Yükselen enflasyon vatandaşın olduğu kadar, belediyelerin de gelir gider dengesini bozmuş durumda.
Henüz yılın ortasına gelindiğinde, 2022 bütçesini bitiren belediye yönetimi, belediye meclisinden yeni bütçe istedi.
Yeni bütçe yetkisi alan belediyeler 2 yol deniyor.
Ya borçlanacaksınız, ya da belediye mülklerini satacaksınız. İkisi için de belediye meclisinden onay almak zorunda olduklarını hatırlatırım.
Bu devirde kimse borçlanmak istemez.
****
Burada bir parantez açalım: (Borçlanmak istemiyorlar çünkü, rakipleri tarafından en fazla kullanılan malzeme bu. “Belediyenin bilmem ne kadar borcu var. Bu borcu nasıl yaptı, neden yaptı…” gibi sorular siyasi rakipler tarafından oldukça kullanılıyor. Halbuki, asıl hesap sorulması gereken nokta, neden borçlandığı değil, borçlandıktan sonra nerelere harcama yapıldığı. Bu harcamaların ne kadarı ilçe yöneticileri tarafından yanlış uygulamalar sonucu çar-çur olmuştur, sorusudur.) kapatalım parantezi ve devam edelim.
****
Borçlanma kapısı kapandığına göre; geriye tek bir seçenek kalıyor.
Belediyeye ait arazilerin satışını gerçekleştirmek.
Hemen hemen her gün Bursa’nın tüm belediyelerin basın ilan kurumunda ihale ilanlarını görüyoruz.
Parsel parsel toprakları satıyorlar.
Satılan topraklar ise bir daha çözülemeyecek sorunların fitilini ateşliyor.
Mesela Mudanya’da ‘bildiğiniz bir köy satıldı!’
Hasköy’de aylarca satış sürüyor. Ve geneli yapılaşmaya açık araziler.
Burada bir parantez daha açarak kulağıma gelen bir dedikoduyu yazmak istiyorum. Dedikodu diyorum çünkü henüz bir teyit alamadım. Umarım Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz bu dedikoduyu açıklığa çıkartır: (Mudanya Belediyesi, yüzde 50 yapılaşma izniyle toprak satışı yapıyor zamanında. Tabi araziler kapış kapış gidiyor. Mudanya’nın şehirleşen köylerinden biri olacak Hasköy. Tarım köyünden çıkarak villa köyüne dönüş yapıyor resmen! Neyse yüzde 50 yapılaşma izniyle belediyeden alınan topraklarda henüz yapılaşma başlamadan oran düşürülüyor. Bin metrekarelik arazi satan alan vatandaş, henüz inşaata başlamadan, yapılaşma izni düşürüldü. 500 metrekaresine yapılaşma yapma izni varken 300 metrekare alana yapılaşma izni verilmeye başlandı. Yani oran yüzde 50’den yüzde 30’a düşürülmüş oldu. Tabi bu durum da mağdurlar yaratmaya başladı. Sonuçta yüzde 50 yapılaşma izni olan arazi ile yüzde 30 yapılaşma izni olan araziyi aynı fiyata alamazsınız. Eğer bu dedikodu doğruysa çok su kaldıracaktır. Kaldı ki, öğrendiğime göre Mudanya Belediyesi bu konu nedeniyle de mahkemelik olmuş!..) kapatalım parantezi ve hem Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’a açıklama çağrısında bulunalım hem de Mudanya Belediye Meclis üyelerine bu konuyu takip etme uyarısında bulunalım.
****
İşte size bir resmi ilan!..
Nilüfer Belediyesi Kayapa Bölgesi’nde 7 arazi satışı var.
Burayı alanlar tabi ki tarım yapmayacaklar. Kayapa, zaten sanayi bölgesi olduğuna göre; bu işle ilgilenenler hemen ihale için belge toplamaya başladı bile.
Şu anda en kıymetli, en değerli yerlerden biri Kayapa!..
****
İşte bir ilan daha vereyim…
Bu sefer Yıldırım Belediyesi’nden… Tabi Yıldırım’da artık arazi kalmadığı için, belediye kendi mülkündeki taşınmazları satışa çıkarmış durumda.
Samanlı Mahalle 3543 ada 150 sayılı ve 160, 118, 10 metrekare C Blok’taki taşınmazlar ihale usulü satılığa çıkarılmış durumda. 5, 6, 7, 8, 9 NO’lu teraslı depo (yani dükkan) satılığa çıkarılmış ve elde edilecek gelirle Yıldırım Belediyesi’nin kasasına milyonlarca lira para aktarılmış olacak.
****
Tüm belediyeler arazi ve taşınmaz satışı yaparken Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Osmangazi’de acele kamulaştırılmaya gidildi.
Santral GaraJ Mahallesi 3565 ada 5 NO’lu parsel,
Santral GaraJ Mahallesi 3562 ada 1 NO’lu parsel,
Santral GaraJ Mahallesi 3561 ada 2,3,4,5,6,9,11 NO’lu parseller acilen kamulaştırılması gerekiyor.
Kamulaştırma emri geldiyse korkmanız gerekiyor. Hatta acil kamulaştırma yazıyorsa eyvah eyvah…
Devletin verdiği parayla hayatta bir ev alamıyorsunuz!..
Çünkü, emlakçı ve müteahhit için önemli olan lokasyon devlet için hiç önemli değildir. Yapının gerçek değeri neyse o verilir. Ama o para yeni bir yer almaya yetmez!
Öte yandan Osmangazi Belediyesi’nin meydan projesinde ne gibi bir eksiklik olmuş olabilir de acil kamulaştırma kararı çıkarılmış sormak, sorgulamak gerekiyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: