‘Kentsel dönüşüm’ dediğimizde, yapının bulunduğu bölgeye göre alt yapısından tutun da tüm çevre düzenlemelerini de kapsayan bir sistem bütünü olarak düşünmek gerek.
Yani sadece yapıların dönüştürüldüğü bir ‘kentsel yenilemeyle’ daha çok yoğunluk artırılarak birtakım sıkıntıları da beraberinde getirecek bir yapılaşmadan söz etmek yanlış veya eksik olur.
Dönüşümün, oraya gelecek olan nüfusun eğitim, otopark, yeşil alan, sağlık, park-bahçe, yol, ulaşım gibi bütün temel sorunlarının çözümüyle mümkün olduğunu; tüm bunların yanında aslında insanı da dönüştürdüğü gerçeğini vurgulamak gerekir.
Dolayısıyla birçok proje bu kriterlerde beklentiyi karşılamazken, yarattığı sorunlarla beraber sınıfta kaldı.
Dönüşüme bakış açıları, geçmişte yapılmış bu kötü örnekler sebebiyle de biraz değişti. ‘Kentsel dönüşüm’ denildiğinde bir durup düşünür ve şüpheyle yaklaşır hale geldik.
***
Yapı kalitesi ve çevre bakımından kentimizde dönüşüme ihtiyaç duyan bölge çok. Yıldırım ve Çarşamba bölgesi akla ilk gelenlerden. Örneklerden biri de 1050 Konutlar idi. 2010 yılında riskli bölge ilan edilmişti burası.
Yılan hikayesine dönen dönüşüm serüveni, 3 yıla yakın süren emeklerin sonucunda nihayete erecek gibi görünüyor.
Bu süreçte, İMSİAD ve Akpınar Kentsel Dönüşüm Sosyal Dayanışma Derneği, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı ziyaret etti.
Vatandaşa ait olduğu gibi hazineye ait alanlar da vardı. Çalışma tamamlandıktan sonra tüm akademik oda başkanlarına proje anlatılıp öneriler alındı. Akabinde milletvekilleriyle görüşülüp bilgi verildi.
Sonuç olarak, TOKİ’nin önerdiği proje kabul olmadı. Bursa Büyükşehir Belediyesinin hazırladığı proje, plan değişikliğiyle 4 Kasım tarihi ile askından inmiş oldu.
422 dönüm alanda, 2290 konutun dönüşüme gireceği projeye baktığımızda, tamamen bir kentsel dönüşüm örneğinden ziyade parsel parsel, konut odaklı bir dönüşüm demek daha doğru olacaktır.
Bodrum, zemin kat harici 7 kat çıkılacak binalarda yangın merdivenleri ve asansörler olacak. Yeşil alanlara dokunulmayacak. Yoğun bir donatı alanı olmadan otoparklar yapılacak.
***
Tam bir ideal kentsel dönüşümün mümkün olmadığını vurgulayan İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç, şartlar çerçevesinde en iyisini yapmayı ve bu projeyle örnek olmayı hedeflediklerini söyledi.
Örnek olmanın yanı sıra, geçmişte yapılan hatalardan ders alınarak hareket edildiği ve edileceği havası var bu projede. Bölge sakinlerini bilgilendirmek görevini üstlenirken, firmalar ile de uyumlu çalışılacağı; yol haritasının bölge sakinleri ile paylaşıldığı bilgisi veriliyor. Anlaşmalar da her iki tarafın hakkını gözetecek şekilde yürütülecek.
Bu noktada bölge sakinlerine de bir mesaj veriliyor; abartılı taleplerde bulunmamaları konusunda. Zaten dairelerin dönüşümden sonra değer kazanacağı belirtiliyor.
Bu arada İMSİAD, merkezden gönderilecek bir firmanın ‘dönüşümün tamamını’ yapmasını arzu etmemiş ve Bursalı firmaların tamamlaması gerektiğini dile getirmiş. Sonuçta kaç tane firma olursa olsun, Bursalıların üstlenmesiyle ekonomik hacim tüm şehre yansıyacak.
İMO Bursa Başkanı Ülkü Mercan Küçükkayalar da her odanın denetim yetkisini kullanma talebini dile getirerek destek olmak istediklerini belirtti. Asıl önemsedikleri konu, yukarıda da ifade ettiğim gibi bundan sonraki kentsel dönüşümlere güzel bir model oluşturmak. Jeoloji ruhsatından yapı ruhsatına kadar olan süreçte hazır olduklarını da ekledi.
***
Deprem gerçeği ülkemiz, özellikle bulunduğu bölge itibariyle kentimiz için kaçınılmaz.
Bölge sakinleri, tadilat dahi yapamamaları sebebiyle şimdiye kadar kötü şartlarda oturdukları için çok sıkıntı çekmişler.
10 yıl önce kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesinin ardından o zamanki belediye başkanı döneminde yaşanan aksaklıklar yüzünden proje bir türlü hayata geçememiş.
Akpınar Kentsel Dönüşüm Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Mutlu Altın, bu dönem boyunca deprem görmemiş olmamızın büyük şans olduğunu hatırlattı.
Ayrıca, mahalleli olarak dar gelirli insanlar olduklarını, katkı payını karşılamayacaklarını söyleyerek, müteahhitlere bunu düşünerek hareket etmeleri konusunda seslendi.
Bu konuda hassasiyet gösterildiği takdirde dönüşümün tamamlanacağına da inançları tam.
Bakalım bu dönüşüm projesi örnek niteliğinde bir başarı sağlayabilecek mi?
Yorumlar
Kalan Karakter: