KALBİR (Kalite Birliği) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karaman, Başkan Yardımcısı Ferudun Baykara, Onursal Başkan Prof. Dr. Erkan Işığıçok ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Uğur Özdeniz, Nöbetçi Gazete’yi ziyaret etti.
Kendilerini, ‘çok küçük ama yüreği büyük bir dernek’ olarak tanımlayan KALBİR, Bursa’ya vefa borcu diyerek yürüttükleri çalışma ve projelerden bahsettiler.
‘Bursa’ adı geçtiğinde her yönüyle ‘kalite kokan bir şehir’ diyemediğimiz gerçeğini yadsımamakla beraber;
Kentimiz; doğasıyla, konumuyla, tarihi zenginlikleriyle, kısacası her yönüyle değerlendirildiğinde kaliteyi hak eden bir şehir olduğu da doğru!
Gelin görün ki,
Büyük şehirlerin sorunları da büyük olur diyerek, 3 milyon nüfuslu Bursa’nın sanayi kenti olması, hava kirliliği, trafiği, çarpık kentleşmesi gibi ufak girişimlerle çözülemeyecek sorunlarından sıklıkla bahsediyoruz.
Ayrıca insanların duyarlılığına bırakılmış sıkıntılar da mevcut. Bugün hala bir üniversitenin binasına/bahçesine ‘çöp atmayınız’ yazıları asılıyorsa, yüz kızartıcı bazı davranışlarımız yerleşmiş demektir.
Bunun yanında, kalite ilke ve standartlarına uymayan, hijyen sıkıntıları olan kurum ve işletmelerin (ruhsatları olsa dahi) tutumları da bu ivmeyi yakalamamıza engel teşkil ediyor. Öğrenemiyoruz ya da öğrendiğimizi özümseyerek uygulayamıyoruz.
Böyle kalıplaşmış ciddi sıkıntılarımız var ne yazık ki…
***
Bu bağlamda KALBİR, “Kalite Şehri Bursa” diyerek neyi hedefliyor?
Öncelikle, 1502 yılında yayımlanan ve bugün, dünyada yayımlanmış ‘İlk Standart’ olduğu kabul edilen KANUN NAME-İ İHTİSAB-I’nın Bursa'da yayımlanmış ve uygulanmış olması da kalite şehri olarak anılmasının çıkış noktası olmuş.
Nasıl ki bazı şehirler, örneğin Manisa şehzadeler şehriyse, Konya evliyalar kenti olarak öne çıkıyorsa, Bursa’nın da kalite şehri olarak anılmasının bir algı oluşturma amacı olduğunu belirttiler. Sadece bu kavramın bile kente ivme kazandıracağı ve hedefe teşvik sağlayacağı inancını taşıyorlar.
Hatta, OSB Başkanları da yazılı ve sözlü ifadelerinde Bursa’yı kalite şehri olarak lanse edecekleri beyanatında bulunmuşlar.
Tabii Bursa’yı böyle bir noktaya taşımak bir derneğin tek başına yapabilecekleriyle mümkün olmayabilir. Dernek olarak KALBİR, kamuoyu oluşturmak, dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak anlamında çalışmalar ve projeler yürütebilir. Kentin ileri gelenlerinin, atılacak adımlara her anlamda gücü yetenlerin, desteği ve atılımı önem arz ediyor.
***
Herhangi bir maddi beklentileri bulunmadan yüzlerce öğrenciye de kalite eğitimleri veren derneğin bir diğer çalışması; Milli Ses Ver Projesi.
Kalite Birliği 2017 yılında yürürlüğe koyduğu bu projeyi şöyle tanımlıyor; "Türkiye'nin kuruluş felsefesi ve kurtuluş reçetesi."
Amaçlanan; mevcut ekonomik sıkıntılara ana sebep olarak görülen sanayileşme, tüketici bilinci ve uygunluk değerlendirme alanındaki olumsuzlukların ortadan kalkması için çözüm önerileri sunmak…
Tüm proje ve çalışmaların detaylarına KALBİR’in sitesinden ulaşabilirsiniz.
Bu proje kapsamında vatandaşa çağrı olarak; "Bayrak solmasın. Bayrak soldurulmasın. Solan bayrak olmasın" diyerek Türk Bayrağı hediye ediyorlar. Özellikle yıpranmış halde asılı bayrak gördüklerinde hemen yeni bir bayrak hediye ettiklerini söyleyen kurul, bugüne kadar 72 binin üzerinde hediyeleşme gerçekleştirmişler.
***
Son olarak;
2023 yılı için planladıkları projelerin duyurusunu önümüzdeki aylarda kamuoyuyla da paylaşacaklarının mesajını verdiler.
Yorumlar
Kalan Karakter: