Zorunlu nedenlerle işin durması, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle işyerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması veya tamamen tatil edilmesi ya da işçinin talebi ile kendisine izin verilmesi hallerinde, işveren 2 ay içinde çalışılmayan süreler için telafi çalışması yaptırabilir. Telafi çalışmaları fazla çalışma yahut fazla sürelerle çalışma sayılmaz.
Tatil günlerinde telafi çalışması yaptırılmaz.
Telafi çalışmaları, günlük en çok çalışma süresi olan 11 saati aşmamak koşulu ile günde 3 saatten fazla olamaz.
Telafi çalışmasından bahsetmişken fazla çalışmadan da bahsetmek gerekir.
FAZLA ÇALIŞMA
Fazla çalışma ülkenin genel faydaları veya işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle yapılan haftalık 45 saatin üzerindeki çalışmalardır.
Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının %50 yükseltilmesi suretiyle ödenir.
Fazla çalışma yapan işçi bu çalışmaları karşılığı isterse zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında 1 saat 30 dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir.
İşçi hak ettiği serbest zamanı 6 ay zarfında çalışma süreleri içinde ve ücretinde bir kesinti olmadan kullanır.
Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde de işçi çalışmazsa, o günlük ücretini tam olarak alır. Ancak tatil yapmayarak çalışırsa ayrıca çalışılan her gün için tam ücrete hak kazanır. Yani o günlük ücretini %100 zamlı olarak alır.
Kural olarak UGBT ücreti işçiye nakden ödenmelidir. Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışan işçiye çalışmalarının karşılığı olarak işçinin muvafakati olmadan izin kullandırılamaz. Konuyla ilgili Yargıtay 9. Hukuk Dairesi bir kararında ; ” Taraflar arasındaki uyuşmazlık davacının ulusal bayram ve genel tatil ücretine hak kazanıp kazanmadığı ve feshin haklı sebebe dayanıp dayanmadığı noktasındadır. Tüm dosya kapsamından işverenin ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışan işçiye bu çalışmasının karşılığını ödemek yerine izin kullandırdığı ve davacının da buna muvafakat etmediği açık olduğuna göre, izin kullanımı uygulamasının geçerli bir uygulama olarak kabul edilmesi mümkün değildir.” diyerek konuya netlik kazandırmıştır.
Fazla çalışma süresi bir yıl içerisinde toplam 270 saatten fazla olamaz.
Fazla çalışma yapılabilmesi için işçinin onayının alınması gerekir. İşçi fazla çalışmaya zorlanamaz.
Hazırlama, tamamlama ve temizleme işleri de dahil olmak üzere günlük çalışma süresi 11 saati aşamaz. Günlük normal çalışma süresi dışında yapılan hazırlama, tamamlama ve temizleme işleri ile yapılan fazla çalışma sürelerinin toplamı yılda 270 saati geçemez.
Olağanüstü hallerin olduğu durumlarda bu çalışma süreleri Cumhurbaşkanı artırabilir. Seferberlik sırasında ve bu süreyi aşmamak şartıyla yurt savunmasının gereklerini karşılayan işyerlerinde fazla çalışmaya lüzum görülürse işlerin çeşidine ve ihtiyacın derecesine göre Cumhurbaşkanı günlük çalışma süresini, işçinin en çok çalışma gücüne çıkarabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter: