Yıldırım Bursa’nın Osmangazi’den sonra en büyük ilçesi ve şehrin yüzde 25’ ine yakın nüfusunu içinde barındıran bir ilçemiz.
Bu yüzden hem sosyolojik, hem ekonomik, hem de siyasi partiler için oldukça önem arz ediyor. Yıldırım yoğun olarak zincirleme göçe tabi olup özellikle Doğu, Güneydoğu ve Karadeniz bölgelerinden ve yine bu bölgeler kadar olmasa da balkanlardan da göç almış bir ilçe.
Bu özelliklerine baktığımızda, Yıldırım aslında Bursa siyaseti için stratejik anlamda büyük önem taşımakta. Çünkü aslında bu ilçede başarı kazanmak, bir siyasi parti için Bursa’yı da kazanmış anlamı taşıyor.
Bursa’nın doğusu olarak isimlendirilen bu bölge genellikle seçim zamanlarında çok önemsenir ve vaatler verilir.
Ama eğitim anlamında tek bir nitelikli okul olması, şehir planlaması açısından oldukça çarpık bir görüntü vermesi, sağlık kurumları olarak gitgide daraltılması, trafiğin kaos içindeki hali, insanların sosyal hayata katılımı için alanların yok denecek kadar az olması, kültür-sanatla ilgili aktivitelerin ise varla yok arası bir yerde bulunması ve işsizlik maalesef bu ilçenin kurulduğundan beri çözülemeyen sorunları.
Yani merkezin içinde olup merkezden en uzak ilçemiz maalesef.
Tabii ki şu yönüyle de ele almak gerekir; Yıldırım ilçesi insan profili açısından alt gelir grubuna dahil ve eğitim seviyesi de buna paralel olarak alt seviyede insanlarımızın yerleştiği bir bölge.
O yüzden de bir günde düzeltilmesini kimse beklemez. Ama 1987’de kurulduğu düşünüldüğünde, 35 yıl içinde her ne kadar nüfusu hızla artmış olsa da yine de kentsel anlamda güzel değişiklikler yapılması için iyi bir zaman sayılabilirdi.
Yıldırım Belediyesi son zamanlarda kentsel dönüşüm projeleriyle yenileme çalışmalarına girişse de, kentsel düzenlemeler yapılmadan uygulanan bu projeler, mahalleleri, semtleri kentsel bir görünüme kavuşturmaktan ziyade bina değişimleri olarak ancak uygulanabildi. Yine okul ve eğitim kurumlarında genel olarak bir şey yapılmasa da Yıldırım Belediyesinin hizmete sunduğu “Uyumayan Kütüphane” bana göre güzel bir proje.
Başa dönersek, Yıldırım belirtiğimiz göçler sonucunda nüfusun artış hızı sebebiyle siyasilerin gözdesi olmuş bir ilçemiz. Her seçim öncesi sadece doğum gününde ilgi gören çocuklar gibidir. Ertesi gün mahzunlaşarak gerçeklerle yüzleşmek zorunda kalır.
Eh malum seçim arefesinin içinde olduğumuz şu zamanlarda da Yıldırım yine siyasilerin en değer verdiği ilçelerden sayıldı.
Pazar alanları, hemşeri dernekleri, düğünler, normalde önünden geçilmeyen mahalleler, insanlarla yeniden sıcak sohbetler, dertleşmeler ve bolca vaatler…
Tabii bu anlamda delege seçimleri ve kongreler de oldukça mühim. Çünkü kazanan adayın seçimlerde başarı kazandırması demek Bursa’da o siyasi partinin söz hakkı olması da demek aslında. O yüzden Yıldırım'da delege seçimleri ve parti kongreleri çok heyecanlı ve hareketli geçer her zaman.
Pazar günü gerçekleşen İYİ Parti Yıldırım Delege Seçimleri'nde de oldukça hareket vardı. Aslında delege seçimleri günler öncesinden gündemdeydi. İl Başkanı Selçuk Türkoğlu’nun desteklediği aday için çalışmaları hızlandırdığı, bu anlamda parti içinde bazı eleştirilerin hedefi olduğu haberlerine hafta boyunca şahit olmuştuk.
Hal böyle olunca seçimin de çok sakin geçmesi pek beklenmiyordu zaten.
Hatta yumruk yumruğa varan kavgaların olduğu, ilin seçime müdahale ettiği, kabinlerde oy kullanan üyelerin rahatsız edildiği, bazı üyelerin oy kullanmadan yaşananlardan dolayı salonu terk ettiği söyleniyor.
Ayrıca Türkoğlu’ nun desteklediği Serkan Beklen’in delege listesiyle ilgili sonuçların fazla gösterilerek algı oluşturduğunu da söyleyen üyeler var. Bunun üzerine yapılan usulsüzlüklerin raporlandığı fakat sümen altı edildiği de dillendiriliyor.
Bu arada delege seçimleri sürecindeki olaylardan rahatsız oldukları söylenen partinin Kurucu İl Başkanı Yüksel Yılmaz, Abdullah Alagöz ve Orhan Şen’in kongre ertesi apar topar Ankara’ya gitmelerini, 'Acaba bu durumu Genel Merkeze mi iletecekler' şeklinde yorumlayanlar da bulunuyor.
Şimdi gözler Kestel, Kemalpaşa ve Gemlik seçimlerinde. Çünkü aldığımız duyumlar Yıldırım’daki gibi bir bölünmenin bu ilçelerde de olduğu.
Küçük bir özür...
Yazımda delege seçimi yerine sehven kongre yazdığım, meslektaşımız olan İYİ Parti Bursa İl Başkan Yardımcısı İbrahim Erdoğan'ın dikkatinden kaçmamış. Uyarı için kendisine teşekkür ediyor ve bu hata yüzünden siz kıymetli okurlarımdan özür diliyorum.
Yorumlar
Kalan Karakter: