Siber saldırılarla başlayan konu dizisine siber taciz ile devam etmek istiyorum.
Özellikle yazma ihtiyacı hissediyorum.
Neden?
Çünkü çevremden sıklıkla işittiğim ve hep maruz kalınan fakat birçok kişi (özellikle erkekler) tarafından normal karşılanan bir durumdan bahsedeceğim.
Bu konuda bana katılmayan da olabilir. Ama genel olarak durumdan muzdarip şahısların katılacaklarından eminim.
***
Sayın sosyal medya kullanıcısı; bu mesajım sana!
Taciz, (siber zorbalık olarak da bilinir) teknoloji araçlarını kullanarak başka bir kişiyi tehdit etmek, utandırmak veya eleştirmektir.
Özellikle sosyal medyadan gönderilen çevrimiçi tehditler, kaba, saldırgan veya aşağılayıcı mesajlar, internette yayımlanan yorumlar sanal tacize girmektedir.
Tehditkâr yaklaşmanın yanı sıra; bir kişiye -cevap gelmediği halde- ısrarla mesaj atmaya devam etmek de bir tacizdir sayın sosyal medya kullanıcısı.
Mesela bir kullanıcı, başka bir kullanıcıya mesaj gönderiyor. Kişi mesajı okuyor/okumuyor veya açma gereksinimi dahi duymuyor.
Belki anlamıyorsun ya da anlamak istemiyorsun ama herhangi bir cevap verilmemesi de bir mesajdır!
Anla!
Sana cevap gelmiyorsa -mesajın açılıp okunup okunmadığı önemli değil- karşıdaki kişi seninle iletişim kurmak istemiyordur. Anlaşılmayacak kadar zor olmasa gerek.
Anla!
Şimdi diyeceksin ki, yok efendim ben yanlış anlaşıldım, bir şey soracaktım vs.
O halde direk sorunu zor, maruzatını ilet veya yazma sebebini direkt olarak belirt ki yanlış anlaşılma!
***
Bir de haddini aşarak olayı ileri boyuta taşıyanlar da mevcut.
Örneğin, sosyal medya üzerinden bir kişiye ısrarla cinsel içerikli mesajlar atılması cinsel taciz suçunu oluşturur. Ayrıca kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu da sayılıyor.
Gece vakti olur olmaz saatlerde aramak, mesaj atmak, günün herhangi bir saatinde aranan tarafından telefonun meşgule atılıp açılmamasına rağmen ısrarla aramaya devam etmek; ardı arkası kesilmeyen mesajlar gibi benzeri hareketler kişinin huzurunu bozduğu için haliyle suç unsuruna girer.
Peki mesajla rahatsız etmenin cezası nedir?
Hem SMS hem de Whatsapp, Telegram, Messenger uygulamalarından anlık mesajlaşma yolu da bir suç davranışıdır. Mesajla rahatsız etmenin bedeli, kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunun düzenlendiği TCK 123 maddesi uyarınca üç aydan bir yıla kadar hapis cezasıdır.
“Biri beni telefondan rahatsız ediyor ne yapmalıyım” diye soracak olursanız da;
Rahatsızlık veren numara hakkında savcılığa dilekçe ile şikâyette bulunabilirsiniz. Bu tarz davalarda 1-3 yıla kadar hapis cezası verilebilmektedir.
***
Ayrıca;
Bilindiği üzere, kişinin haberi olmadan ses kaydı veya görüntü kaydının alınması, fotoğrafının veya videosunun çekilmesi Türk Ceza Kanununa göre suç teşkil eder. Dolayısıyla ses, görüntü kaydı alan kişilerin elde ettiği verilerin hukuka aykırı olmasıyla beraber buna teşebbüs de suç olarak kabul edilebilir.
Günümüzde her ne kadar sosyal medya kullanımı ciddi oranda artmış da olsa, tüm etkileşim ve iletişimler bu platformlarda yürüyor da olsa, unuttuğumuz bir şey var. O da sınırları unutmak ve çiğnemek!
Yazışma dili yanlış anlaşılmaya oldukça müsaittir. Hassasiyet gerektirir. Bu nedenle emoji kullanımının da çoğu noktada önemi ortaya çıkmaktadır.
Dolayısıyla, karşıdaki kişiyle (özellikle yüz yüze tanışıklığımız yoksa) yazışmalarımızda kullandığımız dil konusunda dikkatli olmalıyız. Birine mesaj atarken hassasiyeti koruma, belli sınırlar çerçevesinde kalma bilinciyle hareket etmeliyiz.
Yorumlar 1
Kalan Karakter: