Bursa Osmangazi ilçesi sınırları içindeki Kükürtlü Mahallesi, 10 bin nüfuslu nezih bir mahalle. Nüfusunun yüzde 60’ı altmış beş yaş üstü yurttaşlardan oluşuyor.
Mahalle sakinlerinden gelen şikâyetler çoğaldı. Liste yapsak buradan Bursa Büyükşehir Belediyesine ve UKOME’ye yol olur.
Israrla “Lütfen sesimizi duyur” diyorlar.
“Vatandaşın hayatını kolaylaştırmayacaksa UKOME ne işe yarar?” diye soruyorlar.
“Ambulans geldiğinde sokağımıza girebilmek için bütün caddeyi boydan boya geçmek zorunda kalıyor, hastalarımız zamanla yarışırken olacak iş mi bu?” diyorlar.
“Evimize gitmek için bütün mahalleyi dolaşmak zorunda kalıyoruz” diye yakınıyorlar.
“Araç gürültüsünden, egzoz kokusundan yıldık!” şikâyetini dile getiriyorlar.
Şikâyetlerin muhatabı Büyükşehir Belediyesine bağlı Ulaşım Koordinasyon Merkezi kısa adıyla UKOME çoğu zaman bu şikâyetlere sağır kaldığından, duyduğu zamanlar ise akıl dışı çözümler ürettiğinden kendini sahipsiz hisseden mahalle halkı, arzuhâlini bugün şehrimizde olacak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a buradan iletmemi talep etti.
Çünkü biliyorlar ki bir tek o, görevini iyi yapmayana müdahale edebilir.
Çünkü biliyorlar ki Bursa iyiden iyiye sahipsiz kaldı, şehrin onlarca çok büyük sorunundan sadece biri olan bir sorunu ancak o çözebilir.
Kısa bir tarihçe vereyim.
Mahallenin tam ortasından geçen Çelik Palas’tan başlayıp Zübeyde Hanım Caddesi’nde sona eren Kükürtlü Caddesi 1995 yılında bölünmüş yol hâline getirildi.
Değerli büyüğümüz Erdem Saker’in Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve merhum Erhan Keleşoğlu’nun Osmangazi ilçesinin ilk Belediye Başkanı olduğu dönemdi bu. Aklımda yanlış kalmamışsa o dönemde Başbakan olan merhum Mesut Yılmaz açılışı gerçekleştirmişti.
Cadde trafiği çift yönlü olup sağa veya sola dönüşler için 6 veya 7 noktada refüj açıktı.
2000’li yıllara gelindiğinde bu dönüş noktaları yavaş yavaş kapatılmaya başlandı ve 24 yıl içinde yazboz tahtasına dönen yaklaşık 2 kilometrelik caddenin trafiği 2023’ün sonlarına doğru yalnızca üç dönüş noktasına mahkûm edildi.
Üç dediysem de üçü de tam değil. Anlatayım:
Biri Çelik Palas’tan Zübeyde Hanım Caddesi’ne gidiş yönünde sola dönüşü yasak olan, mahalle halkının “Çeçen Market lambaları” diye adlandırdığı nokta ki bu noktada ille dönülecekse önce sağa inip Ertürk Sokak’tan tekrar yukarı bir U çizmesi gerekiyor; diğeri tersi istikametten gelişte sola dönüşü yasak olan zaten sağa dönüşü de olmayan Süleyman Çelebi Camisi önündeki nokta, sonuncusu ise eski Çocuk Hastanesi’ne çıkan Park Sokak ile karşısındaki 6. Kısa Sokak. İşte bu nokta koskoca mahallenin ortasında sağa sola dönüşün yapılabildiği tek nokta. İnsanlar evine gitmek için sadece caddeyi değil mahalleyi boydan boya geçmek zorunda kalıyor.
Araçlar su değil benzin, mazot yakıyor. Bu hayat pahalılığında yazık değil mi fazladan yakıt israfına yol açmaya? Kaldı ki yarattığı çevre kirliliğini söylemeye gerek bile yok.
Ayrıca çok haklı ve çok önemli bir şikâyetleri var. Ambulans geldiğinde dönecek yer bulamadığı için hastalar zaman kaybediyor. Başına gelmeyen bilemez. Biraz empati yapın lütfen. Bırakın dünyayı Türkiye’nin hangi büyük şehrinde ve büyük semtlerinde böyle medeniyetten uzak bir trafik uygulaması var?
İki milyon merkez nüfuslu şehir her sabah ve akşam şehrin doğusuyla batısı arasında yer değiştirirken oluşan trafik yükünü azaltmak için Kükürtlü’yü, Mudanya Caddesi’ne zorla alternatif kılmayı akıl edenlerin esas amacı nedir?
Trafik lambası uygulamasını da gereksiz görmüş UKOME hazretleri.
Caddede dört noktada trafik lambası var ve biri okul önü olduğu için bas geç şeklinde.
Kükürtlü halkı, refüjün dönüşlere kapatılan kısımlarının tekrar açılmasını, buralara trafik lambası konulmasını, hız yapan araçlar için gerekirse hız kesici ve caddenin başlangıcındaki “radar” yazılı trafik tabelasına uygun şekilde radar uygulamasına geçilmesini istiyor.
Madem bu cadde alternatif kılındı, burayı kullanacak sürücü de bilmeli ki bu caddeyi kullanırsa 6 veya 7 noktadan trafik lambasına rastlayacak çünkü mahalle halkı eskisi gibi evine gitmek için sağa veya sola dönüş yapacak.
Bölmek çözüm değil! Bunu birileri UKOME’ye anlatmalı.
Kükürtlü sakinleri de bunu yapabilecek tek ismin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu düşünüyor.
Kükürtlü Mahallesi sakinlerinin sandığa giderken neleri dikkate alacağını da yarın anlatacağım.
Yorumlar
Kalan Karakter: