İYİ Parti'de özellikle seçim sonrası sular durulmuyor!
Aslında beklenilen tepkilerdi bunlar!
Ve öyle sanıldığı gibi bu tepkiler sadece parti içindeki, farklı sağ partilerden İYİ Parti'ye merkez sağ olacak umuduyla geçenlerden gelmiyor!
Partide ki taban hareketi olarak adlandırılan milliyetçi tabandan da geliyor.
Bursa’da seçimden sonra istifa eden merkez sağcılar;
“Biz bu partiye girdiğimizde büyük umutlar beslemiştik. Kaldı ki Meral Akşener’in söylemleri de bu yöndeydi. Fakat sonrasında anlamadığımız şekilde Müsavat Dervişoğlu’nun Akşener’in üzerinde bir yetkiye sahip olmasıyla bizler dışlanmaya başladık. Dahası bu durum il kongrelerine ve milletvekili listelerine de yansıdı. Yani partinin bu düşüşü Kılıçdaroğlu’nun aday olmasından kaynaklı değil, partideki milliyetçi tabanın diğerlerini tamamen ihraç etme gayreti!
Yani Milliyetçi tabandan gelen ve ülkücü hareketi benimseyen insanların oluşturduğu bir parti kıvamına getirilmek istendiği için istifa ediyor çoğumuz. Bir kısmımız ise Kurultay neticesinde Akşener’in tavrını bekliyor”şeklinde ifade ediyorlar.
İstifa edenler arasında bulunan milliyetçi tabandan gelen partililer ise işin ilginç tarafını yansıtıyordu.
Onlarda durum biraz daha il ilçe teşkilatlarındaki yapılanmayla ilgili...
Şöyle diyorlar:
“Biz parti kurulduğundan beri canla başla çalıştık. Yeri geldi gittiğimiz yerlerden kovulduk, yeri geldi dövüldüğümüz dahi oldu. O sıralarda takım elbiselerini giyip kenarda durup gidişata göre tavır belirleyenler sonrasında partide gelecek gördükleri gibi yönetimlerde yer almaya başladılar, delege seçimlerinde bile onlar öncelikli oldu. Hatta partinin ak saçlılarından herkesin bildiği abimiz (ismin yayınlanması özellikle istenmedi) seçim öncesinde İl Başkanı Mehmet Hasanoğlu’na bu gidişatın yanlışlığı ve seçimde bunun acısını çekeceğimizi yansıtan sayfalar dolusu yol haritası belirlenen bir rapor hazırlayarak verdi. Fakat Hasanoğlu bireysel anlamda adil ve dürüst bir insan olmasına rağmen yanındakiler bu raporu önemsenmedi. Seçim sonrası yenilgi sayılacak rakamlar neticesinde, bu abimiz Hasanoğlu ile konuşurken bu konuyu da hatırlattı. Ve partiyi bu hale getiren asıl isimler ise; Müsavat Dervişoğlu ve Koray Aydın’dır. Sonuç olarak bizim gibi emek veren özellikle Yıldırım ve Osmangazi’deki yüzlerce partili istifa etti.”
İYİ Parti'den istifa eden farklı siyasi görüşlere sahip partililerin ortak beklentisi ise Kurultay’da Genel İdare Kurulu (GİK) üyelerinin belirlenmesinde Bursa’dan hangi isimler olacağı...
Ankara İYİ Parti kulislerinde Levent Özeren, Özgür Şimşek, Sermin Can Özensoy, Müberra Çakır ve Erdal Ay isimleri oldukça konuşulmakta...
Fakat bu isimlerin hiçbirisi de olmayabilir, hatta Bursa’dan kimse olmayabilir de diye düşünüyorum.
Ayrıca büyük ihtimalle Akşener’in tek aday olacağı ve blok listeyle gireceği de yine kulislerde konuşulanlar arasında...
...
TÜRKOĞLU TBMM GRUP YÖNETİMİNDE...
Yazımı yazarken öğlen saatlerinde aldığım bilgi ise oldukça önemliydi.
Bugün İYİ Parti grup toplantısında 28. Dönem TBMM Grubu belirlendi.
Normal şartlarda Akşener milletvekili olsaydı, doğal olarak grup başkanı da olması gerekirken;
Oylamayla belirlenen kadroda; Grup Başkanı Koray Aydın, Başkan vekilleri ise bu aralar ismini çokça duyduğumuz Müsavat Dervişoğlu ve Samsun milletvekili Erhan Usta temsil edecek.
Ve bu durumda istifa eden, etmeyi düşünen bazı partililerin, çokça şikayet ettiği Koray Aydın ve Müsavat Dervişoğlu’nun bu göreve gelmesiyle partinin sadece TBMM gubunun şekillenmesi değil, partinin yapısal değişikliğinin de son halini alacağı olarak görülebilir gibi...
Bu noktada yönetimin şekillenmesini bekleyen merkez sağcılar, acaba partide iyice pasivize mi olurlar?
Veya Kurultay sonucuyla milliyetçi taban partide daha çok güçlenir mi!
Bu arada bugün yapılan TBMM Grup yönetimi belirlenirken Bursa için de önemli gelişmeler oldu.
Çünkü Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu da yönetime seçilen isimlerden oldu.
Bu oldukça mühim ve Türkoğlu için biçilmiş kaftan bir görev olmuş diyebilirim.
Birkaç gün önce Türkoğlu’nu kürsüde farklı söylemleriyle göreceğimizi ve sık sık gündem olacağını beklediğimizi yazmıştım.
Ve partisinin TBMM grup yönetimine seçilmesiyle çok daha öne çıkacağından da kuşkum yok!
Belki de böylelikle Bursa’nın bir türlü yansıtamadığı sorunlarını, Türkoğlu sayesinde sağır sultan bile duyacaktır.
Ayrıca şunu da geçmeyelim;
Normal şartlarda Akşener milletvekili olmuş olsaydı, doğal olarak TBMM Grup Başkanı da olacaktı.
Fakat malum şartlarla artık TBMM kürsüsünde olmayacağı gibi çok hazetmediği bir isim onun yerinde kürsüde olmuş olacak.
Bildiğimiz üzere geçen yıl Akşener; Koray Aydın’ı Teşkilatlardan Sorumlu Başkanken, daha az önem arz eden Siyasi İşler Başkanlığına atamıştı ve bu durum Akşener’in Koray Aydın’a ayar vermesi olarak yorumlanmıştı.
Şimdi her ne kadar Koray Aydın’ın Kurultayda Akşener’e rakip olmayacağı konuşulsa da, acaba güç dengeleri değişiyor olabilir mi?
Belki de en mühimi Akşener’in İYİ Parti'yi merkez sağ yapma çabaları Aydın’ın bu çıkışlarıyla son mu bulacak!
Ve bu kez ayarı veren yoksa Koray Aydın mı olacak!
Yorumlar
Kalan Karakter: