Sanayiyle birlikte gelişen, büyüyen şehirlerde ‘göç’ de kaçınılmaz oluyor. Bu kentler hem dışarıdan hem de kırsal kesimlerden göç alarak merkezde nüfus artışına maruz kalıyor.
Bu durum, kırsaldaki insanlar açısından iyi bir gelişme olarak yorumlanırken; nüfus artışı noktasında alt yapısı yetersiz, koşulları bunu kaldıramayacak şehirler için de birçok sorun anlamına geliyor. (Çarpık yapılaşma, trafik, sanayileşmeyle beraber hava ve çevre kirliliği vs.)
Şehir merkezinde nüfus artarken köylerdeki, dağ ilçelerindeki insan sayısı azalıyor. Özellikle genç kesim ve çocuklarının geleceğini düşünen aileler buraları terk ediyor; daha iyi yaşam koşulları için, iş bulabilme ve yeni bir hayat kurabilme umuduyla…
Göçün kaçınılmaz olmasının sebebi, bu bölgelere yeterince yatırım yapılmaması. Hem iş hem de yaşam koşullarının hep kısıtlı olması. Evini, doğduğu yeri terk etmek durumunda kalan insanların da bu durumdan hoşnut olduklarını düşünmüyorum. En azından çoğunluğunun…
Dolayısıyla buralardaki öğrenci sayıları da düşüyor. Sonra ne oluyor? Yeterli öğrenci sayısına erişemeyen okullar ne yazık ki boşaltılıyor. Öğretmenler başka okullarda görevlendirilirken; öğrenciler de civardaki (veya en yakın yerdeki) okullara geçmek durumunda kalıyorlar. Bu defa da ‘uzaklık’ çoğu için sorun yaratabiliyor.
***
İyi gelişmeler duymaya hasret kaldığımız bu günlerde, eğitim alanından güzel bir örnekten bahsedeceğim…
İyi haber şu ki; bu kapatılan okullar yine çevredeki vatandaşlara fayda sağlayacak projenin bir parçası haline geliyor. Yani olumsuz bir durumu olumlu bir fırsata dönüştürme örneği diyebiliriz.
Özetle, kullanılmayan köy okulları artık Köy Yaşam Merkezlerine dönüştürülüyor.
İlk olarak Samsun’da başlayan bu proje Bursa dahil başka illerde de Millî Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iş birliğiyle yürütülüyor.
Mustafakemalpaşa’da da yürütülen girişimlerin yanında bir örnek de Mudanya Kaymakoba Köyü’nden…
Burada yine öğrenci sayısının yetersizliği sebebiyle, aktif olarak kullanılmayan köy okulları yeniden düzenlenerek Köy Yaşam Merkezine dönüştürüldü.
Hem mesleki hem de hobi amaçlı kurslar açan Mudanya Halk Eğitim Merkezi de Mudanya’nın birçok köyünde Köy Yaşam Merkezi çatısı altında hizmet vermeye başladı. Kaymakoba Köyü'nde yer alan sosyal hizmet alanında çocuklara yönelik bilgisayar, kodlama eğitimleri verilirken;
Hem bölgede yaşayan vatandaşın talebini karşılanıyor hem de sosyalleşmenin yanında katılımcılara ekonomik anlamda katkı sağlıyor. Dolayısıyla bu atılım insanlar tarafından da epey ilgi görüyor.
***
İl Milli Eğitim Müdürü Serkan Gür’ün daha önceki açıklamalarında; Bursa'nın 17 ilçesinde, kullanılmayan köy okullarını tespit ettiklerini ifade etmişti. Söz konusu proje, kentlerden köylere taşımalı sistemin adımları olarak görülüyor.
Yeterli öğrenci sayısına ulaşılabilen yerlerde okulları, anaokulu ve ilkokul olarak yeniden eğitime kazandırmak; bunun yanı sıra halk eğitim merkezleri aracılığıyla her yaştan insana eğitim imkânı ve sosyal alanlar sunmak hedefleniyor.
Yani çocuklar, taşımalı sistemle uzun yol katederek okula ulaşmak yerine, kendi köyünde açılacak yaşam merkezinde eğitim alabilecek.
Aynı zamanda yetişkinler de çocuklarıyla beraber merkezlerdeki eğitimlere dahil olma fırsatı yakalayabilecek.
Özellikle çalışmayan ve kendilerini geliştirmek isteyen kadınlar için çok güzel ve önemli bir fırsat!
Yorumlar
Kalan Karakter: