Mirasın reddi yasal ve atanmış mirasçılar için söz konusu olabilir. Hem yasal hem de atanmış mirasçılar mirası reddedebilirler. Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh hukuk mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılır. Ret beyanı mirasbırakanın son yerleşim yeri sulh hukuk mahkemesine yapılır. Hakim sözlü veya yazılı ret beyanını bir tutanakla tespit eder.
Reddin kayıtsız ve şartsız olması gerekir. Ret beyanında gerekçe gösterilmesi gerekmez.
Miras reddedildikten sonra bu beyandan geri dönülemez.
Süresi içinde yapılan ret beyanı, mirasın açıldığı yerin sulh mahkemesince özel kütüğüne yazılır.
Mirası reddetme süresi nedir?
Miras üç ay içinde reddedilebilir. Bu süre, yasal mirasçılar için mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri, vasiyetname ile atanmış mirasçılar için mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten işlemeye başlar.
Mirası reddetmeden ölen mirasçının ret hakkı yasal mirasçılarına geçer.
DİKKAT! Yasal süresi içinde mirası reddetmeyen mirasçı, mirası kayıtsız şartsız kazanmış olur.
Yasal mirasçılardan biri mirası reddederse onun payı, miras açıldığı zaman kendisi sağ değilmiş gibi hak sahiplerine geçer. Mirası reddeden atanmış mirasçının payı ise, mirasbırakanın en yakın yasal mirasçılarına kalır. Mirası reddeden mirasçı kural olarak miras üzerinde hiçbir hak iddia edemez. Miras payı, kendisi miras bırakandan önce ölmüş gibi, alt soyuna veya diğer mirasçılara geçer.
Altsoyun tamamının mirası reddetmesi halinde, bunların payı sağ kalan eşe geçer. En yakın yasal mirasçıların tamamı tarafından reddolunan miras, sulh mahkemesince iflas hükümlerine göre tasfiye edilir.
Yasal mirasçı, mal varlığı borcuna yetmediği halde alacaklılarına zarar vermek amacıyla mirası reddederse, alacaklıları veya iflas idaresi mirasın reddinin iptalini talep edebilirler.
Bu iptal istemi ret tarihinden başlayarak 6 ay içinde dava yoluyla ileri sürülmelidir.
Ölümü tarihinde mirasbırakanın borç ödemekten aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmişse yani mirasbırakanın terekesi borca batık ise, miras reddedilmiş sayılacaktır.
Bu duruma hükmi ret denir. Bu durumda mirasçının mirası reddetmesi gerekmez.
Mirasçının mirası kabul ettiğini bildirmemesi mirasın reddi anlamına gelir.
Yorumlar
Kalan Karakter: