Vatandaşın alım gücü her geçen gün düşüyor. Diğer yandan zam haberleri art arda gelmeye devam ediyor.
Ekmek fiyatı 2022 yılında zam üstüne zam gördü. Gider maliyetlerinin artması nedeniyle ekmeğin fiyatı; ham maddeye erişim, nakliyat, dükkân kirasına bağlı olarak il ve ilçelere göre farklılık gösteriyor.
Bazı marketlerde kalitesine göre de fiyat farkı olabiliyor. Vatandaş bütçesine en uygun olanını tercih etmek durumunda kalıyor.
Şu an Bursa’da 200-210 gram ekmeğin fiyatı 5 TL’ye yükseldi.
4 kişilik bir ailede, günde 4 ekmeğin tüketildiğini düşünürsek, sadece ekmeğe ödenecek ücret aylık 600 TL’yi buluyor. Diğer mutfak giderlerini hesap etmeye elim varmadı…
***
Fakat umut verici şeyler de yaşanmıyor değil…
Bursa'da 400 gram ekmeği 3 yıldır 1 TL’ye satan Kestel Belediyesi, ülkenin en ucuz ekmeğini satan belediye olarak nam salmıştı.
Ve bu durumu sürdürebilmek için kendi buğdayını ekerek kendi ununu elde etmeye karar verdi.
Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır, Ak Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Süleyman Çelik, , Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Fevzi Çakmak, mahalle muhtarları, Kestelli vatandaşlar ve basın mensuplarının katıldığı etkinlikte;
Ağlaşan Mahallesinde, bin dönümlük arazide ilk buğday tohumu toprakla buluşturuldu.
Gönül Belediyeciliği anlayışını ön planda tutmaya çalışan Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır, maliyetlerin artmasıyla fırıncı esnafıyla aralarının açıldığını, dolayısıyla yapılan istişareler sonucu kendi buğdaylarını ekme fikrinin ortaya çıktığını ifade etti. Bu hesaba göre, buğday ve un maliyetleri 3'te 1 oranında azalacağı söyleniyor.
***
Aynı zamanda daha bilinçli bir tarım amaçlanıyor. Bu bağlamda teknolojinin de tarıma yavaş yavaş kazandırılması gerekiyor. Örneğin artık son teknoloji olarak tarımda tercih edilen bir drone ve toprak analiz cihazı kazandırılmış çiftçiye. Önceden çiftçi, toprağının kalitesini ölçmek için laboratuvara götürüyor ve 1-2 haftada sonuçlara ulaşıyordu. Bu analiz cihazıyla 10 dakikada sonuca ulaşabiliyor. Doğru gübre kullanımı da çevre kirliliği açısından önemli. Bu anlamda çeşitli adımlar atıldığı ifade ediliyor.
Tabii bu durum fırıncı esnafın hoşuna gider mi bilinmez lâkin merak ettiğim nokta şu;
Bu ucuz ekmeğe herkes ulaşabiliyor mu? Sonuçta ‘1 TL’ demek fazlasıyla rağbet olacak demek. İnsanlar ekmek kuyruğuna girip uzun süreler beklemek durumunda kalabilir. Sıra kendilerine geldiğinde ekmeğin tükenme ihtimali nedir?
***
Son olarak…
“Belediyeciliği bıraktınız buğday ekiyorsunuz, başka şeyler yapıyorsunuz” diye eleştiriler alan Başkan Tanır, özellikle muhalefetin geçmişte, bu anlamda en güzel örneklere imza atan belediyeler olduğunu fakat artık devam ettiremediklerinin de altını çizdi.
Göreve geldiklerinde seçim beyannamesine vermiş oldukları sözlerden birinin ekmeği ucuzlatmak olduğunu hatırlatan Tanır, “Malumunuz pandemiden çıkarken öncelikle sosyal yardımlar her defasından daha fazla bir şekilde öne çıktı. Gönül belediyeciliği kapsamında zaten ön planda olan bu çalışmalarımız bugün tohumu ilk defa toprakla buluşturduğumuz etkinlikler farklı bir zincirin halkasını eklemek suretiyle Kestelimizle buluşuyor. Farklı bölgelerde ektiğimiz buğdaylar ile kendi unumuzu üreteceğiz. Bununla da kalmayacağız. Önümüzdeki sene bu hedefi yükseltmek suretiyle elde edeceğimiz daha fazla buğdayı fırıncı esnafıyla daha ekonomik sağlamak şartıyla fırıncı esnafımızdaki ekmeğin de rakamının aşağıya düşmesi hedeflerimiz arasında” diyerek çıtayı yükseltti.
Darısı diğer belediyelerin; haliyle bütün vatandaşların başına...
Yorumlar
Kalan Karakter: