Memur ve emekli maaşlarına yılbaşında, önce yüzde 25 olarak belirlenen oran, sonrasında güncellenerek yüzde 30’a çıkarılmıştı. Ancak emekli ve memur zamdan memnun kalmadı.
Yaşam standartlarını belli bir sınırda tutmayı normali haline getirdi artık insanlar.
Emeğinin karşılığı yoksulluk sınırı altında alan memurlar…
Maaşları, açlık sınırı altında kalan emekliler…
Kim, nasıl memnun olsun ki?
Sadece memuru, emeklisi değil; her meslek grubunda benzer sorunlar var.
Akademik odaların sıkıntılarına değindiğim bu günlerde, bir açıklama Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasından geldi.
Normalde her odanın kendi meslek mensupları için önerdiği asgari ücret tutarı var biliyorsunuz ki…
Fakat her koşulda bu şartlara uyulup uyulmadığı tartışılır.
***
Parayla alakalı tüm işleri yürüten; kamu finansmanının temel dayanağı olan vergi gelirlerini hizmetleriyle toplayan ama sonuçta mağdur olan bir diğer meslek grubu mali müşavirler…
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından muhasebe ücretlerindeki artışın yüzde 85 olarak açıklanmasının ardından;
Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasının da aralarında olduğu SMMM Odaları geçtiğimiz gün 81 ilde eş zamanlı ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Bursa Şube Başkanı Hüseyin Halil, açıklamasında mağduriyetlerini dile getirdi.
Daha önceden TÜRMOB’ da yapılan başkanlar kurulunda bir karar alınmış. Hazine ve maliye bakanlığının her yıl açıkladığı ücretlere göre son yıllarda oranların oldukça düşük olduğu ifade ediliyor. Oda başkanları da yüzde 122’nin altına düşmeyecek şekilde ücret artış önerisini sunmuş, altına düştüğü takdirde de kabul etmeyeceklerini ifade etmişler.
İlk olarak 3 yıl önce artı KDV olan tarifeyi, KDV dâhile getirerek ücretlerine yüzde 18’lik indirim yapıldı. Sonraki yıl yüzde 25 oranında artırılarak enflasyonun 3’te birine denk getirildi. Bu sürecin pandemi dönemine denk gelmiş olması da elleri kolları bağlayan bir durum olmuş.
Son olarak bu yıl da her kesimin birincil beklentisi hak ettiğini alabilmek; geçim derdini hafifletebilmek olduğu gibi bu meslek mensupları da hak ettiklerini alabilmek adına başkanlar kurulunda iktidar kanadına bildirmişler.
Maaş artış oranı şayet beklentilerin altında belirlenirse meslek çalışanlarının ne ofislerini çevirmeye ne de hayatlarını idame ettirmelerine yetmeyeceği dile getirilmesine karşın maliye bakanlığı ücret tarifesini yüzde 85 artış olarak belirledi.
Elbette ki bu kabul edilmeyen bir artış…
Mali müşavirlerin zor durumda olduklarını, ücretlerin yüksek enflasyon nedeniyle yetersiz kaldığını ve bu durumu protesto ettiklerini ifade etti Hüseyin Başkan.
Bu artış, Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesindeki oranların enflasyon karşısında yetersiz kalması ile;
Muhasebe bürolarının sürdürülebilirliğini ve hizmet sunmasını sekteye uğratan bir durum oldu.
***
Gerçekçi olalım; son dönemde yapılan hiçbir artış, kayıpları ve durumu kurtarmıyor. Bu memurundan tutun da çoğu meslek grubu için geçerli.
Ekonomide yaşanan gelişmeler, yüksek enflasyon herkesi zor durumda bırakıyor. Çünkü bunun kazanılan gelirlerde karşılığı yok!
Genel itibariyle değerlendirirsek ne fedakârlık ne de özveriyle çalışma bir ölçüt sayılmıyor artık. Enflasyonun yarattığı tahribatın yükünü sırtlanan o kadar çok insan var ki, her biri, her meslek grubu birer birer sesini duyurmaya; hak mücadelesi vermeye çalışıyor.
Geldiğimiz noktada, kişilerin yaşamsal faaliyetleri gereğince, temel ihtiyaçları dışında her bir harcama lükse kaçıyor. Dolayısıyla standartlar düşüyor. İmtina ettiğimiz birçok ihtiyacımızdan elimizi eteğimizi çekmemiz yaşam kalitelimizi düşürüyor. Yaşam kalitemiz düşünce de sağlığımızı kaybetmeye başlıyoruz hem mental hem de bedensel olarak…
Bunu ülkenin geneline yaydığımızda nasıl bir tablo çıkar karşımıza, bir düşünün…
Mali Müşavirlere dönecek olursak;
Sıkıntıları, aynı zamanda bir işletme yürütüyor olmalarından kaynaklı mağduriyet doğması. Mesleki faaliyetin sürdürülmesi için gerekli giderlerin (personel, kırtasiye, kira, elektrik, akaryakıt, ulaşım, gıda, temizlik, kargo vb.) tamamında meydana gelen ciddi artışlar bütçelerini sarsıyor.
Varlıklarını koruyabilmeleri elbette ki önemli! Başka kişi ve kuruluşların işlemlerini, faaliyetlerini yürütebilmeleri için var olmuş bir meslek grubu. Onlardan verim alabilmek için önce bu meslek çalışanlarının kendi çalışma koşullarının sürdürülebilir olması elzem.
Verdikleri hizmetlerin karşılığında aldıkları ücretler, giderlerini karşılayamaz hale gelmiş durumda. Hem işletmeler hem kamu için ciddi bir görev üstlenen Mali Müşavirlerin hizmetlerinin aksaması demek herkes için bir dizi sorun demek…
Gelinen aşamada beklentiler şu yönde;
Girdi maliyetlerindeki yüksek artışlarla paralel olarak ücret tarifelerinde de orantılı bir artış olmalı.
Yürürlükteki, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesi, günümüz koşullarında verilen hizmetin karşılığı olamıyor ne yazık ki.
Dolayısıyla hizmet kalitesi tehlikeye giriyor…
Bunun önüne geçilmesi için Halil, “Son başkanlar kurulunda sokağa çıkma dâhil her yolu kullanacağımızı söylemiştik. Bu anlamda tepkimizin ilk ayağı. Umarım maliye bakanlığı meslektaşlarımızın meslek yaşamlarındaki erozyonu giderecek kararları bir an önce alır. Ve biz de diğer hak arama eylemlerine girişmek zorunda kalmayız” diyerek de mesajını da vermiş oldu.
Yorumlar
Kalan Karakter: