Kaza yaptıktan sonra onarılan aracın değerinde gerçekleşen düşüşe araç değer kaybı denilmektedir. Diğer bir deyişle; kaza yapmış bir aracın emsallerine göre değeri ister istemez daha düşük olacaktır. Kazasız ve kazalı araç arasındaki bu fark, araç değer kaybı olacaktır.
Çünkü ikinci el satışlarda araçların kaç parça boyaya sahip olduğu ve kaç değişeni olduğu ekspertiz raporuyla en ufak ayrıntısına kadar tespit edilmektedir. Yine TRAMER kayıtlarının yüksekliği de aracın değerinde düşüşe sebep olmaktadır.
Yargıtay da kararlarında “kazaya uğrayan araç, kazanın izlerini taşıyacağından, onarıldıktan sonra rayiç değerinin olaydan önceki rayiç değerinden az olacağının kabulü gerekir” görüşünü benimsemektedir.
Araç değer kaybı tazminatı talebinde bulunabilmek için öncelikle belli şartların gerçekleşmesi gerekir.
-Yaşanan trafik kazasında kusurun tamamının değer kaybı talebinde bulunan kişide olmaması gerekmektedir. %100 kusurlu olan taraf araç değer kaybı tazminatı talebinde bulunamayacaktır.
-Bir diğer şart ise, kazaya karışıp hakkında değer kaybı başvurusu yapılan aracın pert olmaması gerekmektedir.
Kusur durumu gibi değer kaybı incelemesi de teknik bilirkişi incelemesini gerektirmektedir.
Aracın ticari veya hususi olması değer kaybı talep etmek için bir önem arz etmemektedir. Nasıl ki hususi kullanımda olan bir araç için değer kaybı tazminatı talep edilebiliyorsa bir ticari taksi içinde talep edilebilecektir.
2021 yılından önce değer kaybı başvurusunda bulunmak için söz konusu aracın 165.000km’den düşük olması gerekiyordu. Ancak 2021 yılında yapılan değişiklikle bu şart kalktı. Aracın kilometresinin araç değer kaybı tazminatında bir önemi kalmadı. Söz konusu değişiklikle birlikte, her kilometredeki araç için değer kaybı talebinde bulunması mümkün hale gelmiş oldu.
ARAÇ DEĞER KAYBI KİMDEN VE NASIL TALEP EDİLİR?
Karayolları Trafik Kanunu’na göre değer kaybı talebi için öncelikle ilgili sigorta şirketine başvuru gerekmektedir. Sigorta şirketlerinin tazmin yükümlülüğü kaza tarihinde değil, şirkete başvuru tarihinden itibaren başlamaktadır.
15 günlük süre içinde sigorta şirketinin herhangi bir cevap vermemesi durumunda Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yapılabilir.
Sigorta şirketi başvuru üzerine kısmi ödeme yaptıysa ve yapılan ödemenin aracın değer kaybını karşılamadığı düşünülüyorsa, daha fazla tazminat talep edildiğini belirten dilekçe ile yeniden sigorta şirketine başvuru yapılması gerekmektedir. Yine burada da sigorta şirketinin 15 günlük cevap verme süresi bulunmaktadır.
Bu sürenin sonunda Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurulabilir. Başvuru üzerine dosyanın Komisyon Raportörleri tarafından en geç 15 gün içerisinde ön incelemesi tamamlanarak, başvurunun sigorta hakemlerine havale edilip edilmeyeceğinin kararı verilir. Eğer başvurunun sigorta hakemleri tarafından sonuçlandırılmasına karar verilirse, dosya Komisyon tarafından hakem listesinden seçilen bağımsız hakemlere iletilir. Hakemlerin incelemeyi en geç 4 ay içerisinde tamamlamaları gerekmektedir.
Başvuruda bulunurken ödenmesi gereken ücretler aşağıda bulunan tablodaki gibidir.
Uyuşmazlığa Konu Miktar (TL) |
Başvuru Ücreti (TL) |
0 - 5.000 |
200 |
5.001 - 10.000 |
450 |
10.001 - 30.000 |
650 |
30.001- .... |
Uyuşmazlık tutarının %1,5'u (En az 650TL olmak üzere) |
KOMİSYONUN VERDİĞİ KARARLARA İTİRAZ EDİLEBİLİR Mİ?
Komisyona yapılan başvurularda, tutarı 8.000 TL'ye kadar olan uyuşmazlıklara ilişkin verilen kararlar kesindir. 8.000 TL ve üzerindeki uyuşmazlıklar hakkındaki sigorta hakemi kararlarına karşı kararın bildiriminden itibaren 10 gün içinde Komisyon nezdinde bir defaya mahsus olarak itiraz edilebilir. 107.000 TL’nin üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında itiraz üzerine verilen kararlar taraflarca temyiz edilebilir. Hakem kararlarına karşı itirazlar itirazları incelemek üzere oluşturulan itiraz hakem heyetlerince incelenerek en geç iki ay içinde karara bağlanır. İtiraz hakem heyeti tarafından verilen karar üç iş günü içinde Komisyonca taraflara bildirilir.
Araç değer kaybı tazminatı özü itibariyle haksız fiil sorumluluğuna dayanmaktadır. Bu sebepten zamanaşımı bakımından TBK 72. Maddeye bakmak gerekir.
Türk Borçlar Kanununun 72. Maddesi uyarınca “Tazminat istemi, zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve her hâlde fiilin işlendiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar. Ancak, tazminat ceza kanunlarının daha uzun bir zamanaşımı öngördüğü cezayı gerektiren bir fiilden doğmuşsa, bu zamanaşımı uygulanır.”
Buna göre, araç değer kayıplarına ilişkin taleplerde zararın ve tazminat yükümlüsünün öğrenildiği tarihten itibaren 2 yıl kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 10 yıl içerisinde zamanaşımına uğrar.
Haftaya aynı günde, Nöbetçi Gazete’de,
Görüşmek üzere…
Yorumlar
Kalan Karakter: