İnsanların hayat kurtarabilecek, başka hayatlara dokunabilecek yetiye sahip olduklarını biliyoruz. Bunun yollarından bazıları; kan vermek, ilik nakli, organ nakli…
Bir diğer yolu da; ilk yardım.
Hayatında muhakkak acil bir durumla karşı karşıya kalanlarımız olmuştur. Sizlerin veya bir yakınınızın başına herhangi bir kaza gelmiş olabilir. Ya da ansızın bir sağlık sorunu sebebiyle rahatsızlanan birine denk gelebilirsiniz.
İnsanın nasıl müdahale edeceğini bilmediği durumlarda ve üzerine olayın şoku da eklenince eli ayağına dolaşabiliyor. Böyle anlarda önemli olan, öncelikli olarak soğukkanlılığı korumaktır. Çünkü sizin soğukkanlılığınız, yanınızdaki müdahaleye ihtiyaç duyan kişi için de hayati önem arz eder.
***
Her yıl eylül ayının ikinci cumartesi günü “Dünya İlk Yardım Günü” olarak kutlanıyor.
İlk yardımın hayat kurtarmadaki önemi konusunda farkındalığı artırmak için tüm dünyada kutlanan bu günün teması, “Yaşam Boyu İlk Yardım Öğren” olarak belirlenmiş.
Bu sebeple her insanın -belli bir yaşa eriştiğinde- öğrenmesi, edinmesi gereken donanımlardan biridir ilk yardım eğitimi.
Şimdi biz sokağa çıksak ve karşılaştığımız insanlara ilk yardım müdahalesi hakkında ne bildiklerini sorsak, sizce kaç kişi yeterli bilgiye sahip olduğunu söyleyebilir bize?
Halbuki günlük hayatın her alanında; sokakta, trafikte, evde, işte, okulda her an başımıza ne geleceğini bilemeyiz.
Üstelik istatistiklere göre, ölümlü kazaların yüzde 25’i evlerde gerçekleşiyor.
Düşme, yaralanma, kırıklar, boğulma, zehirlenme gibi beklenmedik kazalarda ilk yardım bilmenin hayat kurtarabilecek öneme sahip olduğunu bilmeliyiz.
***
Örneğin; evde bir yakınınız bayıldı ve ciddi bir rahatsızlık geçiriyor olabilir. Hemen ambulansı aradınız. Fakat evinize ulaşması zaman alacak. İşte bu noktada doğru müdahalelerle, karşılaşılabilecek riskleri ortadan kaldırabilmeniz mümkün.
Mesela, solunum veya kalp atışı durduktan sonra, 5’inci dakikadan itibaren kalıcı beyin hasarı başlıyor. Bunun bilincinde olarak ilk yardım uyguladığınızda sağ kalma ve beyin fonksiyonlarının etkilenmemesi oranı ciddi ölçüde artıyor.
Kızılay bu konuda ne yapıyor?
Sertifikalı ve bilgilendirici eğitimler veriyor.
Teması; “Sen de yaşam boyu ilk yardım öğren”
Amaç; her evde en az 1 ilk yardımcı olması.
Bu hedefle, 28 ilde 35 İlk Yardım Eğitim Merkezi ile ilk yardım bilincini yayarak eğitim çalışmalarına devam ediyor.
Hem öğrencilere hem de öğretmenlere yönelik Güvenli Davranış ve İlk Yardım Eğitimi el kitabı ile animasyonlar geliştiren Kızılay, bugüne kadar 236 bin 999 kişiye sertifikalı ilk yardım eğitimi, 587 bin 702 kişiye yüz yüze bilgilendirme eğitimleri sağladı.
Kızılay Bursa Şube Başkanı Prof. Dr. Murat TUTANÇ, ilk yardımın önemine ilişkin olarak da şu çağrıda bulunuyor;
“Dünya İlk Yardım Günü, vatandaşlarımıza ilk yardım farkındalığı kazandırması açısından oldukça önemli bir gün. Gün içerisinde önlenebilir nedenlere bağlı olarak gelişen ve kötü sonuçlanabilen kazalar yaşayabiliyoruz. Ancak aldığımız ilk yardım eğitimiyle bu kazaların önüne geçebiliriz. Bu vesileyle tüm vatandaşlarımızı Kızılayımızın İlk Yardım Merkezlerine bekliyoruz.”
Yorumlar
Kalan Karakter: