Dünkü köşe yazımda, Bursa için muhtemel milletvekili adaylarını yazmıştım. Bu isimler tahmin ve yorumdan öte kulislerde sıkça konuşulan isimlerdi.
Tabii bunlar muhalefetin beklenen cumhurbaşkanı adayı açıklamasından sonra gitgide son halini alacak!
Ayrıca iktidarın çıkardığı seçim yasasından sonra muhalefet artık çok daha dikkatli ve risk almamak için en küçük detayları bile masaya yatırıyor.
Ve seçim için birçok formül üretiyor.
Şöyle ki; altılı masa, özellikle son günlerde tamamen seçimi kazandıracak formüllere yoğunlaşmış durumdalar.
Çünkü bu seçimin, şimdiye kadar olan tüm seçimlerden çok daha farklı ve önemli olduğu net.
Bir tarafta 20 yıldır iktidarda kalmayı başarabilmiş siyasi bir güç varken;
Diğer taraftan, iktidarın karşısına da bu kadar dikkate almak zorunda kaldığı bir oluşum çıkmamıştı.
Yani dediğim gibi; Önümüzdeki seçim; siyasi tarihimiz düşünüldüğünde, özel bir yerde olacağı kesin!
İşte o yüzden muhalefet seçim formülleri üzerinden fazla mesaide…
Aldığım bilgilere göre, 14-15 ilde tek liste girileceği neredeyse kesinleşmiş. Burada amaç bazı bölgelerde, siyasi yapıdan ötürü risk almamak!
Bazı bölgelerde ise 2 ve 3 parti halinde blok liste verilecek.
Bu formülle de, yine bölgesel bazda en çok oy alabilecek partiler listelenecek ve yine risk göze alınmayacak! Bu sistemin de 15-16 üzerinde ili kapsayacağı düşünülüyor.
41 ilde ise; her partinin kendi listesinden gireceği neredeyse kesin gibi…
Amaç; en çok milletvekili nasıl çıkarılabilir!
Bunun için de; şehir şehir detaylarıyla değerlendirilerek, elde edilen net sonuçlar neticesinde “şehre göre formül belirlemek…”
Hatta bu sebeple altılı masanın tüm bileşenleri il başkanlıklarına verdikleri talimatlarla; ilçe ve mahallelere kadar seçmen bazında, siyasi parti analizleri yapılıp genel merkezliklere gönderilmiş bile…
Şu anki aşamada ise; bu analizlerin incelenmesi, ittifak ile ortak karar alınarak sonrasında adayların belirlenmesine geçilecek.
Bu aşamada fermuar listelere de bolca rastlayacağımız kesin!
Yani ilk sıraya kesin kazanacak parti veya adayı, 2'inci sıraya biraz daha düşük oranlara sahip olan parti ve 3' üncü sıraya yine ilk sırada yer alan partiden bir aday ismi konularak 4' üncü sırayı da garantiye alması gibi…
…
Bu seçimde; yıllardır yüzdelik olarak oldukça gerilerde seyreden bazı siyasi partilerin de oy oranlarını iyiden iyiye artırmaları da muhtemel.
Özellikle partisinin oylarının yıllardır aşağılarda kalması sebebiyle, iktidara oy kullanma durumunda kalan Saadet ve Demokrat tabandan gelen seçmenin ittifak listelerinde çok daha gönül rahatlığıyla oy kullanacağını ve partilerinin de yüzdelik oy oranlarını artıracağını düşünüyorum.
Yine milliyetçi tabandan gelen ama MHP’ye oy vermek istemeyen seçmenin de, İYİ Parti’nin oylarına ciddi katkısı olacaktır.
Hele ki; Sinan Ateş suikasti sebebiyle ülkücü camianın MHP’nin yeterli ilgiyi göstermediğini düşünerek, kopuşların yaşandığını düşünecek olursak; bu oyların daha da katlanacağı kuvvetle muhtemel…
Bursa özelinde ise; son gelişmeler dahilinde ittifak partisinin CHP ve İYİ Parti olarak ikili blok listeyle seçimlere girme ihtimalinin yüksek olduğu duyumlarını aldık. Bu anlamda da geçen seçimler baz alınarak bölgesel analizler göze alınarak, fermuar sistemi uygulanacaktır.
…
Formüller ve listeler belirlenirken, bazı adayların Ankara’da isimleri de sıkça zikredilir oldu. İsmi geçen isimlerden biri de Ahmet Davutoğlu…
Bu konuyla ilgili aradığım Gelecek Partisi Bursa İl Başkanı Alparslan Yıldız’ı ise; konuyla ilgili aldığı bir duyum olmadığını fakat böyle bir durumdan onur duyacaklarını belirtti. Kaldı ki, şu an Cumhurbaşkanı Yardımcısı mı Milletvekili mi olacağına da henüz karar verilmediğini ifade etti.
Ayrıca kendi adına milletvekili adaylığıyla ilgili bir durumun olup olmadığını sorduğumda ise; “Her il başkanı, genel merkez için milletvekilliğinde görünür adaydır. Ama bu konuda Genel Merkezin takdiri neyse biz o doğrultuda hareket ederiz. Fakat aday anlamında Bursa’dan İzzettin Küçük’ün milletvekili olmasını isteriz”dedi.
…
Evet önümüzdeki seçimler hem muhalefeti hem iktidarın iyice hareketlenmesine, teoriler üretmesine ve stratejiler belirlemesine;
Yani bayağı bir beyin fırtınası yapmalarına sebep oldu diyebiliriz.
Ve adaylar anlamında da bu durumda şunu söyleyebiliriz;
Evet! Muhalefetin güçlenmesiyle aday olup milletvekili olmak isteyen hayli fazla!
Fakat bu dönem her zamanki gibi olmayacak!
Vaatler verilmiş olsa da, hatta ilk sırada olacaklarına kesin gözüyle bakılsa da;
Bu kez ittifakla ortak karar verileceği için 1'inci sıra beklerken, hüsrana uğrayıp iyiden iyiye sıranın sonlarına düşenler de olacak gibi…
Belki de o yüzdendir aday olacak gözüyle baktıklarımızın,
Mona Lisa tablosundan hallice; yüzlerinin yarısı mutluyken, diğer yarısının hüzünlü oluşu…
Yorumlar 2
Kalan Karakter: