Bu hafta ülkemizde pek bilinmeyen ve 20. yılını kutlayan Avrupa Gönüllü Hizmeti programlarını tanıtmak istiyorum.
Üniversite öğrencilerinin faydalandığı Erasmus Öğrenci Değişimi programına benzer şekilde gençlere Avrupa ülkelerinde çalışma imkanı sunan bu hizmet, ülkemizde de çeşitli üniversiteler, dernekler ya da sivil toplum kuruluşları tarafından uygulanmaktadır.
Aradaki en önemli fark bu programda üniversite öğrencisi olma şartı aranmamaktadır. Bu, eğitim anlamında dezavantajlı gençler için büyük bir fırsattır.
Avrupa Gönüllü Hizmeti, gençlere yurt dışında gönüllü olarak çalışma, ister çevre konularında çalışma yapma, çocuklar veya yaşlılar için faaliyetlerde bulunma, sivil toplum kuruluşlarını destekleme ister kültürel etkinlikler veya bir dizi diğer konuda çalışma olsun, inandıkları bir amaca çabalarıyla katkıda bulunma fırsatı vermektedir.
18 ila 30 yaş arasındaki herkes katılabilir ve her gönüllü, seyahat ve geçim giderlerini kapsayacak desteğin yanı sıra cep harçlığı da almakta ve sigortalanmaktadır.
Uzun yıllardır ülkemizde de birçok kurum tarafından uygulanmaktadır.Türkiye ayağında yetkili resmi kurum Ulusal Ajanstır.
Bu program sayesinde farklı bir ülkede 12 aya kadar yaşama fırsatı yakalanıyor.
ESC gönüllülük projeleri ile 18-30 yaşları arasında yüzlerce genç mezuniyet ve dil yeterliliğine bakılmaksızın, Avrupa’da diledikleri bir ülkede gönüllü faaliyetlerde yer alarak yabancı dillerini geliştirebilmekte, yepyeni bir dil öğrenebilmekte kültürlerarası iletişim becerilerini artırabilmekte, hiç tanımadığı yeni bir ortamda çalışabilme ve iletişim kurabilme stratejilerini öğrenebilmekte ve bu sayede ülkeye döndüklerinde kazandıkları özgüvenle iş piyasasında seçeneklerini çeşitlendirebilmektedir.
Üstelik bütün bunlara hiç bir ücret ödemeden ulaşmak mümkün. Gönüllülerin yeme, içme, konaklama, vize, sigorta masrafları karşılanmaktadır.
Üstelik ülkeden ülkeye değişen koşullarda bir miktar cep harçlığı da veriliyor.
Bu program kapsamında yurtdışından ülkemize gelen birçok genç de bulunmakta.Bu hizmet sayesinde farklı bir ülkede yaşama şansı elde eden gönüllüler herşeyden önce kendilerine olan güvenleri bakımından büyük kazanımlar elde ediyorlar.
Programın içerisinde farklı kültürler tanımak kadar kendi ülkesini ve kültürünü de tanıtmak da var.
Dil gelişimi anlamında da oldukça büyük yarar elde ediyorlar.
Giden gönüllülerin önemli kısmı orada elde ettikleri çevre sayesinde ilerleyen yıllarda çeşitli iş fırsatları da yakalayabilmeltedir.
Program sonunda elde edilecek sertifika da (youthpass) yurt dışı deneyimi olarak özgeçmişlerde önemli bir ayrıcalık olarak yerini alacaktır.
Ekonomik koşulların tüm dünyada oldukça zorlaştığı bir dönemde gençlerin kendi gelişimlerini anlamında yeteneklerini çeşitlendirmeleri oldukça önem taşımakta.
Genelde üniversite öğrencilerinin faydalanabildiği Erasmus hareketliliğine ek olarak bu programın da daha fazla bilinmesinde fayda olduğunu düşünerek yazıyı kaleme aldım.
Yurt dışı deneyimi yaşamak isteyen bir çok insan, üniversite öğrencisi değilse bu hayalinden vazgeçmekte ancak bu program yukarıda detaylıca anlatmaya çalıştığım gibi dil yeterliliği olmayan ve üniversite okumayan öğrencilere de fırsatlar sunuyor.
Gelelim son olarak progama nasıl başvuracaksınız?
Öncelikle bir motivasyon mektubu ve CV hazırlamanız gerekiyor.
Bununla ilgili detaylı bilgi basit bir arama ile karşınıza çıkıyor ya da başvurduğunuz kurum sizlere yardımcı olacaktır.
Yine internet üzerinden yapacağınız bir arama ile gönderici kuruluşlara ulaşmak mümkün.
Sonrasında bu kurumlarla iletişime geçip süreci takip etmek yeterli.
Bol şanslar.
Tüm okuyucularımıza güzel bir hafta dileklerime.
Yorumlar
Kalan Karakter: