenin kılıfa uydurulması gibi bir teklif sunuluyor mu?”
GAYRİ-RESMİ DENETLEME
Hiç beklenilmeyen bu soru karşısında ilk olarak konuşan ayrıca Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi ve İmar Komisyon Üyesi olan Oktay Altun, “Masanın öbür tarafı hatalı yapılan şeyleri, resmiyete getirmeyle ilgili çalışıyor. Burada suçlu, belediye midir, belediyedeki insanlar mıdır, müteahhitler midir, yer sahipleri midir… Orada kangren olmuş bir plan var. Bundan mağdur olan da bir dünya insan var. Biz yapı denetimler olarak bundan en fazla sıkıntı yaşayan sektörüz. Planlar durdu ama imalatlar devam etti. Biz de ister istemez resmi değil, gayri-resmi olarak bunu denetlemek durumunda kaldık. Bizim görevimiz olmamasına rağmen!” dedi.
KAÇAK YAPI KİMLİĞİNDE
Esra İnhanlı ise Güzelyalı İmar Planları’nın tekrar iptal olacağını benden duyduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
“Güzelyalı’da 4 yıla varan bir süredir imar planları kapalı. İmar Planları kapandığı andan itibaren imalat yapılıyor ise, sorumluluk buna müsaade eden Belediyededir. Biz yapı denetimler olarak kapatılmış yapılarda denetim hizmeti vermek zorunda değiliz. Biz yaptığımız işin vicdanından dolayı denetim de yaptık çoğu binada… Fakat resmi olarak beton numunesi aldıramadık, testler yaptıramadık. Planlar kapatıldıktan sonra o vakte kadar yapılan denetimlerin bildirimlerini yaptık ve sorumluluğumuzu yerine getirdik. Bu noktadan sonrası belediyenin sorumluluğunda. Belediye gerekli işlemi yaparak, binanın imalatı yapıldığını görüyorsa mühürletilip devam etmemesini sağlamalıydı. Eğer devam ettiyse, buradaki yapı kaçak olarak devam etmiş demektir ve belediyenin kaçak yapı birimini ilgilendirir.”
SORUMLULUK BELEDİYEDE
Son olarak soruma cevap vermek isteyen Yusuf Kıroğlu da;
“Mevcut inşaatlar mahkeme kararıyla durdurulduktan sonra, Mudanya Belediyesi personeli ile yapı denetim firmaları devir-teslim yapı tutanağı tuttu. Yapı-denetim hangi seviyeye kadar bakmış biliniyor. Mesela yüzde 60 seviyesine kadar denetim yapmışım ve planlar kapanmış, planlar açıldığında yüzde 100 seviyesine ulaştığını gördüğümüzde demek ki bu bina kaçak devam etmiş. Bu seviyelerden sonrası devam ettiyse, belediyeler işleri, görevlerini yapmamış demektir.”
****
Nereden bakarsanız bakın bir kördüğümün içerisinde kalmıştır Güzelyalı İmar Planları…
Şu anda da binlerce kişi mağdur durumdadır ve mağdur olmaya da devam ediyor.
Üstelik imar planları açıldıktan sonra da bu mağduriyetler devam edecek çünkü, yapı denetimden hizmet almak zorundalar. Eğer yanlış bir şey varsa, “Bu binayı yıkın tekrar yapın” diyemeyecekleri için o yanlışla devam edecekler.
Son Not!
Keşke ülkemizde herkes koşullar ve şartlar ne olursa olsun hukukun üstünlüğüne inansa ve ona uysa, bu şekilde küçük mağduriyetler, büyümez!..
Yorumlar
Kalan Karakter: