Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kabine Toplantısının ardından yüksek kira ve konut fiyatlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunmuştu.
Vatandaşları sıkıntıya sokmayacaklarını söyleyen Kurum, yapılan projelerle kirada da konut fiyatlarında da gerileme olacağını, öte yandan detaylarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından eylülde açıklanacağı ‘Sosyal Konut Projesi’ ile ilgili mesajlar vermişti.
Erdoğan’ın, ‘Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi’ olarak iddia ettiği proje için vatandaşın kira öder gibi ev sahibi olacağını, bu projeyle birlikte ev kiralarının düşeceğini ifade etti.
***
Ben de İMSİAD (İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği) Başkanı Mustafa Andıç’tan bu konuyla ilgili görüş aldım.
Ülke genelinde 150 bin kadar konut yapımından bahsediliyor. Andıç’a göre, proje yeni bir TOKİ satış mantığı çerçevesinde yapılacak. Ekonomik koşullar değerlendirildiğinde vatandaş yoğun talep gösterecek.
Şehit yakınları, gaziler ve emeklilere özel kontenjan ayrılacak, ilk defa ev sahibi olacakların da kota sahibi olacağı bu projede muhakkak belli şartlar konulacak müracaat edebilmek için. Belirlenen şartlara uyanlar arasından da bir kısım ulaşabilecek bu fırsata.
Geçmişteki gibi lüks konut üretimine yönelmenin çok mantıklı olmadığını söyleyen Andıç, “Kamunun daha çok dar gelirli için sosyal konut üreten tarafta olması lazım. Ve özel sektörle de rekabet eder pozisyonda olmaması gerek. İçinde bulunduğumuz ekonomik koşullar nedeniyle kamu üretip uygun kiralama yapabilmeli. O şartlarda dahi belki daire alamayacak insanlar olabilir. İnsanlar açıkta kalmamalı. Bu yüzden, insanların kendilerini toparlayabilmesi için (uzun müddetli olmadan) belli bir süre için kiralamayı da düşünmeli devletimiz” dedi.
***
Ayrıca Andıç, konuyla alakalı iki noktaya değindi…
Birincisi; daha önce açıklanan, şehir çeperlerinde kamuya ait arazilerin imar ve alt yapı çalışması yapılıp uzun vadeli ödeme seçeneği ile vatandaşa kendi evini yapması için arsa arzında bulunulacağıydı. Bununla alakalı olumlu düşündüklerini ifade eden Andıç, “Arsa sorunu şehirde ve ülkede var aslında. Arsa stoğu, imar stoğu azalıyor. Azaldığı için de bir senede fiyatları ikiye üçe katlanıyor. Bu da gayrimenkul fiyatlarının anormal derecede artmasına sebep oluyor. Aslına bakarsanız yüzde 15-20’lerde olması gereken bir arsa payı şehrimizde neredeyse yüzde 50 ve üzeri. Yani devletin arsa üretmesini son derece mantıklı buluyoruz” şeklinde açıkladı.
“Müteahhitlik sektörü için de arsa arzında bulunulmalı”
İkincisi ise; sadece vatandaş için değil, müteahhitlik sektörü için de arsa arzında bulunulması gerektiği. Nasıl olabilir bu?
Andıç, taleplerinin şu yönde olduğunu belirtiyor; “Özellikle yerleşim bölgeleri içinde ya da yerleşim bölgelerine yakın kamu arazilerinde, müteahhitlik sektörüne sınıfına göre, uygun fiyatlarla ve ödeme koşullarıyla bir arsa arzında bulunabilir. Yani özel sektör de vatandaş için ekonomik konut üretebilir ama burada en önemli girdisi ham maddesi olan arsa bedelinin düşürülmesi lazım. Nasıl direkt vatandaşa uygun arsa devlet tarafından sunulacaksa biz bunun müteahhitlik sektörüne de sunulması gerektiğini düşünüyoruz. Bu iklim değişmezse, yatırımlar azalmaya devam edecek, ediyor. Dolayısıyla üretim azalıyor. Üretim azaldığı ve arsa olmadığı için; diğer yandan enflasyona bağlı artan fiyatlar sebebiyle konut fiyatları inanılmaz derecede yükseldi. Bu şartlarda dar gelirlinin artık ev sahibi olma şansları hiçbir şekilde kalmıyor.”
***
Bu sebeple alım gücü azalan vatandaş bu sefer kiralık dairelere yöneliyor. Fakat kira fiyatları da ortada. Yani durum iyice sıkıntılı hale geliyor.
Peki ne yapmak lazım diye soruyoruz doğal olarak?
“Evet, ekonomik konut üretmek lazım, çok doğru. Ama sadece bunun devlet eliyle olmaması lazım. Müteahhitlik sektörü bu işi yapabilecek bilgi birikimine, teknik kadroya, alt yapıya, her şeye sahip. Dolayısıyla bu iş gücünü kullanmak lazım. Ayrıca en üst noktada 2.2 milyon çalışanı olan bir inşaat sektörü, bugün 1 milyon 750 bin çalışanda. Yani 500 bin işten çıkarılma olmuş. Şimdi bu sektör daralırsa başka sıkıntılar doğacak. O yüzden sadece vatandaşa yönelik ve devlet eliyle konut üretmek yeterli olmayacaktır. Doğru da olmayacaktır. Burada arsa anlamında özel sektörü de desteklemek gerek” diyor Andıç.
Eylül’de detayları öğreneceğiz. Bakalım bu proje ne oranda faydalı ve başarılı olacak, zaman gösterecek.
Kira fiyatlarının artışları ile ilgili görüştüğümüz detaylara da bir başka yazımda ayrıca değineceğim…
Yorumlar
Kalan Karakter: