Yüreğimiz parçalandı…
Yaşanan afetin etkilerini üzerimizden atmamız yıllar sürecek.
Depremzede kardeşlerimizin yaralarını sarmak için tüm ülke seferber olduk. Gerçekten yine yüce halkımızın ne kadar dirençli, gayretli ve kenetlenmiş olduğuna şahitlik ettik. Kurtuluş savaşından bugüne aslında hiçbir şeyin değişmediğini, yine kendi göbeğimizi kendimizin keseceğini bir kere daha görmüş olduk.
Artık hesap sorma vaktidir. Sorumluları tek tek yargılama vaktidir.
İlk adım Barolar Birliği’nden geldi ve tespit edilecek özel ya da kamu tüzel kişiliklerinin idari kadroları, karar mekanizmaları, sorumlu her türlü çalışanları ile afet kapsamında sorumluluğu olan diğer gerçek kişilerin yargılanması için suç duyurusunda bulundu.
Adalet Bakanı’nın talimatıyla yaklaşık 200 savcı, deprem bölgesi için görevlendirildi. Sorumlular ile ilgili gözaltı ve tutuklama işlemleri başladı. Yapılan soruşturmanın sadece müteahhit nezdinde kalmaması gerekir. Yapı denetim şirketlerinden, belediyeye kimin sorumluluğu söz konusuysa adalete cevap vermelidir.
İMAR AFFI
Bilindiği üzere 2018 yılında bir imar affı çıkmıştı. O zaman da söyledik, deprem gerçeğiyle yaşayan bir ülkede imar affı olmaz, olamaz.
Depremin etkilediği 10 ilde yaklaşık 290 bin yapı imar affından faydalanmış. Hiçbir denetim görmemiş, plansız ve projesiz 290 bin yapı…
Üstelik 20 yıldır bütün uzmanların devamlı uyardığı Güneydoğu Anadolu Fay Hattı’nda…
OHAL NEDİR?
Yaşanan deprem afeti sebebiyle Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde 08.02.2023 Çarşamba günü saat 01:00'dan itibaren üç ay süreyle olağanüstü hal ilan edildi. Alınan OHAL kararıyla birlikte Cumhuriyet tarihinde ilk kez doğal afet sebebiyle OHAL ilan edilmiş oldu.
OHAL NASIL İLAN EDİLİR?
Cumhurbaşkanı
-savaş, savaşı gerektirecek bir durumun baş göstermesi
-seferberlik
-ayaklanma
-vatan veya cumhuriyete karşı kuvvetli ve eylemli bir kalkışma
-ülkenin ve milletin bölünmezliğini içten veya dıştan tehlikeye düşüren şiddet hareketlerinin yaygınlaşması
Anayasal düzeni veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerinin ortaya çıkması, şiddet olayları nedeniyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması
-tabii afet veya tehlikeli salgın hastalık ya da ağır ekonomik bunalımın ortaya çıkması hallerinde
Yurdun tamamında veya bir bölgesinde, süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilan edebilir.
Olağanüstü hal ilanı kararı, verildiği gün Resmi Gazetede yayımlanır ve aynı gün TBMM’nin onayına sunulur. TBMM tatilde ise derhal toplantıya çağrılır.
Meclis gerekli gördüğü takdirde olağanüstü halin süresini kısaltabilir, uzatabilir veya olağanüstü hali kaldırabilir.
Cumhurbaşkanının talebiyle TBMM her defasında dört ayı geçmemek üzere süreyi uzatabilir. Savaş hallerinde bu dört aylık süre dikkate alınmaz.
Olağanüstü hallerde Cumhurbaşkanı, olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda, 104üncü maddenin 17nci fıkrasının ikinci cümlesinde belirtilen sınırlamalara tabi olmaksızın Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilir.
Kanun hükmündeki bu kararnameler Resmi Gazetede yayımlanır, aynı gün Meclis onayına sunulur.
Savaş ve mücbir sebeplerle TBMM toplanamaması hali hariç olmak üzere, olağanüstü hal sırasında çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnameleri üç ay içinde TBMM’de görüşülür ve karara bağlanır. Aksi halde olağanüstü hallerde çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi kendiliğinden yürürlükten kalkar.
Olağanüstü cumhurbaşkanlığı kararnamesi konu bakımından, olağan cumhurbaşkanlığı kararnamesinin tabi olduğu sınırlamalara tabi değildir. Yani kişi hakları ve ödevleri ile siyasi haklar ve ödevler de bu kanuna eş değer kararnameler vasıtasıyla düzenlenebilir.
Yorumlar 7
Kalan Karakter: