Cumhuriyet tarihinin en büyük ‘Sosyal Konut Projesi’ olarak ifade edilen projeye başvuru sayısı 8 milyonu aşmış bulunuyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un geçtiğimiz günlerde açıkladığına göre projeye yapılan 8 milyon başvurunun, 5 milyon 135 bin 324’ü geçerli. Genç başvuru sayısı da 2 milyon 30 bin 277. En çok başvurunun yapıldığı il ise İstanbul.
***
Orta gelirliler için başlatılan bu projenin şartlarına uyum sağlamak için gerçek manada (alt veya üst) orta gelirli olmak gerekir; şayet ülkemizde ‘orta gelirli’ sayılabilecek bir tabaka kaldığını düşünen var mı bilmiyorum…
Asgari ücretin, açlık sınırının (7 bin 245 TL) altında kaldığını göz önünde bulundurarak değerlendirelim bu durumu lütfen. Çoğunluk başvuru şartlarına uyuyor olsa da ödeme noktasında zorluklar yaşayabilecekleri öngörülüyor…
Yine de insanlar, konut/arsa/işyeri sahibi olmak için bu projeyi bir umut kapısı olarak gördüklerinden epey başvuruda bulunmuş. Başka bir yol olmadığını düşünürsek bir bakıma hak vermiyor da değilim…
31 Ekim’de konut başvurularının bittiğini hatırlatalım. Bursa’da proje kapsamında 13 ilçede toplamda 8 bin 500 konut sayısı geçiyordu.
7 Kasım’a kadar olan arsa ve iş yeri başvuruları da yeni bilgiye göre 15 Kasım’a kadar uzatıldı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ eliyle gerçekleştirilecek olan proje kapsamında “İlk Evim, İlk İş Yerim Tanıtım TIR''ı il il gezerek projenin detaylarını anlatıyor. Sanal gerçeklik gözlüğünü takıp TOKİ'nin yapacağı evlerin içini görme fırsatı buluyorlar. Bu tanıtım TIR'ı dün de Şehreküstü’ndeydi. Uzmanlar, Bursalı vatandaşların sorularını yanıtlamak için akşam 20:00’da kadar bölgede bulundu.
***
Ev için başvuru yapanlar, arsa ve iş yeri için de başvuru yapabiliyor. Her ikisinden biri çıkması halinde tercih hakkını birinden yana kullanmak durumunda kalınacak.
7 Kasım’dan itibaren ilk çekilişler başlayacak. Ayın 31’ine kadar yurt genelinde kura çekimleri devam edecek.
Bursa özelinde çekilişler, Tofaş Spor Salonunda yapılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından net tarih için bilgi bekleniyor.
Bursa’da 13 bin arsa olmakla beraber yerleri; Merkez ilçe, Büyükorhan, Gemlik, Harmancık, Keles, Orhaneli ve Orhangazi’de…
Arsa için başvurularda aylık hane gelirinin 16 bin TL altı olması şartı aranıyor. İş yerleri için böyle bir şart yok. Sadece faaliyet belgesi isteniyor. Ustalık belgesi olanlar başvurabiliyor.
Merkezde ikamet edenler diledikleri ilçe için arsa başvurusu yapma hakkına sahipler. İlçelerde ikamet eden ya da ilçelere kayıtlı olan vatandaşlar da bulundukları ilçe içerisinde arsa projesine başvuru yapabilecekler.
Arsa başvuru şartları:
Taksitler, peşinat tutarı yatırıldıktan 1 yıl sonra başlamak üzere, yıllık taksitler halinde 9 yılda 9 eşit taksitle veya aylık ya da yıllık sözleşme tiplerinden sadece biri tercih edilecek.
2 sene içinde ev yapma zorunlu bulunuyor.
Müstakil arsa; 350 metrekare ile 500 metrekare arasında değişen, 1 adet en fazla Brüt 150,00 metrekare konut yapmaya müsait arsa.
Müşterek arsa; yüzölçümü değişiklik gösteren, plan yapılaşma koşullarına göre toplu yapı yapmaya müsait, birden fazla hissedarı olan arsa şeklinde…
***
İşyeri başvuru şartları da şu şekilde;
Projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olmak veya o il sınırlarında faaliyette bulunuyor olmak,
Başvuru tarihi itibari ile 18 yaşını doldurmuş olmak,
Ustalık belgesi, işyeri açma belgesi, ilgili oda kayıt belgesi, vergi levhası ve e-ticaret yapıldığına dair bilgileri gösterir belgelerden birine sahip olmak,
Kendisinin, eşinin ve 18 yaşından küçük çocukları mülkiyetinde işyeri olmaması,
Başvuru bedeli; 2 bin TL.
Yorumlar
Kalan Karakter: