İYİ Parti Bursa İl Başkanlığı, 22 Eylül’de Genel Başkan Meral Akşener’in de katılacağı ‘Bursa İş Dünyası Büyük Buluşması’ tanıtım programı için basın toplantısı düzenledi.
İş İnsanları Komisyonunun çalışmaları kapsamında; iş dünyasına dair sorunların ele alındığı toplantının ana başlığı; ‘İş insanlarımız sahipsiz bırakıldı’ idi.
Önümüzdeki hafta Genel Başkan Meral Akşener’in de katılımıyla gerçekleştirilecek olan etkinlikte partinin ‘Ekonomide Kurtuluş Planı’nın açıklanacağı duyuruldu.
***
Gündem, ülkenin içinde bulunduğu sıkıntılı süreç ve ekonomik koşulların zorluğu etrafında dönüp duruyor.
“Yakın bir gelecekte yaşanacağına inandığımız kaçınılmaz değişimle birlikte, basın ve medyaya ilişkin sorunlara ve tabii ki siz değerli basın emekçilerine dair yaşanan, maddi manevi sıkıntılara da ‘köklü çözümler’ bulunacağına eminiz” diyerek sözlerine başladı İl Başkanı Selçuk Türkoğlu…
Türkoğlu’nun, iktidarın “Dünyada da iyi gitmiyor” şeklindeki yaklaşımına vurgu yapması konusuna değinmek istiyorum.
Hatta dünyada iyi gitmezken Türkiye’de her şeyin yolunda olduğu, ekonomik bir sıkıntı yaşanmadığı, ülke kıyaslamalarında hangi sıraya koyacaklarını şaşırdıkları bir ülkeden bahsediliyor. Fakat biz hangi ükeden bahsedildiğine anlam veremiyoruz.
Ülkemizin, ekonomik anlamda refah düzeyini yaşadığı bir süreçten geçtiğini dile getiren ve geçim sıkıntısı çeken dar gelirli vatandaşa çeşitli akıllar veren siyasilerin bu tarz söylemleriyle sık sık karşılaşıyoruz.
Dünya ile kıyaslama konusunda da, dünkü ‘Sürdürülebilir kalkınma ve yeşil ekonomi’ başlıklı yazımda Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın da Almanya’da karşılaştığı; “Bu kışı Türkiye’de geçirelim” sözlerini paylaşmasıyla ilgili yazmıştım.
Dünyada yaşanan iklim değişikliği, pandemi ve savaşla birlikte gelen ekonomik enerji, gıda krizi neticesinde global anlamda sıkıntılar yaşıyoruz.
‘Dünyada da iyi gitmiyor’ demek, herkesin kendi derdiyle teselli bulması demek oluyor.
Ayrıca Türkoğlu da “Dünyanın hiç bir ülkesinde hatta Patagonya’da bile yüzde 500’leri aşan zamlar, yüzde 400’leri aşan enflasyon, yüzde 300’leri aşan kur artışları, yoksulluk, yolsuzluk, yasaklar falan olmuyor. Bu bize özgü ve mutlak surette de ‘kötü yönetilmemizle ilgili’ bir büyük sorun” diyerek yaratılmaya çalışılan bu algının altını çizmiş oluyor.
***
Sanayici ve iş insanları sahipsiz mi bırakıldı?
Hemen hemen her sektörde yaşanan sıkıntılar, önünü görememe ve gelecek kaygısının yarattığı umutsuzluk günden güne artıyor.
İYİ Parti Bursa İl Teşkilatı bünyesinde pek çok konuda ihtisas komisyonları oluşturmuş. Sanayici ve iş insanlarına yapılan ziyaretler ve görüş alış verişleri sonunda ulaştıkları verilere göre;
Mevcut durum önceki senelerle kıyaslandığında Bursa’nın ihracatında yaşanan duraklama, işsizlik oranları, mevcut sanayi üretiminin yüzde 55’inin plansız sanayi alanlarında olduğu, kurulan şirketlerin yanında kapananların sayısının azımsanamayacağı paylaşıldı.
Yani genel durum gösteriyor ki, sanayiciler ve iş dünyası için de durum pek iç açıcı değil…
Üretim, istihda, yatırım… Sanayicinin olmazsa olmazları.
Geçen yıla göre doğalgazda maliyet yüzde 500’ü aştı. Elektrikte de artış yüzde 300’lerde. Servis ve yemek maliyetleri yüzde 220 oranında katlandı.
***
Peki bu durumda üretim yapmak ve malını satmak isteyen sanayi ne yapacak, diye soran Türkoğlu, yapılabilecek seçenekleri şöyle sıralıyor;
Ya sattığı mala yüzde 30 veya yüzde 40 zam daha yaparak üretim yapmaya devam edecek.
Ya fabrikasındaki çalışan sayısını indirecek.
Ya da zam yapmak veya işçi çıkarmak istemiyorsa, yüzde 30-40 faiz oranında kredi kullanarak, üretimini sürdürmek zorunda kalacak.
Çünkü, başka şansı yok!
Sürekli nasıl büyüdüğümüzden bahsedenlerin yanında bir de sektörün içindeki insanları gerçeği tümüyle görmek mümkün.
Türkoğlu özetle; sanayici ve iş insanlarının da asgari ücretli, emekli, işçi, çiftçi, esnaf ve memurlar gibi ‘yalnız’ ve ‘sahipsiz’ bırakıldığını söylüyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: