Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’ini engelliler oluşturuyor.
Öte yandan 15 yaş ve üzeri yaklaşık 190 milyon kişi işlevsel hareketlerde önemli güçlükler yaşıyor; rutin sağlık hizmet destekleriyle yaşamını sürdürüyor.
Türkiye’de de 8,5 milyon engelli kişi bulunuyor.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü olması sebebiyle;
Bu vatandaşlarımıza dokunabilmek ve farkındalığı artırmak; sorunlarını dile getirmek adına yapılan her girişim önemli.
Çünkü; “engelliliğin toplum ve insanlar üzerindeki etkilerini ne kadar anlayabiliyoruz, bu konuda neler yapıyoruz veya yapmalıyız” soruları üzerinde tekrar tekrar durmak bizim insanlık görevimiz.
Her daim denildiği üzere; her insan birer engelli adayıdır esasında.
Dolayısıyla bu bilince sahip olup engelli vatandaşlarımızın sorunlarına ışık tutacak olan, tutması gereken yine bizleriz.
***
Bursa Barosu Başkanlığında, Baro Başkanı Av. Metin Öztosun, Sayman Av. Özge Yılmaz Türker ve komisyon üyesi avukatların katılımıyla;
Engelli Hakları Komisyonu başkanı Av. İdil Değirmencioğlu, genel bütçeden engellilerin yaşam standardını yükseltmek için ayrılan payın sadece yüzde 1,6 olduğuna dikkat çekmek için bir açıklama yaptı.
Ve engelli kişilerin haklarını teslim etme taahhüdünün sadece bir adalet meselesi olmadığı; ortak bir geleceğe yapılacak yatırım olduğu savunuldu.
Yukarıda da bahsettiğim gibi 3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü adına, ‘herkesi engellilik sorunları hakkında bilinçlendirmeye teşvik ve erişilebilir bir toplumun faydalarına dikkat çekmek adına’ yapılan değerli bir açıklama olarak görüyorum.
Ülkemizde yaşayan milyonlarca engelli vatandaşımızın rutin hayatı sürdürme noktasında sıkıntıları mevcut. Eğitimde, çalışma hayatında, sağlıkta, sokakta kısacası her alanda…
Fakat bu sıkıntılara kalıcı çözümler üretilmemesi, bizim en büyük eksikliklerimizden. Üzerine bu sorunların her geçen gün büyümesi de utanç olarak alınlarımıza kazınıyor.
Değirmencioğlu;
“Toplumsal yaşama katılımın önündeki engelleri kaldırmak ve engelli insanların sahip olduğu potansiyeli ortaya çıkarmak için yeterli kaynak ve uzmanlığı bu konuya yönlendirmek bizlerin sorumluluğundadır. Sağlık, rehabilitasyon, destek, eğitim ve istihdama erişimleri ve başarılı olmaları için onlara fırsat yaratmalı ve ortam düzenlemesi yapmamız gerekmektedir. Fakat Milyonlarca engelli eğitim, sağlık ve erişilebilirlik gibi yaşamsal haklara ulaşamazken; Türkiye’de merkezi bütçenin sadece yüzde 1,6’sı engellilere yönelik çalışmalara tahsis edilmiştir. Ayrılan bütçenin engellilerin ve ailelerinin toplam nüfus içerisindeki varlığı ve erişilebilirlik için yapılması gereken çalışmalar ile orantılı olmadığı aşikardır” sözleriyle eşit hayat hakkı mücadelesinin altını bir kez daha çiziyor.
***
Devletin sağladığı engelli yardımından faydalanabilmek için bazı kriterleri taşımanız gerekiyor.
Yani engelli olup da bu kriterlere uymuyorsanız yardımlardan faydalanamıyorsunuz.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına göre;
Engelli aylığı 2022 sayılı Kanun kapsamında, sosyal güvenlik kurumlarından (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) hiçbirine tabi olmayan ve muhtaçlığı ilgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından belgelenen, 18 yaşından büyük engellilere ya da 18 yaşından küçük engelli yakını bulunanlara verilen bir aylıktır. Engelli aylığından yararlanmak için gelir kriteri bulunmaktadır. Hanenin toplam gelirinin (menkul-gayrimenkul), hanede ikamet eden kişi sayısına bölündüğünde ortaya çıkan tutarın net asgari ücretin üçte birini geçmemesi gerekmektedir.
18 yaşından büyük engellilerin yüzde 40 ve üzeri engel oranına sahip olmaları, 18 yaşın altındaki engelliler için Hafif Düzeyde ÖGV (40-49), Orta Düzeyde ÖGV (50-59), İleri Düzeyde ÖGV (60-69) Çok İleri Düzeyde ÖGV (70-79), Belirgin Özel Gereksinimi Vardır (80-89), Özel Koşul Gereksinimi Vardır (90- 99) ifadelerinden birini almış olma şartı aranıyor.
Kaymakamlıktan engelli maaşı bağlanması için;
Öncelikle engelli aylığına başvuracak olan kişi, Kaymakamlıklara bağlı mal müdürlüklerinden başvuru formu alıp doldurmalı. Ayrıca, malullük ve sakatlık aylığı için engelli raporu vermeye yetkili hastaneden Sağlık Kurulu Raporu alınması gerekiyor.
Yüzde 40-69 oranlarında engelliliği bulunanlar için engelli aylığı 1124 lira, yüzde 70 ve üzerinde engellilik oranı olanlar için ise engelli aylığı 1687 lira, engelli yakını aylığı da 1124 lira olarak belirlenmiş.
***
Son olarak yaşanmış bir olayı paylaşmak istiyorum sizlerle;
5 yıl önce Hollanda’da yaşayan engelli Türk bir vatandaş, orada aldığı engelli maaşıyla Bursa Yıldıztepe’de tripleks villa (bugünün değeriyle en az 5-6 milyon değerinde) almak istiyor. Almadan önce Hollanda’ya dönerek durumu ilgililere bildiriyor. Sonra denetçiler Hollanda’dan buradaki evi incelemeye geliyorlar. Denetleme amaçları da sadece evin engelli bireyler için uygun olup olmadığı. (Engelli bariyeri vs.)
Uygunluğu onaylanınca vatandaş bu evi satın alıyor.
Yorumu sizlere bırakıyorum…
Yorumlar
Kalan Karakter: