Hukuk ve ceza davalarında tarafların sundukları delillerin olmazsa olmaz şartı hukuka uygun olarak elde edilmiş olmalarıdır. Sunulacak deliller Anayasaya, kanunlara ve temel hak ve özgürlüklere aykırı olamaz .
Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, insanların izinsiz şekilde ses ve görüntüleri kaydediliyor, internet ortamındaki verilerinin gizliliği ihlal ediliyor. Hukuka aykırı yollardan elde edilen bu bilgiler mahkemelere delil olarak sunulmak isteniyor. Kişilerin haberleşmeleri özel hayatlarının bir parçası olarak kanunlarımızca koruma altına alınmıştır. Haberleşme taraflardan gizli ve izinsiz olarak ihlal edilemez ve kayıt altına alınamaz.
Kişi hak arayışı içindeyken kendini haklı çıkaracak her yola başvurma eğiliminde olabilir. Ancak kanunlar çerçevesinde adım atması gerekmektedir. Haklı olduğu bir konu, daha sonra en büyük mağduriyeti olabilir. Yasa dışı delillere başvurması durumunda ceza davasıyla karşı karşıya kalabilir.
Türk Ceza Kanunu 134.madde uyarınca ; Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır.
Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur.
WHATSAPP YAZIŞMALARINI NASIL DELİL OLARAK KULLANABİLİRİM?
Özellikle boşanma davalarında en çok karşılaştığımız durumlardan birisi de müvekkillerimizin, eşiyle ilgili whatsapptan elde ettiği bilgi ve yazışmaları mahkemede delil olarak kullanmak istemesidir. Pekala bu deliller mahkemenin vereceği hükme esas alınacak mı?
Söz konusu yazışmaların delil olarak kullanılması için bu yazışmaların nasıl elde edildiğini incelemek gerekir. Yani elde edilen delilin meşru yollarla elde edilmiş olması gerekir.
Hukuka aykırı olarak elde edilen delillere şu örnekleri verebiliriz;
-Hesap çalarak yazışmaları ele geçirmek
-Casus programlar yükleyerek yazışmaları ele geçirmek
-Telefonu gasp ederek ya da çalarak ele geçirmek
-Göndericisi veya alıcısı siz olmadığınız mesajları veya dahil olmadığınız bir gruptaki yazışmaları grupta bulunan kişilerden sızdırarak ele geçirmek
Whatsapp yazışmaları hukuka uygun şekilde nasıl elde edilir?
Mesajlar doğrudan size gönderilmişse, alıcısı veya göndericisi olduğunuz mesajlar ve dahil olduğunuz gruplardaki whatsapp yazışmaları delil olarak kullanılabilir.
Eşlerin ortak kullanımında olan bilgisayar, tablet veya telefonun ekran kilidi konulmadan açık vaziyette bırakılmış olması sonucunda bu elektronik aletlerden elde edilen bilgiler delil olarak kullanılabilir.
İş ortamında, bilgisayar ve iş telefonunda açık unutulan whatsapp yazışmaları hukuka uygun delil olarak kullanılabilir.
SAHTE HESAP AÇARAK EŞ ALEYHİNE DELİL TOPLAMA
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2015/13454 E. 2016/4141 K. Sayılı kararıyla sahte hesap açarak eşi aleyhine delil toplamaya çalışmayı boşanma sebebi saymıştır. Kararın detayı incelendiğinde yüksek mahkeme sahte hesap açıp eş aleyhine delil toplanmasını güven sarsıcı davranış olarak değerlendirmiş ve bu durumu kusurlu bulmuştur.
Bu sebeplerle maddi ve manevi açıdan sizi derinden etkileyecek davalarda, hak kayıplarına uğramamak için konusunda uzman avukatlarla çalışmak her zaman hayrınıza olacaktır.
Haftaya aynı günde, Nöbetçi Gazete’de,
Yine özel bir konuyla görüşmek üzere…
Yorumlar
Kalan Karakter: