Tarih: 30 Ekim 2019
Yer: Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin düzenlendiği Fransa’nın Strasbourg kenti.
İBB Başkanı kongrede yaptığı konuşmada iktidarın İstanbul'da seçimi, YSK kararı ile iptal ettirerek kazanmak istediğinden bahsetti.
...
Tarih: 4 Kasım 2019
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu İmamoğlu’nu kastederek “Avrupa Parlamentosu'na gidip, Türkiye’yi şikayet eden ahmağa söylüyorum. Bunun bedelini bu millet sana ödetecek. Bu iş bu kadar bedava değil” açıklamasını yaptı.
Aynı gün;
İmamoğlu İstanbul'da gazetecilere açıklama yaparken, kendisine Süleyman Soylu’nun bu sözleri hakkında düşünceleri sorulduğunda:
“31 Mart'ta seçimi iptal edenler dünyada ve Avrupa'da onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan biten şeylere baktığımızda, tam da 31 Mart'ta seçimi iptal edenler ahmaktır, önce oraya bir odaklansın” şeklinde konuştu.
...
Tarih:15 Kasım 2019
YSK Başkanlığı tarafından “Ekrem İmamoğlu, YSK üyelerine hakaret etti” ihbarı üzerine İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturmanın ardından dava açıldı. Bunun üzerine başlatılan soruşturma sonunda Ekrem İmamoğlu hakkında iddianame hazırlanarak dava açılır.
...
Ocak ayında davanın ara celsesinde İmamoğlu kendisini şöyle savunmuştu:
"Öncelikle buradaki demeç bir soru üzerine verilmiştir. Sorunun temelinde İçişleri Bakanı'nın şahsıma yönelik açıklamalarında 'Ahmak' kelimesini kullanmasıdır. Söz konusu cevabım bu sorunun üzerine olmuştur. Dolayısıyla bana kullanılan bu 'ahmak' kelimesine karşılık olarak kullanılmış bir kelimedir ve muhatabı da Sayın İçişleri Bakanı'dır. Dolayısıyla asla YSK'yı veya üyelerini herhangi birisini muhatap alarak böyle bir beyanda bulunmadım”
...
Tarih: 14 Aralık 2022
Yer: Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi.
Karar: İmamoğlu hakkında 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi.
Mahkeme, İmamoğlu’nun siyasi yasak içeren Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 53. maddesinde belirtilen belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasına da karar verdi.
...
Açıklanan kararın kesinleşmesi için istinaf mahkemesi ve Yargıtay süreçlerinin de tamamlanması gerekiyor.
...
Hukukçuların açıklamalarına göre,
Normalde istinaf en az 6 aylık bir süreyi kapsıyor. Sonrasında Yargıtay’a gitmesi halinde ise toplamda 2 ila 3 yıl gibi bir süreye tekabül ediyor. Ama önemli bir dava olarak görülerek öne alınma durumunda, ki bu genelde tutukluluk hallerinde olur. Kaldı ki bu davada öyle bir durum söz konusu olmadığını belirtiyorlar. Ama yine normal şartlarda 1 yıldan önce sonuçlanmayacağını belirtiyorlar.
Fakat şunu da ekliyorlar: Tabii ekstra önem arzettiği söz konusu olarak gösterilip erken sonuçlanma durumu ihtimali de olabilir.
Bu durumda mahkumiyeti halinde, 53. maddenin 1. fıkrasının a bendinden belediye başkanlığı görevine ilişkin, b bendinden ise seçme ve seçilme ehliyetine yönelik bir yasaklama gelecektir.“
...
Seçimlere az kala ve Cumhurbaşkanlığına aday isimlerden olan İmamoğlu için verilen bu mahkumiyet herkesi şaşırtırken, önümüzdeki süreç merakla bekleniyor.
Aslına bakılırsa İmamoğlu her ne kadar adaylık konusunda ismi geçse de muhalif seçmenin bir kesimi sıcak bakmıyordu.
Fakat yakın siyasi tarihimize baktığımızda, siyasetçilerle ilgili bu tür davalarda halkın davalı mağdur taraftan yana tavır sergilediğini de hatırlamakta yarar var...
Yani bu durumda İmamoğlu için de “her şerrin bir hayrı olma ihtimali yok değil!”
Yorumlar
Kalan Karakter: