Dün Yıldırım Belediyesi, Kentsel dönüşüm kapsamında Çınarönü mahallesinde temel atma töreni gerçekleştirdi.
Aslında temel atılalı 2 ay olmuş. Hatta bazı binaların ikinci katına başlanmak üzere.
Öncelikle lokasyon olarak Mimar Sinan metro istasyonunun yanı başında yer almasının, ulaşım açısından güzel olduğunu belirtmek isterim.
Malumunuz Mollaarap’ta 2 buçuk yıl kadar önce toprak kayması sebebiyle, birçok bina risk altına girmişti ve birçoğu boşaltılmıştı.
Eh bu durumda, diğer kentsel dönüşümlerdeki gibi yıkıldıktan sonra zemin riski sebebiyle, yenilerinin yapılması da mümkün değildi.
Hal böyle olunca Yıldırım Belediyesi vatandaşlar için nasıl bir çözüm buluruz diye düşünürken, yardımına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koşuyor.
Çınarönü’nde Sağlık Müdürlüğüne ait toplamda 39.422 metrekarelik arsayı Yıldırım Belediyesine bu vatandaşlarımız için tahsis ediyor.
Tören öncesi müteahhit firma ve belediyeden yetkin isimler, süreçle ilgili sorduğum sorulara şu şekilde yanıt verdiler:
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yer tahsisinden sonra belediye yapım için kat karşılığı ihaleye veriyor. İhaleyi alan ALİ Bostancı İnşaat Şirketiyle yüzde 40 üzerinden anlaşma sağlanıyor.
Ayrıca İnşaat firması sahibi şunu da belirtiyor:
Ali Bostancı inşaat olarak, 2015 yılından bu yana Osmangazi Belediyesine yapmış olduğumuz kentsel dönüşüm projelerimiz de var.
Mollaarap’daki hak sahipleriyle yapılan karşılıklı görüşmelerde ise kimiyle bedel karşılığı, kimiyle de daire karşılığı anlaşma sağlanmış.
Bu arada proje, farklı ebatlarda 276 konuttan oluşuyor. Otopark ve 2470 metrekarelik bir alan yeşil alan olarak planlanmış. Ayrıca 4380 metrekarelik bir alan içinde Gençlik Merkezi yapımına yakında başlanacakmış. 24 ay içinde bitirilmesi planlanan bu proje oldukça hızlı biteceğe benziyor. Zaten yetkililer de söylenen süreden önce bitireceklerini tahmin ediyorlar.
Açıkça söylemem gerekirse, projeye baktığımızda gayet iyi görünüyor.
Özellikle yeşil alanın yeterli derecede bırakılması ve yaşam alanlarının dahil edilmesi çok daha cazip hale getiriyor.
Ama yine de mahalle olarak baktığımızda, bütünsel olarak bir düzenlemeye gidilebilir mi?
Yani Mevlana mahallesi'nde ki gibi yama şeklinde kalır mı diye merak ettim ve bunu Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Yıldız’a sordum:
“Yapılan bu proje bittiğinde eminim mahalleli de bir an önce böyle bir güzelliğin içinde olmak isteyecek ve insanlarımızı tetikleyecektir” diye yanıt verdi.
***
Yıldırım’da başlayan Kentsel Dönüşüm atağı hızla devam ederken, halinden memnun olmayanlar da var!
Geçen hafta bizlere ulaşan Karapınar Mahallesi Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Harun Alma, yaşanan Kentsel Dönüşüm sürecinde oldukça haksızlığa uğradıklarını, teklif edilen bedellerin 2020 birim fiyatlarından verildiğini ifade ediyordu. Mahkeme sürecinin devam ettiğini, projenin kasıtlı olarak hak sahiplerinin arsalarına konumlandırıldığını söylüyordu.
Ben de belediyenin bu konuyla ilgilenen teknik işler müdürünü hazır bulmuşken anlatılanın doğru olup olmadığını sordum.
Aldığım yanıt şu oldu:
“Orada ki yol üzerine gelen ruhsatsız konutlarda, kamulaştırma süreci devam ediyor. Biz de konuyu Büyükşehir Belediyesinden takip ediyoruz. Vatandaşlara sadece enkaz bedelleri değil, arsa bedelleriyle ilgili de teklifler yapıldı. Ayrıca plan proje çalışmaları bizden önceki dönem yapılmıştı. Biz planla ilgili herhangi bir değişiklik yapmadık”.
Karapınar Kentsel Dönüşüm Dernek Başkanı Alma'nın ruhsatsız yapılarla ilgili bana söylediği bir şey daha vardı:
Bizim binaların ruhsatsız olduğu söyleniyor ama sağlık ocağımızın bile ruhsatı yok!
Sağlık ocağının bile işletme ruhsatının olmaması sizce de tuhaf değil mi?
Yorumlar
Kalan Karakter: