DSP, genel seçimler öncesi AK Parti'yle girdiği işbirliği kimilerince olumlu karşılansa da bazı kesimlerce ise çokça eleştirildi. Fakat, yaptıkları savunma kendilerince haklı sebeplere de dayanıyordu.
Keza yıllardır gerek finansal anlamda, gerek gitgide düşen üye sayılarıyla bir ittifakın gerekliliği kaçınılmazdı.
Ve Genel Başkan Önder Aksakal’ın dediğine göre, öncelikleri CHP ile bir ittifak olmasını istedikleri ve Kılıçdaroğlu ile bu amaçla görüştükleri belirtilse de,
Gerçekleşen toplantıda ilginç şekilde Kılıçdaroğlu’nun bu konuyu hiç açmamasına hem şaşırmış hem de kızmışlar.
Görüşmenin amacı buyken, ne olduğunu anlayamamışlar.
Hemen akabinde ise; Cumhur ittifakından gelen taleple, görüşmeler yapıldı ve bildiğimiz üzere bu ittifakın bir parçası olarak da seçimlere beraber girmiş oldular.
Bu noktadan sonra partililerin bir kesiminden tepki aldılar.
Fakat partililerin tepkisi, aslında sol tabandan gelen bir parti olarak “Nasıl böyle bir işbirliğini kabul ederiz”den çok daha farklı bir sebepten kaynaklıydı.
Genel Başkanları ilk görüşmede hemen işi bir milletvekili karşılığında bağlamış ve parti meclisine konu hakkında ne danışmış ne de fikirlerini almıştı.
Hal böyle olunca durum partililer arasında oldukça hararetli tartışmalara, küskünlüklere ve kırgınlıklara neden olmuştu.
Ve yapılan anlaşma neticesinde; Aksakal İstanbul milletvekili olarak meclisteki koltuğuna oturur.
Amma velakin bazı partililer istifa ederken, bazıları ayrılmayarak 3 Aralık’ta yapılacak parti kurultayını sabırsızlıkla bekliyorlar bir değişim olması adına...
Peki başka aday var mı diye merak ettim ve parti yönetiminden bazı isimlerle konuştum. Partinin finansal sorunları sebebiyle birçok kişi cesaret edemese de, DSP Samsun eski İl Başkanı Devrim İpekdal’ın çalışmalarına başladığı ve aday olacağını da belirtiyorlar.
Ve eğer bu isim Önder Aksakal muhaliflerinin de desteğiyle kurultayda kazanırsa, ismi gibi DSP’de bir devrim yapacağına da inanıyorlar.
...
Bugün DSP Bursa İl Başkanlığının Merinos AKKM’de düzenlediği bir programdaydık. Salonun hemen girişinde ilk gözümüze çarpan ise, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın gönderdiği büyük çelenk oldu.
Açık söylemek gerekirse; ben toplantıya giderken acaba salonu doldurabilirler mi diye düşünürken, salon tamı tamına dolmuş ve organizasyon da daha önceleriyle kıyasladığımızda oldukça özenle hazırlanmıştı diyebilirim.
Toplantıda öncelikle DSP PM üyesi, Örgüt Kurulu Başkan Yardımcısı ve eski Karacabey İlçe Başkanı Ahmet Akıncı söz aldı.
Akıncı: İsrail-Filistin arasında yaşanan çatışmalara değinip bunun bir soykırım olduğundan ve bu vahşeti durdurmak için gerekli tüm yaptırımların ivedilikle alınması gerektiğinden bahsederken, devamında 31 Mart yerel seçimleri için de tüm illerde çalışmalarına başladıklarını ifade etti.
Akıncı, oldukça genç bir siyasetçi, daha önce Karacabey başkanlığı yaptığı sürede babası il başkanı olduğundan ötürü sanırım,biraz gölgesinde kalmış gibi görünse de, bugün kendisiyle yaptığım söyleşi sırasında daha çok yolu olmasına karşın siyasette epey yol katettiğini farkettim. Belli ki genel merkez, bir okul gibi gelmiş ve siyasette pişmeye başlamıştı.
AK Parti’yle seçime girmeleri sonucu aldıkları tepkilerle ilgili soruma Akıncı;
“Biz AK Partili olmadık. Sadece iktidarın sol kanadı olduk. Tepki verenlerin bu konuyu bu yönüyle anlamaları oldukça önemli.”
Yine yönetim kademesinden bir isim ise; yerel seçimlere nasıl gireceğimiz henüz belli olmasa da öyle bir işbirliği içine girilirse,
Bursa özelinde AK Parti’nin kazanamadığı 3 ilçeden aday çıkarabileceklerini ve yine meclis üyeliği için de talepleri olacağını belirtti.
Bu doğrultuda yine aldığım bir kulis bilgisine göre; DSP’nin Mudanya için şu aralar sır gibi sakladığı, herkesin tanıdığı ve saydığı bir adayının olduğu, bu adayla Mudanya için görüştüklerini ve AK Parti’nin de bu adaya oldukça sıcak baktığı konuşulmakta...
Toplantıya dönersek, sonrasında söz alan İl Başkanı H. Cahit Akıncı ise; yine 2024 yerel seçimlerine hazır olduklarını, 12 ilçe kongresini tamamladıklarını, 3 ilçenin ise il kongresinden sonra tamamlanacağını belirtti. Kalan 2 ilçede ise örgütlenmenin devam ettiğini ifade etti.
Konuşmalardan sonra yeni ilçe başkanları ve meclis üyesi aday adaylarının tanıtımı yapılırken,
Sadece Nilüfer ve Aksakal’ın ittifaka girmesine en çok tepki gösteren isimlerden olan İnegöl İlçe Başkanı Halil Büyükışıklar’ın değişmemesi, diğer bütün ilçelerde ise değişim olması dikkat çekiciydi.
Öyle sanıyorum ki; Büyükışıklar’ı genel başkana karşı tüm muhalif çıkışlarına rağmen ilçe başkanlığında devam ettirmek istemelerinin nedeni, İnegöl gibi riskli bir bölgede partisini ondan daha cesur şekilde temsil edecek başka isim düşünemediklerinden olsa gerek!
DSP toplantısında edindiğim izlenimler ise; Büyükşehir Belediye Başkan vekili Fethi Yıldız’ın da katıldığı programda il başkanıyla olan samimiyetleri, Fethi Yıldız’ın konuşmasında DSP’ye dizdiği methiyeler ve meclis aday adayı tanıtımında adaylardan birinin “Ben öncelikle AK Partiliyim” sözlerinden ve yönetim kademesiyle yaptığım söyleşilerden yola çıkarsam, yerel seçimlerde yine AK Parti’yle yol alacakları net gibi görünüyor.
Ve partide eskisine göre epey bir hareketliliğin olması, yönetim kademesinin daha güçlenmesi ve en önemlisi oldukça umutlu oluşlarına baktığımızda, belli ki bu ittifak DSP’ye epey iyi de gelmişti.
Üstelik seçmen için de artık sıkıntı görünmüyor. Zaten kimler kimlerle dediğimiz onca ittifak kurulmuşken ve alışmışken!
İyi de Halil İbrahim Sofrası bizim soframız diyerek, ne zikri ne fikri aynı olmayan birçok partiyle, her kesime hitap etme adına ittifaka giren Kılıçdaroğlu, acaba DSP’yi neden istememişti...
Yorumlar
Kalan Karakter: