Son 100 yılın en büyük projesi olarak adlandırılan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün detaylarını duyurduğu sosyal konut projesinin başvuruları dün itibariyle başladı. Ekim sonuna kadar da devam edecek.
Her ne kadar inanmasam da dar gelirli vatandaşları ev sahibi yapma hedefiyle oluşturulan projede isteyenler arsa için de başvurarak kendi evini yapabilecekler.
Başvurular e-devlet üzerinden kimlik numarasının son hanesine göre gerçekleşiyor.
Detayların açıklanmasının hemen ardından bankaların önünde kuyruklar oluşmaya başladı. Tabii iş sadece şartlara uymak ve başvurmakla bitmiyor. Yeterince şansı olanlar, başvuranlar arasından çekilecek kurada birbirleriyle yarışacak.
Başvuru yoğunluğu elbette beklenilen bir durumdu. Ülke genelindeki satılık ev fiyatları almış başını gidiyordu. Yıllarca kira ödeyen vatandaş, bari kira öder gibi ev sahibi olayım diye düşünüyor.
Bu projede 2+1 evlerin fiyatı 608 bin TL, 3+1 dairelerin fiyatı ise 851 bin TL olacak.
Vatandaşın ödeyeceği taksit tutarı 2+1 için aylık 2 bin 280 TL; 3+1 için de 3 bin 187 TL şeklinde planlanmış.
***
Yaklaşık 900 milyar TL değerindeki proje kapsamında Bursa’da 8 bin 650 konut inşa edilecek.
Nilüfer’e bin 400, Gürsu’ya 360, Kestel’e 750, İnegöl’e 480, Karacabey’e 4 bin 316, Orhangazi’ye 150, Mustafakemalpaşa’ya 400, Büyükorhan’a 96, Harmancık’a 150, Orhaneli’ye 268, Yenişehir’e 140, Keles’e 140 konut yapılacak.
Yani 17 ilçesi bulunan Bursa’nın seçilmiş 12 ilçesine konut yapılacak. Burada durup bir düşünüyoruz seçilen bölgeler neye göre belirlendi diye...
Bu projeyle beraber akılda bir sürü soru işareti uçuşuyor…
Mesela, 250 bin konutun yapımına bir kerede başlanabilecek mi, başlansa da maliyeti nasıl temin edilecek? Artan inşaat malzeme fiyatlarını da düşünürsek altından nasıl kalkılacağı, bunun vatandaşa geri dönüşünün nasıl olacağı büyük bir muamma.
Meseleye Bursa açısından bakarsak, kente yapılacak 8 bin 650 konut için belirlenen bölgeler alt ve üst yapılarıyla, çevresiyle, trafiğe etkisiyle planlı bir kentleşme örneği sergileyebilecek mi?
(Ne de olsa önümüzde Doğanbey TOKİ Konutları gibi hafızalara kazınmış kötü bir örnek var.)
Diğer bir mesele ise, 81 ilde hayata geçirilecek bu projede en fazla konut İstanbul’da yapılacak; yani beklenen depremin merkezinde. 5 katı geçmeyeceği söylenen binalarda yatay mimari tercih edileceği, çevre dostu yapı malzemelerinin kullanılacağı, enerji verimliliğine ve yenilenebilir enerji sistemlerine uyumlu konutlar inşa edileceği söylenenler arasında.
Ayrıca, konutların 2 yıla kadar teslim edileceği söyleniyor. Gönül inanmak istiyor ama akıl bambaşka şeyler fısıldayıp duruyor.
Toplam hane gelirinin yüzde 30’unu aşmayacak şekilde 240 aya varan vadelerle ev sahibi olmak dışında başka seçeneği olmayan insanlar için iyi bir fırsat olarak görülebilir.
Lakin, adı üstünde dar gelirli (mesela asgari ücretle çalışan) vatandaşın her ay maaşının yarısını yatıracağı, bunun dışında ev kirası, faturaları, mutfak masrafı, çocuk varsa onun giderleri derken evdeki hesap çarşıya uymayacak gibi görünüyor. Üstelik konuta verecekleri peşinat için (kenarda parası yoksa) kredi de çekerse, üstüne her ay kredi taksit ödemesi eklenecek...
Sonra da projeye ‘dar gelirli vatandaş’ için denecek...
Hayatta insanın başına ne geleceğini kestiremediğimiz, yarınımızın dahi garantisi olmadığı şu hayatta, 20 sene gibi bir süre boyunca bu külfeti yüklenmek, büyük bir belirsizliğin içine kendini atmak gibi geliyor.
Sanırım bu noktada herkesin şaşırmaya ihtiyacı var!
***
Projeye ilişkin genel şartlara bakacak olursak;
Öncelikle, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un da dediği gibi “evi olanlar başvurmasın.”
Her haneden tek başvuru olması kaydıyla;
250 bin konutun bir kısmı için gençlere, şehit yakınlarına, emeklilere, engellilere özel kontenjan ayrılacak. Genç kategorisi de 18-30 yaş arasını kapsıyor.
İstanbul’da hane geliri 18 bin liranın, diğer illerde 16 bin liranın altında olanlar; yani yoksulluk sınırının altında olanlar başvuruda bulunabilecek.
Proje ili sınırları içerisinde en az 1 yıl ikamet etmiş olmak da şartlar arasında…
Yorumlar
Kalan Karakter: