Genel ve yerel siyaset paralel giderken, kimi zaman ortaya atılan algılardan beraber nasiplendikleri de oluyor.
Tabii bunun en bariz örneklerini de en çok muhalefet kanadında görüyoruz. Muhalefet derken, altı ayağıyla her şeye rağmen hala sapasağlam durmayı başaran Altılı masadan bahsediyorum.
Altı farklı siyasi parti ve farklı siyasi görüşe sahip partiler.
Aslında genel olarak seçmenin bir mozaiği gibiler. Bu yönüyle düşündüğümüzde, çok isabetli bir ortaklık.
Çünkü beğenelim beğenmeyelim, sevelim sevmeyelim 20 yıl iktidarda olan bir siyasi parti varsa karşınızda, onun gücünü görmezden gelmek söz konusu bile olamaz. Her şeyden önce seçmenin kararına saygısızlık olur.
Tüm bu sebeplerden dolayı altılı masanın muhalefet anlamında doğru bir ittifak olduğu tartışılmaz. Tabii kimi zaman farklı yorumlar da olmuyor değil!
“Bu kadar farklı görüşlere sahip siyasi partilerin bir arada olması mümkün değil” diyenler oluyor kimi zaman.
Niye ki!
Yıllardır aynı ülkede, şehirde, mahallede hatta ailede farklı görüşlerimizle yaşıyoruz. Arada fikir ayrılıkları olması gayet insani bir durumken ve yine de hayatı gayet güzel paylaşmayı başarabiliyorsak, onlar neden yapamasın ki!
Tabii ki siyasetin içinde olmak kolay değil!
Kimi zaman hırslar kontrol edebiliyor siyasetçileri.
Kimi zaman asıl amacın dışına çıkarıyor bu hırslar ve tamamen kişiselleşmeye başlıyor önceki amaçlar. Kaldı ki bu tür kaymaları, zaman zaman yazılarımıza da taşıyoruz.
Meselenin özü; yeter ki, bu yanlışların tekrarına, genele yayılmasına veya doğallaşmasına izin verilmesin.
**
Altılı masa 8 inci toplantısını DEVA Partisinin ev sahipliğinde gerçekleştirdi.
Bundan sonraki toplantılarının daha kısa aralıklarla yapacaklarını da bir dahaki toplantı tarihlerinden de anlamış olduk.
Bu bize, “Ayaklarda sallanma mı var veya masa çatırdıyor mu” yorumlarını boşta bırakan bir karar olduğunu gösteriyor aslında.
“Her şey yolunda seçime sık sık müzakere ederek tek vücut olarak hazırlanıyoruz” mesajı da diyebiliriz hatta.
Bu görüşmede neler konuşuldu, nasıl kararlar verildiğini tamamen bilmiyoruz. Ama yayınlanan bildiride birçok önemli konuya temas edildiğini gördük.
Yaşanan terör olayını lanetleyerek, birlik mesajlarıyla başlayan bildiride, hak, hukuk, özgürlük, kutuplaştırma, seçim güvenliği konularına sıkça değinildi.
Ayrıca Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Süreci Yol Haritası konusunda çalışmaların kısa zamanda tamamlanarak kamuoyuna sunulacağı, toplumun tüm kesimlerinin refahtan adil bir şekilde pay aldığı, kapsayıcı tüm reformların Ortak Politikalar Metni ile kamuoyuna açıklanacağı ve Anayasa değişikliklerinin kodifikasyonunun’ da tamamlandığını 28 Kasım tarihindeki 9 uncu buluşmalarında kamuoyu ile paylaşacakları da bildiride belirtilen önemli konulardandı.
Altılı masanın halkı bilgilendirme ve erişilebilirlik anlamında www.altilimasa.biz isimli bir web sayfasını nihayet açtıklarını da bu bildiride öğrenmiş olduk. Devamında sosyal medya hesapları ve insanların birebir ulaşabilecekleri interaktif bir iletişim olma ihtimali de olacaktır diye düşünüyorum. Hele ki seçim çalışmalarının hız kazandığı şu süreçte iyi bir adım olacaktır.
Merak edilen konular arasında olan “Altılı masaya BTP olarak yedinci ayak mı ekleniyor” sorularına açıklık getirilen toplantıda bu konunun kapatıldığını da bu arada öğrenmiş olduk.
Bu durumda pazartesi yazdığım “Siyasette yoğun geçen bir hafta” başlıklı köşe yazımda belirttiğim gibi bir ittifak olur mu acaba?
Yani Meral Akşener’den önce Memleket Partisiyle ciddi görüşmeler yaptıklarını öğrendiğimiz BTP’nin böyle bir ittifakta yer aldığını da görme olasılığımız var gibi görünüyor. Bu ittifakta Zafer Partisi’nin de olacağı Memleket Partisi yönetim kademesinde görevli birinden aldığımız bilgiler arasındaydı.
Cumhurbaşkanı adayı hakkında bir karara varıldığını maalesef yine duyamasak da, altılı masanın ortak adayının 13. Cumhurbaşkanı olacağına kesin gözüyle bakıyorlar.
Altılı masa tüm yorumlara, söylenenlere ve acabalara bu toplantıda birlik mesajıyla bir nevi yanıtlarını veriyor. Aralarındaki bazı fikir ayrılıklarını da çözümledikleri yayınladıkları bildiriye yansımıştı.
9. toplantıyı daha erken bir tarihte yapacaklarını belirtmeleri ise çok daha netleştirilen kararları kamuoyuyla paylaşacaklar gibi görünüyor.
Neticede altılı masada asayiş berkemal. En azından öyle görünüyor…
Yorumlar 1
Kalan Karakter: